Kupno auta od wujka, ubezpieczenie i współwłasność.

05 Lip 2014, 11:37

Witam. Otóż mogę powiedzieć, że wczoraj kupiłem auto od wujka. Ma ubezpieczenie w PZU, wszelkie dostępne zniżki. Auto jest zarejestrowane na niego, jest jedynym właścicielem. Otóż chciałbym dowiedzieć się co da się zrobić bym mógł jeździć tym autem, być współwłaścicielem lub co muszę zrobić by mieć wszelkie jego zniżki. Umowy kupna/sprzedaży jeszcze nie spisaliśmy. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Yargolek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 06 2014
Auto: Ford Mondeo Mk2
Silnik: 1.6 90KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

05 Lip 2014, 11:48

Yargolek napisał(a): Otóż chciałbym dowiedzieć się co da się zrobić bym mógł jeździć tym autem, być współwłaścicielem lub co muszę zrobić by mieć wszelkie jego zniżki.

Nie musisz spisywać zadnej umowy k/s z "wujaszkiem".Wystarczy ze uczyni Ciebie współwłaścicielem tego samochodu i po problemie.Nie wiem jednak-nie napisałes tego w jakim jestes wieku i ile lat masz prawko... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Lip 2014, 12:42

Lat 19, prawko od miesiąca.
Yargolek
Nowicjusz

05 Lip 2014, 14:51

Yargolek napisał(a):Lat 19, prawko od miesiąca.
No widzę ze "starszy"sie obijał zamiast działać... :wink: Oczywiście ze znizki osoby która je posiada będa się liczyły ale musisz tez liczyć na zwyzki za wiek oraz za krótki okres jaki posiadasz prawko.Ja Ci tego nie wyliczę ile trzeba będzie bulić $$$$$$ za OC,gdyz to nie jest moja dziedzina a i wiedza mała.Musisz pogadać w FU zeby wyliczyli co i jak....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

11 Lip 2014, 20:46

Najlepiej nie piszcie nic :) Moim skromnym zdaniem bezsensu jest robić wszelkiego rodzaju darowizny, co w zdecydowanej większości przypadków będzie oznaczać wyższe ubezpieczenie, o ile oczywiście wujek "pójdzie" na taki układ, bo może się np. bać utraty zniżek.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

12 Lip 2014, 11:53

Nie wyszło tak tragicznie, z współwłasnością ubezpieczenie wzrosło o 241 złotych. Dziękuję za wszelkie odpowiedzi
Yargolek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Młodzi kierowcy nadal zbyt niebezpieczni
    Kierujący pomiędzy 18 a 24 rokiem życia od lat stanowią grupę z najwyższym wskaźnikiem liczby wypadków na 10 tys. populacji. Brak doświadczenia, niejednokrotnie zbytnia pewność siebie i szereg ryzykownych zachowań ...