Kupno auta w komisie samochodowym

29 Sty 2015, 13:50

oeautogoplus napisał(a):Taka usługa nie jest droga (197 złotych)

Za taką kwotę jestem wstanie zrobić aktualnie ponad 1000km własnym autem, a to jest cena za jeden z najtańszych raportów tego typu. Poza tym zawsze jak się wybieram oglądać auto ustawiam kilka samochodów mniej więcej po tej samej trasie i w przypadku pięciu aut które mogę obejrzeć sam jednego dnia za dajmy na to 200zł (koszt paliwa) korzystając z usług takiej firmy muszę zapłacić 1000zł.

Co do komisów moim zdaniem nie można całkowicie ich przekreślać ponieważ czasem można trafić dobre auto, ale na pewno nie będzie ono tanie. Z własnego doświadczenia to wiem i auto było prawie 10% droższe od pozostałych, ale po dokładnym sprawdzeniu wszystkiego okazało się że faktycznie jest całe w oryginale i przebieg się zgadzał potwierdzony przez serwis w Niemczech (przez tel.) skąd było auto przyprowadzone.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

29 Sty 2015, 20:28

krikus napisał(a):Ja mam firme i VAT'u nie płacę. Nie jest to obowiązkiem w pewnych sytuacjach.

Pełna faktura VAT 23% daje Ci bezpieczeństwo między innymi w przypadkach kantów na podatku VAT ja k często bywa przy fakturach VAT-marża, jest dobrą podstawą do ewentualnych roszczeń gdy pojawią się wady ukryte, itp.
Ja nie mam działalności ale kupiłem auto z fakturą VAT 23% i gdybym miał to zrobć ponownie tak samo bym postąpił.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

29 Sty 2015, 20:36

Rom33 napisał(a): jest dobrą podstawą do ewentualnych roszczeń gdy pojawią się wady ukryte, itp.

Każdy dokument kupna-sprzedaży w tej kwestii jest równoprawny.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

31 Sty 2015, 18:51

Nie wiem dlaczego, ale mam sceptyczne podejście do kupowania samochodów w komisach. Ot taką opinię sobie kiepską wyrobili w motoryzacji. Chociaż wiem, że jest wielu uczciwych sprzedawców.
tomczak78
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 04 04 1986
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

06 Lut 2015, 17:03

@Artek: oferta naszego serwisu to nie tylko weryfikacja pojazdu, którą jedni umieją i chcą dokonać samodzielnie, a inni nie czują się komfortowo i wolą, aby zrobił to za nich specjalista. Usługa mobilnego doradcy motoryzacyjnego to nie tylko obecność przy oględzinach, ale i wiedza. Nasza usługa skierowana jest do osób, którym taka fachowa pomoc jest potrzebna do komfortowego zakupu auta.
oeautogoplus
Nowicjusz

Auto: Mazda

15 Lut 2015, 21:38

Słyszałem właśnie o takim doradcy motoryzacyjnym i w sumie jak się tak zastanowić to fajna opcja.
Maniek771
Obserwowany

Auto: audi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

17 Lut 2015, 11:16

@Maniek: Jesteśmy przekonani, że mobilny doradca motoryzacyjny jest wartościowy dla osób, które potrzebują wsparcia merytorycznego przy zakupie auta - tak przy jego oględzinach, jak i przy formalnościach związanych z przeniesieniem własności pojazdu. Cieszymy się, gdy widzimy pozytywny odbiór naszej usługi. Gdyby miał Pan jakieś spostrzeżenia wynikające ze współpracy z MDM, chętnie przekażę je do odpowiednich osób.

Pozdrawiam,
oeautogoplus
Nowicjusz

Auto: Mazda

24 Mar 2015, 19:56

Spoko, sa tez ludzie którzy sprowadzaja auta zza granicy
patamata
Nowicjusz

Auto: audi a4

24 Mar 2015, 20:27

Kupiłem raz i nigdy więcej.
Niby na pierwszy rzut oka w porządku.
Dopiero po przyjeździe do domu ujawniają się pierdoły na które trzeba wyłożyć (nie pryska tylni spryskiwacz, zacina się elektryka szyb, klima śmierdzi).
dreamer
Początkujący

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 22 01 2013
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Volkswagen Jetta
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005