Stłuczka - kto ją potwierdzi?

03 Kwi 2008, 07:37

Witam,

Jadac na prostej ulicy zatrzymalem sie i chcialem cofnac aby wjechac na miejsce parkingowe, nie zauwazylem z tylu samochodu.
Efekt taki, ze hakiem holowniczym zrobilem srednio kumatym czterem gosciom wgniecenie na 1cm w zderzaku w Toyocie Corolli. Mi nic sie nie stalo

Spisalem oswiadczenie, ze uszkodzilem samochod Toyota Corolla poprzez cofanie, dalem numer polisy i pojechalem.

Ani policja nie chciala przyjechac ani nikt z towarzystwa ubezpieczeniowego sie nie zglosil.

Czy cokolwiek z tego bedzie? Czy wlasciciel pojazdu ma podstawe, aby sciagnac ze mnie ubezpieczenie?
Jesli tak to jak sie o tym dowiem, czy od ubezpieczalni...?

Pozdrawiam
jfd
Nowicjusz

03 Kwi 2008, 08:20

Oczywiście, że ma podstawę - ma Twoje oświadczenie, Twój numer polisy OC, więc to powinno wystarczyć...
Czy coś ztego będzie - zależy od gościa, któremu zrobiłeś "zdrapkę". Jeśli uzna, że to niewarte zachodu, bo więcej kasy straci biorąc urlop na załatwianie papierków (dotyczy zwłaszcza szkód zgłaszanych w HDI :evil: ) niż za to dostanie, to pewnie odpuści (bo i szkoda raczej niewielka...

A czy faktycznie średniokumaty był - tego się możesz nigdy nie dowiedzieć...
Gorzej (dla Ciebie), jeśli był bardziej, niż średniokumaty... Oprócz kasy od Twojego ubezpieczyciela (a to z kolei podniesie Twoją składkę!) ma prawo dochodzić od CIEBIE z powództwa cywilnego kwoty, będącej równowartością utraty wartości pojazdu z tytułu jego wypadkowości... :roll:

Poza tym - Twoja wina wydaje się bezsprzeczna (sam to napisałeś w swoim poście!), więc nie wiem w czym problem...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

03 Kwi 2008, 08:56

Dziekuje za fachową odpowiedz.

A czy mozesz powiedziec jak sie dowiem o ewentualnym zgloszeniu szkody przez tego kolesia?

Jezeli gosc zglosi szkode to w jaki sposob ubezpieczyciel podniesie mi skladke? Czy na podstawie oswiadczenia rzeczoznawcy?

Konczy mi sie za 3 miesiace polisa w firmie MTU, czy jezeli przeniose sie np. do PZU to podwyzki pojda za mną?

Pozdrawiam
jfd
Nowicjusz

03 Kwi 2008, 14:48

Po prostu stracisz zniżkę z 10%. MTU wbije sobie to w papiery, a PZU z całą pewnością zapyta Cię o obecne zniżki, czy miałeś stłuczkę, itd.

PZU prawdopodobnie uwzględni mniejszą zniżkę, być może jakiś inny ubezpieczyciel przymknie na to oko.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Kwi 2008, 08:44

Dishman napisał(a):(...)a PZU z całą pewnością zapyta Cię o obecne zniżki, czy miałeś stłuczkę, itd...
Większość ubezpieczycieli przy przenoszeniu OC od jednego do innego żąda już od ubezpieczanego "historii ubezpieczenia" na piśmie (niektórzy nawet za 10 lat wstecz!), aby "mieć podstawy formalne" do udzielenia zniżek. Jeśli więc MTU wypłaci szkodę, to napewno stosowną adnotację umieści w Twojej historii...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1990

04 Kwi 2008, 09:40

Dziekuje za kolejne odpowiedzi.

Chcialbym się jeszcze dowiedziec (jako że nigdy nie brałem udziału w dyskusjach na temat ubezpieczen itd), czy jezeli moj ubezpieczyciel wyplaci poszkodowanemu pieniadze to na jak dlugo strace znizki?
W tym roku pierwszy raz wykupilem ubezpieczenie OC i nie mam zadnych znizek.

Pozdrawiam
jfd
Nowicjusz

05 Kwi 2008, 09:05

Jeżeli spowodowałeś stłuczkę,a nie masz żadnych zniżek,to jest ci liczony dodatkowy procent od podstawy.Podstawa i procent ustala sobie firma ubezpieczeniowa.Np. w PZU dodają 15%.Ale jeżeli w następnym roku będziesz kontynuował to ubezpieczenie w tej firmie,to możesz wyjść na zero,czyli zapłacisz tak jakbyś nie miał żadnych zniżek - np. jeżeli do podstawy dodano ci 15%,to jest ono od razu odejmowane np za - kontynuację 5%,za jednorazową składkę 10%.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000