Kupno i rejestracja auta

29 Mar 2008, 22:04

Witam !

Mam zamiar zrobić mamie mały prezent na urodziny i kupić jej Fiacika :)

Nigdy nie kupowałem samochodu... właściciel autka które sobie wstępnie upatrzałem podpowiedział mi, że mógłbym podrobić podpis mamy na umowie bo to przecież nie jakiś mercedes za 230 tys zł

Inaczej mówiąc : Auto może być zarejestrowane tylko i wyłącznie na dane z umowy kupna - sprzedaży ? :)

Proszę się nie śmiać, ale ja naprawde nie znam podstaw prawnych w tej kwestii :)

Jak to rozwiącać :) ?

Z góry dziękuję za pomoc !!

Pozdrawiam !
Orion_Blue
Nowicjusz

04 Kwi 2008, 11:31

podpisów nie wolno podrabiać bo to grozi pozbawieniem wolności :!: ...ale jeśli chcesz zrobić prezent to kup te autko ... daj swojej mamie kluczyki do autka , a następnie pojedź z nią do poprzedniego właściciela w celu podpisania umowy ... a jeśli chodzi o zarejestrowanie... to weś ze sobą mamę i niech ona podpisze a ty pokryjesz koszty 8)
Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Olsztyn
Auto: BMW E36 coupe 2.0 170 km

06 Kwi 2008, 15:08

Nie ominiesz procedury, którą opisał Ci kolega wyżej :) Wydział komunikacji jest na tyle upierdliwy, że nie warto komplikować sobie życia jakimikolwiek kombinacjami. Jesli mama ma być docelowym właścicielem auta i to ona będzie później załatwiała wszelkie formalności to nikt inny nie powinien podpisywać się ani na fakturze ani na dokumnetach rejestracji autka. To jest ułatwienie sobie życia w przyszłości.
życzę udanej niespodzianki :D
asienka
Nowicjusz

Miejscowość: lublin/warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co czeka branżę warsztatową w 2023 roku?
    Najnowsze dane wskazują, że w 2022 roku w Polsce zarejestrowano niemal 383 tysiące nowych aut osobowych oraz ponad 700 tysięcy samochodów używanych importowanych z zagranicy. Mniejsza dostępność nowych pojazdów, ...
    Najpopularniejsze crossovery w Polsce – styczeń 2017
    W pierwszym miesiącu 2017 roku rynek nowych samochodów odnotował kolejne wzrosty. Sprzedaż na poziomie przekraczającym 41 tys. sztuk oznacza, że był to najlepszy styczeń od 10 lat. Popyt generowany jest głównie ...