Wydłużenie i przepisanie OC - możliwe?

31 Lip 2009, 09:54

Witajcie. Kupiłem Uzywany samochód. Jego OC ma opłaconą jedną ratę W MTU. Tak się zastanawiałem czy jest możliwe, abym dopłacił drugą ratę za OC, by auto miało ubezpieczenie na cały rok i dopiero poźniej zrobił aneks do OC na moje nazwisko...? Nie mam żadnych zniżek, a to OC jest na zniżce 60% więc pozwoliłoby mi to zaoszczedzić trochę grosza :)
arcziramm
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

13 Gru 2009, 18:15

Mam taką samą sytuacje.

Niesty nikt nie odpowiedział w tym temacie :(
Suchoparek
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

13 Gru 2009, 21:26

Niestety ja też nie wiem jak to jest na 100%,ale przecież można zadzwonić i zapytać....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Gru 2009, 23:38

Ale co to zmienia? Co z tego, że najpierw ktoś zapłaci II ratę, a później zrobi aneks do umowy? I tak przy wypisywaniu aneksu z miejsca ubezpieczyciel krzyknie wyższą składkę i tyle.

Niestety nie mając zniżek (a za wiek to pewnie jeszcze zwyżki macie) trzeba bulić kasę. Rozwiązaniem jest kupno auta na np. ojca, poczekanie do 25 urodzin (u niektórych ubezpieczycieli do 26) i ubezpieczania na spółkę z ojcem przez 6 lat do momentu aż sami dopracujecie się zniżek.

W każdym innym przypadku będzie drogo.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wybrać opony zimowe?
    Często się śmiejemy, że zima potrafi i w styczniu zaskoczyć drogowców, ale po pierwszych opadach śniegu często okazuje się, że najbardziej to są zaskoczeni kierowcy, którzy jeszcze nie zmienili opon na zimowe. ...