REKLAMA
Witam, popełniłem błąd i mój pierwszy samochód, który kupiłem wziąłem na siebie i żonę (za małe zniżki OC). Żona jest właścicielem (stały adres zameldowania), a ja współwłaścicielem (tymczasowy adres). Opłaciłem już PCC-3 od umowy kupna sprzedaży oraz przerejestrowałem już auto i aktualnie mam dowód tymczasowy. Przy kupnie samochodu wypowiedziałem od razu OC poprzedniego właściciela, więc teraz mam 30 dni na ponowne ubezpieczenie.
Sprawa wygląda tak, że chcę żeby właściciel zmienił się na teścia (dla większych zniżek, ades zamieszkania taki jak jego córki), a ja będę współwłaścicielem.
1. Czy za darowiznę od córki dla ojca nie trzeba będzie płacić podatku? Wystarczy tylko wypełnienie darowizny i przekazanie papieru do urzędu? Czy trzeba będzie jeszcze jakiś inny papier wypełnić?
2. Czy będę mógł zmienić właściciela w czasie kiedy oczekuję na dowód stały? Czy nie będzie problemu ze zmianą właściciela i jedynie będę musiał zapłacić za dowód stały, którego jeszcze nie otrzymałem? Nie chcę zmieniać rejestracji samochodu.
3. Czy nie trzeba będzie znowu wypowiadać OC, które ja już wypowiedziałem?