Linia przerywana. Nie wolno wyprzedazać?

05 Sie 2007, 19:47

Ostatnio rozmawialem ze znajomym. Pochwalil sie ze dostal 2 punkty i 100 zl mandatu za wyprzedzanie. Ale linia byla przerywana. Nie chcialem mu dacwiary. Powiedzial ze sa dwa rodzaje linii przerywanych. Te gdzie pasy sa dluzsze i sa rzadziej rozmieszczone "pozwalaja" na wyprzedzanie. Tam gdzie pasy sa namalowane blisko siebie i sa ktortkie nie wolno wyprzedzac. Wiec jak to jest?
przemek_amag
Nowicjusz

05 Sie 2007, 20:59

Ktoś walnął ściemę - albo znajomy albo policjant.W oznakowaniu poziomym jezdni,jedyną linią,której nie można przejechać jest linia ciągła(znak P2),linia jednostronnie przekraczalna(znak P3) i linia podwójnie ciągła(znak P4).
Linia,o której mówił znajomy to linia oznaczona jako znak P6,jest to linia ostrzegawcza,w której kreski są dłuższe od przerw,rozdzielająca pasy ruchu i informująca o zbliżaniu się do linii ciągłej.Zaden przepis nie zabrania wyprzedzania na takiej linii,dopóki jest ona przerywana.
Chyba,że znajomy wyprzedzał na linii przerywanej na skrzyżowaniu.Wówczas jest to zabronione,ponieważ na skrzyżowaniu nie wolno wyprzedzać.No i pozostaje jeszcze taka możliwość,że była linia ciągła,ale był znak zakazu wyprzedzania.
O znakach poziomych
poczytaj sobie
i wygląd tych znaków:

Tak więc jak było rzeczywiście jak powiedzaiał twój znajomy,to dał się naciągnąć gliniarzom na mandat.Ale zawsze może kazać glinom skierować sprawę do Sądu Grodzkiego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Sie 2007, 07:21

MotoAlbercik napisał(a):(...) zawsze może kazać glinom skierować sprawę do Sądu Grodzkiego.

Teraz to już "po ptokach"... Jeśli dostał mandat i go podpisał, to znaczy, że się zgadza z nałożoną karą (a tym samym przyznaje się do popełnienia wykroczenia) i może jedynie założyć teraz sprawę z powództwa cywilnego...

Ale następnym razem... może nie podpisywać mandatu - to też dla wszystkich informacja: mandatu nie trzeba przyjmować! Można zażyczyć sobie skierowania sprawy do Sądu Grodzkiego. Niestety, jeśli jest to daleko od miejsca zamiueszkania, może okazać się to bardziej kosztowne (dojazd na posiedzenie Sądu lub rozprawę) niż np. mandacik "za niemanie pasów"... Ale warto się czasem postawić niebieskiemu, zwłaszcza, kiedy ewidentnie próbuje nas nakłonić do skorumpowania Go... ;)
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1990

16 Sie 2007, 22:35

Nawet jak się podpisze mandat,to można się od niego odwołać,tłumacząc np. że przy podpisywaniu był skołowany i wystraszony.Nalezy wówczas przespacerować się na komendę i poprosić o skierowanie sprawy do Sądu Grodzkiego.Masz takie prawo.Nawet jak policjant na komendzie bedzie mówił inaczej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

27 Paź 2007, 18:22

witam...

mnie tez chcieli wkrecic... jechalem ze szkoly do domu... i wyprzedzalem... byla linia wtedy jeszcze pojedyncza... gdy zjezdzalem na poprawny pas to byla juz podwojna... a co za tym idzie... smerfy za mna... ;/ i gadka do mnie z tym ze zaczalem brac samochod na podwojnej... ja swoje oni swoje... zostalem przy swoim... i nie przyjalem mandatu. niech mi najpierw udowodni ze bralem na podwojnej... wg mnie... jezeli skoncze wyprzedzac to musze zjechac na swoj pas mimo tego jaka linia jest... to normalne... a wychodzi na to ze mandat chca mi wlepic wlasnie za to ;/
Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
andrzejau
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka

27 Paź 2007, 22:57

a tak to prawda wazne przy wyprzedzaniu jest zeby nie zaczynac na np. lini ciągłej lecz gdy po wykonaniu manewru zacznie się ciągła linia to itak należy rzecz jasna zjechać i nie łamie sie w tym przypadku przepisów.
Co do policji, to oni tylko patrzą jak tu zarobić i sie do kogoś doczepić. ;/
Taka już jest władza w polsce :(
Akselb3
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW M6 Gran Coupe: siła i estetyka w najczystszej formie
    Na salonie NAIAS 2013 w Detroit BMW M przedstawi premierowy trzeci wariant nadwoziowy BMW M6, wysokiej klasy samochodu sportowego. Nowy BMW M6 Gran Coupe łączy charakterystyczne dla aut spod znaku M osiągi z wyjątkowymi walorami ...

06 Kwi 2008, 18:58

A właśnie panowie bo ja się dzisiaj dowiedziałem że jeżeli zacząłeś wyprzedzanie na przerywanej linii i zaczęła się linia ciągła to nie można zjechać na przeciwny pas choć jest się na przeciwnym pasie.

Ja cały czas byłem przekonany że jeżeli zaczęło sie wyprzedzanie na linii przerywanej i nagle zaczęła się ciągła to można było zjechać na swój pas, a dzisiaj się dowiedziałem od rodzinki że tak nie jest, a podobno o tym wypowiadał się policjant w TV na TVN Turbo, i dlatego chce się dowiedzieć o tym coś wiecej.
_tomek89
Nowicjusz

Miejscowość: Tomaszów Maz.

06 Kwi 2008, 19:22

To jakaś brednia kompletna.
Ale czy to nie jest tak, że przy wyprzedzaniu musisz zdecydować, czy zmieścisz się przed linią ciągłą? Równie dobrze można by zaczynać wyprzedzanie na metr przed rozpoczęciem linii ciągłej, albo na 20 centymetrów.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Kwi 2008, 19:56

zgadzam się z poprzednikami....po prostu pan policjant chciał chyba zarobić i walną taką ściemę że szkoda gadać :lol: .... a może twój kumpel zrobił ci żart i wałka wcisną :wink:
Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Olsztyn
Auto: BMW E36 coupe 2.0 170 km

06 Kwi 2008, 20:09

_tomek89 napisał(a):A właśnie panowie bo ja się dzisiaj dowiedziałem że jeżeli zacząłeś wyprzedzanie na przerywanej linii i zaczęła się linia ciągła to nie można zjechać na przeciwny pas choć jest się na przeciwnym pasie.
.

Trochę bezsens...to co niby jak będę wyprzedzał i skończy mi się przerywana, to mam jechać lewym pasem przez x metrów aż znajdę przerywaną, by móc spokojnie zjechać???????? A co z tymi, co z naprzeciwka jadą ?? Przecież to jakaś paranoja....
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

06 Kwi 2008, 20:43

dokładnie ...to paranoja naszego rządu jest... tylko Polska pod względem prawa jest tak porypana....ale cóż na to poradzimy...
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Kwi 2008, 21:46

Dla mnie panowie to tez jest kompletna brednia,przecież to jest zwiększenie zagrożenia w ruchu drogowym, ja jak uczyłem się jezdzić to instruktor mi mówił ze jeżeli zaczęło sie manewr wyprzedzania, to jeżeli jest już ciągła i sie już wyprzedziło to bez względu czy jest to przerywana czy ciągła to trzeba zjechać na swój pas ruchu, ale dzisiaj jak to usłyszałem to mnie to zaszokowało że polski rząd potrafi coś takiego głupiego wymyslic, nie przewidując konsekwencji jakie z tego są.
_tomek89
Nowicjusz

06 Kwi 2008, 22:41

czego się spodziewać jak wsadzamy takich kurduplów do rządu...pewnie nawet nie wie co znajduje się pod maską samochodu :lol: .... a co dopiero mówić o głębszej wiedzy na ten temat :lol: :lol: :lol: ....zgodzę się z kolegą wyżej ....gdyby się stosować do tego....to by była czołówka za czołówką....nie nadążali by wraków usuwać z dróg
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Kwi 2008, 23:28

Z całym szacunkiem, ale weźcie mi powiedzcie co to za geniusz wymyśla takie brednie :) ??

Tomek mój instruktor mówił dokładnie to samo..
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

07 Kwi 2008, 05:01

Bryann bo jeżeli człowiek ma choć trochę rozumu i pojęcia na ten temat to wie, ze nie może być tak jak ktoś sobie wymyślił, nie myśląc o konsekwencjach co będzie się działo po tym. Chciałbym sobie porozmawiać z osobą na ten temat, która potrafi coś takiego wymyślić, i dowiedzieć się czy ma ta osoba pojęcie na ten temat choć znikome, czy trafiła na ten stołek po znajomości.
_tomek89
Nowicjusz