Kupno auta sprowadzonego z Belgii

19 Lis 2010, 17:07

Na początku proszę o wyrozumiałość, ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum :grin:
Chcę kupić autko od Dealera, który zajmuje się sprzedażą aut ściągniętych z Belgii ([link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]). Podczas rozmowy telefonicznej dowiedziałam się, że upatrzone auto będzie w grudniu do odbioru, jednak najpierw musze podpisać umowę przedstępną sprzedaży samochodu i wpłacić 10% wartości samochodu (wszystko jest zapisane w umowie, a w przypadku gdy auto nie będzie spełniało moich wymogów mogę zrezygnować i zadatek mi oddają). Dowiedziałam się, że auto będzie po wszytkich opłatach i że wystarczy iść go zarejestrować. No właśnie i tu mam pytanie, bo ten samochód będzie bez blach, więc czy oby napewno opłaty będą zrobione i czy bez blach będę mogła go zarejestrować i jak nim jeżdzić skoro jest bez blach? Mam zapłacić za auto, jechać zarejestrować (jeżeli bez Belgijskich blach można) i wrócić po auto z blachami?
magdana83
magdana83
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

19 Lis 2010, 20:37

magdana83 napisał(a): bo ten samochód będzie bez blach, więc czy oby napewno opłaty będą zrobione i czy bez blach będę mogła go zarejestrować

To ze samochód jest bez"blach"nie ma zadnego znaczenia.Oczywiscie robie OBT takich pojazdów przed I rej.w kraju i sa bez nr.rej. lub na "lewych"nr.rej. i klient nie chce wtedy zeby je wpisywac do zaswiadczenia... :!: :!: Jezeli chodzi o oplaty to musisz dostac min.:
1/ Oplacony UC
2/ Opłacony UC
3/ Opłacony recykling/bardzo wazna sprawa/na nazwisko sprzedajacego lub firmy
4/ Tłumaczenia dokumentów
5/ Zaświadczenia z OBT z SKP
Wszystko to mozna sprawdzić a jezeli nie masz o tym"zielonego"pojęcia/przepraszam za słowo/to poproś kogos co w tym temacie jest kumaty i Ci pomoze... :!: :!:
magdana83 napisał(a):i jak nim jeżdzić skoro jest bez blach?

Jak będziesz miała wszystkie dokumenty do rejestracji to idziesz do WK i tam je składasz.Dostajesz wtedy normalne tablice rej. i pozwolenie czasowe/na 30 dni/Wtedy tylko OC i mozesz śmigac... :!: :!:
magdana83 napisał(a):i wrócić po auto z blachami?

Niestety droge z komisu do domu musisz odbyć na lawecie lub najpierw zrobic jw. ...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

19 Lis 2010, 22:43

Dziękuję bardzo za odpowiedź :!:
Rozumiem, że OBT to okresowe badania techniczne, a SKP Stacja Kontroli Pojazdów :?: Czy takie OBT musi być zrobione i w Belgii i w Polsce, czy wystarczy tylko w PL przed zarejestrowaniem :?: I jeżeli dobrze rozumiem to załatwia Dealer nie ja, skoro mam go tylko zarejestrować :?:
Tak też myślałam, że będę musiała wracać na lawecie albo zostawię kogoś żeby pilnował mi autko, a sama pojadę zarejestrować. Niepokoi mnie tylko fakt, że nie chcieli mi podać nr VIN, bo niby dopiero jak będzie autko, a niby był serwisowany w ASO...
Oczywiście, jeżeli się zdecyduję nie pojadę sama, bo fakt nie znam się na tym, ale wolę się zapytać co i jak, żeby chociaż trochę się orientować :lol:
magdana83
magdana83
Nowicjusz

19 Lis 2010, 22:54

badanie od razu zrób w Polsce bo w belgijskim i tak nie ma roku produkcji.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

19 Lis 2010, 23:03

magdana83 napisał(a):Rozumiem, że OBT to okresowe badania techniczne, a SKP Stacja Kontroli Pojazdów
Tak..
magdana83 napisał(a): czy wystarczy tylko w PL przed zarejestrowaniem
W Polsce...
magdana83 napisał(a):skoro mam go tylko zarejestrować
Jezeli tak z nim sie umawiasz to tak jak pisałem wyzej..
magdana83 napisał(a):że nie chcieli mi podać nr VIN
A jaka to marka samochodu... :?: :?: Czy znasz datę pierwszej rej.w Belgii... :?: :?: Który to niby rok produkcji.. :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

20 Lis 2010, 00:52

Skoda Fabia 1,9 TDI
Rok produkcji 2008
magdana83
magdana83
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Lexus LC500h hybrid – 4,9 sek., 359 KM
    Model LC powstał jako urzeczywistnienie idei, wyrażonej w zaprezentowanym w 2012 roku na Salonie Samochodowym w Detroit samochodzie koncepcyjnym LF-LC (Lexus Future Luxury Coupe). Firma nie planowała jego komercyjnej kontynuacji, ...

21 Lis 2010, 19:37

magdana83 napisał(a):Rok produkcji 2008

To trochę za mało zeby cos na ten temat powiedzieć.Zwróć uwagę na I rej.tego samochodu w Belgii.Jezeli będzie nosiło datę styczeń lub luty to jest raczej pewne ze rak prod.2007./Data I rej.duza literka B w DR../...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

21 Lis 2010, 21:50

Nie wiem kiedy była pierwsza rejestracja w Belgii, a ta "Pani" z biura właściwie nic nie wie, bo za każdym razem mówi, że jeszcze nie ma papierów i jak one dotrą to będzie znała m.in. nr VIN. Więc podziękuję temu Dealerowi, tym bardziej, że nic nie mogłam się dowiedzieć na temat jego firmy (brak gdziekolwiek, jakichkolwiek danych), a dopiero po kilku rozmowach doprosiłam się o nr regon i okazało się, że firma została założona niespełna miesiąc temu. W ogóle nie ma nawet placu, gdzie stałyby jakiekolwiek samochody... Wiec nie będę ryzykowała 10%, bo jeszcze się okaże, że firma się "zmyła"... No nic pozostają mi dalsze poszukiwania, bo niestety w Polsce przeważają te skody z silnikiem 1,2 i 1,4 no a takie to zamulaste jak dla mnie :wink:
magdana83
magdana83
Nowicjusz

21 Lis 2010, 22:02

magdana83 napisał(a): że firma się "zmyła"...

Niestety ale to u nas jest modne... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

23 Lis 2010, 14:55

Witam, też skusiła mnie oferta firmy [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] z Torunia, zadzwoniłem, Pani prosiła od razu o wpłatę zadatku (na prywatne konto a nie firmowe) co mnie trochę zaskoczyło, poprosiłem o sporządzenie umowy przedwstępnej, dostałem skan ale szczerze mówiąc boje się wpłacać 10% zadatku. Czy sprowadzał ktoś z Was samochód przez importera?
blv
Nowicjusz

Miejscowość: Bielsko-Biała

23 Lis 2010, 23:48

blv a kiedy ci powiedziała ta Pani, że będzie autko? Mi że 14 grudnia. Daj znać, czy wziąłeś...
Ja się jednak nie zdecydowałam, gdyż nawet w KRS nie ma żadnych danych na temat tej "firmy", która według nadania regonu założona została dopiero miesiąc temu i zresztą nie spodobały mi się niektóre paragrafy w umowie...
magdana83
magdana83
Nowicjusz

24 Lis 2010, 09:05

magdana83 napisał(a):blv a kiedy ci powiedziała ta Pani, że będzie autko?

Też 14 grudnia, mi nie podoba się że w umowie nie ma szczegółowych danych dotyczących konkretnego auta tylko wygląda na to że "samochód 1 szt." ale "Pani" oczywiście może to poprawić bo dzwoniła do mnie. Przemyślałem to i sobie daruję bo oferta jest zbyt piękna żeby mogła być prawdziwa, a z tego co piszesz magdana83 że próbowałaś sprawdzać tą firmę to też nie wygląda zbyt wesoło. Pozdrawiam
blv
Nowicjusz

Miejscowość: Bielsko-Biała

24 Lis 2010, 09:53

blv napisał(a):bo oferta jest zbyt piękna żeby mogła być prawdziwa,

Bądz mądra przed a nie po... :!: :!: :!: :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

29 Lis 2010, 13:05

oki .. skoro ludzie nie wiedzą jak to działa :) to możne ja zrobię mały szkic
jako iż znalazłem już spokojniejszą mniej nerwową prace ... mogę "sprzedać" tajniki przywozu autek po leasingowych :grin:
Belgia czy Niemcy .. podejrzewam ze nie ma różnicy ... ja ciągnąłem z Niemiec :]
Zwykły Kowalski nie ma co w tym biznesie szukać bo trzeba mieć trochę "poukładane"
zeby mieć możliwość zakupu takiego autka sprowadzanego :) np. zaprzyjaźniona firma w D, firma z odpowiednimi uprawnieniami a nie "Hanz - handel papciami" ;)

Co by nie rzucać słów na wiatr ... polecam dowiedzieć się co to jest np.: "bca autoauktionen"
W skrócie (do moto.alllegro tego nie porównam bo żal :lol: ) jest to firma której zleca sie sprzedaż aut, głównymi zleceniodawcami są banki / firmy leasingowe / firmy z flotami autek / bardzo rzadko zwykły Hanz.

Aukcje bca odbywają się regularnie co parę dni, mając zarejestrowany w D warsztat z uprawnieniami ... dostaje się login passy wchodzisz ściągasz katalog najbliższej aukcji i patrzysz co w nim jest ... zazwyczaj 200 + autek ... masz 2gi katalog z usterkami aut jeśli takowe mają, wszystko pokazane jest przez rzeczoznawców bca.
Idziesz .. i cały dzień siedzisz na tylko na "trybunce" z 80 innymi handlarzami,
wjeżdża autko i bit'ujesz ceny różne różniste - licytacja.

Tak wyglądała moja "ciułacza" ścieżka sprowadzania aut ... musiałem je zwieźć do PL i sprzedać,wracać i od nowa ta sama historia.
2-3 lata później miałem już ten luxus ze udało mi się pominąć BCA,
Dzięki kontaktom zdobyłem dostęp bezpośredni do firm leasingowych które robiły "wewnętrzne" aukcje. Jechałem na miejsce robiłem foty, wysyłałem zdjęcia do klientów, i komisów, jeśli ktoś chciał, auto zaliczkowałem - uzbierało się parę autek ... lorą zwoziłem je do PL i oddawałem klientom.

tak więc może trochę rozwieje wątpliwości Pani Magdy
magdana83 napisał(a):Nie wiem kiedy była pierwsza rejestracja w Belgii, a ta "Pani" z biura właściwie nic nie wie, bo za każdym razem mówi, że jeszcze nie ma papierów i jak one dotrą to będzie znała m.in. nr VIN.

z tym to się nie dziwie :) po VINie można dotrzeć do autka :] pomijając pośrednika (nie muszę mówić jak) zresztą "paczkę" z dokumentami autka, książkami, kluczykami itp dostawałem podczas "odbioru autka" a nie po wpłaceniu zaliczki (tak robi BCA czy LEASINGI w D)
magdana83 napisał(a):W ogóle nie ma nawet placu, gdzie stałyby jakiekolwiek samochody

nie opyla się utrzymywać pustego placu :) , swoje autka "rozpakowywałem" po przywozie w ciągu paru dni zanim transport nie jechał ponownie na inne zlecenia,
bądź jeśli ktoś mi się wycofał to upychałem je znajomym po komisach :]
magdana83 napisał(a):Wiec nie będę ryzykowała 10%, bo jeszcze się okaże, że firma się "zmyła"
dlatemu w późniejszym okresie także zacząłem spisywać podobne umowy (ryzyko ponoszą obie strony kupująca i sprzedająca, nie zawsze jedna i 2ga strona jest uczciwa :))
Umowę z Scarsu dostałem do ręki bo się pofatygowałem za informacjami o autku, podobno można dopisać swoje paragrafy jak będzie taka potrzeba,
Ktoś tu niżej pisał "auto 1 szt.1" - umowy się czyta a nie ogląda :wink: , jak byk narysowane czarno na białym - marka: model: [no ale może zmienili, nie wiem]

dostawa autek 14-ego podjadę popatrzę co przyjedzie ;]
sam zastanawiałem się nad skodziną ... spóźniłem się, ale podjadę zobaczyć autko jak przyjedzie [głównie mnie interesuje wyposażenie, w stosunku do ceny ... podobne do mobile.de]

co do opłat ... są takie firmy jak n/p w Toruniu "inter-stat" siedzą 2 fajne panie ... idziesz z papierami sprowadzonego autka ... kładziesz $$ i papiery i nic cie nie interesuje :]
panie robią tobie papiery/opłaty/i jak chcesz to tez tablice
wiec odbierasz od nich blachy + kplet dokumentów montujesz na autku i śmigasz :)
wiadomo ze za usługę jako kowalski zapłacisz :) ale nie biegasz po urzędach i nie użerasz się z urzędnikami w skarbówce ze w tłumaczeniu jest błąd czy coś ;]
polecam panie z INTER-STATu w TRN :]
nie wiem jak to scars robi ale ... pewnie podobnie

co do autek sprzedawanych na przedpłaty i z internetu
... przeglądam często gęsto otomoto, alledrogo ;) i zawsze znajdzie się "pan Kazik" który sprowadza autko z Niemiec czy zagranicy .... często w opisie jest "auto na placu w DOJCZLANDOWIE" do sprowadzenia i opłat, rok temu zaryzykowałem cena była bardzo kusząca - kupiłem takowe autko z Pabianic, opis był, auto przyjechało, stan jak na zdjęciach opis jak na zdjęciach, cena jak z Niemiec a nie Polski wiec warto było kupić mk3 w dobrej cenie z odpowiednim wyposażeniem :)
dawno wśród znajomych nie słyszałem żeby klient przyjechał po auto, chciał nim jeździć itd
oglądać pukać stukać, tak robili nasi ojcowie/dziadkowie, teraz wszystko można kupić przez net.
Mam nadzieje ze trochę wam narysowałem jak to się robi żeby było tanio i sprowadzone z leasingów :)

aaaa no i ... podstawa:
leasing w np. Niemczech i PL :) = 2 światy ;) ... ale to już nasza wina.
Pozdrawiam

p.s.
nie sprowadzam już autek - wiec proszę nie piszcie "a czy mógłbyś ... " - nie :]
co nie znaczy ze znajomości wygasły - zawsze można podać jakiś numer
co by nie latać po komisach
p.s.2
opis "jak się sprowadza" oparty na doświadczeniach i w ogólnym opisie - nie jestem TVN FIRMA żeby pisać początkującym "jak to się robi" :)
Kolor ??
Obojętnie jaki ... byle byl czarny
LukasTDI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Moherowo

02 Gru 2010, 21:55

Hmm, ale nadal to nie wyjaśnia czemu samochody scars są takie tanie. Rozumiem, że auta tego "typu" są tańsze, ale żeby Astra III 2007 z niezłym wyposażeniem kosztowała 23 tyś., czyli o jakieś 10 tyś. mniej niż normalnie? Czy to możliwe? Pytam, bo akurat teraz "poluję" na Astre III :lol:
magdana83
magdana83
Nowicjusz