Kupno pierwszego auta - nie znam się zbytnio na samochodach

28 Lut 2021, 00:26

Po raz kolejny spotykam się z tym że spoko A3 musi kosztować majątek,ludzie ogarnijcie się..
Po raz kolejny przytoczę temat moich dwóch kolegów którzy kupili niemal w tym samym czasie (ponad 4lata temu) i oba z silnikiem 1.8 125km i wówczas ok stanie tylko różnica jednego roku w roczniku (96/97) za 4000zł. Pierwszą kumpel ma do dzisiaj i nie miał z nią większych problemów do dnia dzisiejszego ba nawet auto jest porobione (gwintowane zawieszenie,fajne koło),druga przejeżdziła prawie 3lata u drugiego kumpla,wystawił na olxa za 4600zł do negocjacji i co? Ogłoszenie wisiało około dwóch tygodni i miał ledwo dwa telefony a i tak nie byli nawet obejrzeć a auto było dalej w dobrej kondycji. Ostatecznie trafił się chłopak od nas z miasta który kupił od ręki ale auto pojeżdziło u niego pare miesięcy bo miał spotkanie ze zwierzyną leśną i auto poszło na części..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Lut 2021, 00:58

A co to znaczy 'ok' stan? Bo może tutaj jest problem?
Jakoś wątpie w zdrowe blacharsko A3 za 4k.
Poza tym dla jednego luzy na maglownicy, wycieki oleju i rechotający rozrusznik przy odpalaniu oraz błędy na desce to drobiazg a dla innego to problem.
Drugi ma gnijące drzwi ale brak dziur to też ok.
Pytanie kto sprzeda za 4k Audi do którego chociażby sam komplet opon to jest 800 zł, a taki rozrząd kompletny to jest ok 700 zł z robocizną? Mamy już 1500 zł
Pomijam już kwestia blacharskie, które też sporo kosztują.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Skrzynia biegów: Manualna

28 Lut 2021, 01:35

To ile ma kosztować A3 z tego okresu? 8-10k?

demirbiras napisał(a):Jakoś wątpie w zdrowe blacharsko A3 za 4k.

Pierwszej już nie pamiętam jak tam było po zakupie ale blacharkę robił dopiero jakoś w zeszłym roku (doły drzwi i przednie błotniki) a druga była naprawdę w ładnym stanie jak na swój wiek ale tak jak pisałem już jej nie ma..

demirbiras napisał(a):Pytanie kto sprzeda za 4k Audi do którego chociażby sam komplet opon to jest 800 zł, a taki rozrząd kompletny to jest ok 700 zł z robocizną? Mamy już 1500 zł

Przepraszam Ty jesteś laikiem motoryzacyjnym? Bo tak to wygląda.. Rozrząd wymieniasz niemal zawsze po kupnie a opony zawsze możesz sprawdzić na oględzinach jaki rok,jaki stan..

No dobra tak więc jako starszy i doświadczony użytkownik tego forum oświadczam A3 8L z okresu 96-98 taniej jak 7-8k nie ma co patrzeć bo reszta to szroty.. Miłej nocy :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

28 Lut 2021, 11:10

demirbiras napisał(a):A co to znaczy 'ok' stan? Bo może tutaj jest problem?
Jakoś wątpie w zdrowe blacharsko A3 za 4k.
Poza tym dla jednego luzy na maglownicy, wycieki oleju i rechotający rozrusznik przy odpalaniu oraz błędy na desce to drobiazg a dla innego to problem.
Drugi ma gnijące drzwi ale brak dziur to też ok.
Pytanie kto sprzeda za 4k Audi do którego chociażby sam komplet opon to jest 800 zł, a taki rozrząd kompletny to jest ok 700 zł z robocizną? Mamy już 1500 zł
Pomijam już kwestia blacharskie, które też sporo kosztują.

A za 7k będzie blacharsko zdrowe? Auta za 20-30k potrafią mieć naloty rdzy czy dziury, a tu mowa o strupkach w wieku 20 lat.

Ah te wady jak luzy na kierownicy, chyba że to norma w Audi gdzie za 4k dostaje się rozlatujące auto? Bo w innych markach spokojnie za taką cenę można kupić sprawny egzemplarz (sam mam auto nawet poniżej tej wartości na rynku i stan techniczny jest idealny).

Ojciec sprzedawał Golfa 4, co prawda z 99 roku i do roboty były końcówki progów, brał olej jak to każdy 1.6 MPI i oddał za 2700 zł. Auto w stanie "wsiadasz i jedziesz nad morze". A tutaj 7-10k żeby kupić zadbane A3... Stan umysłu.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

28 Lut 2021, 11:33

O czym wy gadacie w ogóle, 20to kilku letnie auto ma być ideał? Pomijacie stan techniczny a zajmujecie się jakimiś pierdółami typu ryska na błotniku, rdzawka na drzwiach czy niespasowany zderzak. W taki sposób to nigdy nie kupi się auta albo kupi się wypicowany szrot za wyższą wartość nic rynkowa bo "ładnie wyglądał"
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Lut 2021, 14:51

galakty napisał(a):Ojciec sprzedawał Golfa 4, co prawda z 99 roku i do roboty były końcówki progów, brał olej jak to każdy 1.6 MPI i oddał za 2700 zł. Auto w stanie "wsiadasz i jedziesz nad morze". A tutaj 7-10k żeby kupić zadbane A3... Stan umysłu.

Tak za cenę dobrego Fiata SC - Golf IV jasne
Ale wolna wola proponuje szukać za 1k, na pewno będzie stan b. dobry...
demirbiras
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czwarta generacja ikony RS: nowe Audi RS 6 Avant
    25 lat linii RS, 25 lat wysokowydajnych Audi kombi. Prezentując nowe Audi RS 6, Audi Sport otwiera nowy rozdział w historii usportowionego Avanta. Jeszcze więcej mocy w połączeniu ze zwiększoną dzięki systemowi mild hybrid ...

08 Mar 2021, 11:36

No właśnie tego się obawiałam, że w tej cenie znajdę auto, które okaże się niewypałem i ciągle będą jakieś problemy z nim
Kiki01
Nowicjusz

08 Mar 2021, 14:40

Bez przesady - ile ma kosztować ponad 20 letni kompakt, tłuczony w milionach sztuk, z prawie najsłabszym silnikiem i pewnie brakiem wyposażenia? Oczywiście są spekulanci, którzy wystawiają je za ponad 5k, ale trzeba być naprawdę zdesperowanym, aby tyle zapłacić.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

08 Mar 2021, 15:16

No nie wiem czy brakiem wyposażenia nazywamy elektryczne szyby, klimę, czasem nawet climatronic... to co tu powiedzieć o Astrze G 1,2/60 z korbotronikiem albo golfie iv 1,4/75?

Poza tym trzeba patrzeć realnie, każdy kto sprzedaje chce dostac jak najwięcej, nikt nie sprzeda za 3k, aaa bo to 20 letni kompakt, z resztą jak ktoś ma się bawić z durnymi kupującymi za 4 tys to lepiej za 3000- 3500 oddać handlarzowi, kupi z pocałowankiem ręki bez marudzenia.
demirbiras
Zaawansowany

08 Mar 2021, 15:23

Zdjęcie
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Mar 2021, 15:30

Drogi nie znaczy dobry (oczywiście nie ma co kupować najtańszych). Tak się wpaja ludziom a potem używane niro w aaauto (roczne) jest droższe niż nowe (identyczne wyposażenie). Corolla active 1.6 nówka kosztowała 61k a teraz 2016-17 rocznik około 50... Ktoś się na to nabierze :)
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi

08 Mar 2021, 22:28

demirbiras napisał(a): lepiej za 3000- 3500 oddać handlarzowi, kupi z pocałowankiem ręki bez marudzenia.
ty chyba nigdy nie miałeś okazji współpracować czy robić interesów z polskim handlarzem :D

sisinho17 napisał(a):aaauto
biorąc pod uwagę ich agresywną politykę działania, wcale nie dziwią mnie takie kwiatki :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

09 Mar 2021, 16:40

Dzięki za tą dyskusje która powstała, mega mi pomogliście. Aktualnie zdecydowałam, że odpuszczę sobie audi, przyjdzie jeszcze czas na ten samochód (może nie koniecznie a3 ale jakiś lepszy), ale później. Zdecydowałam, że kupię sobie Seata Ibizę. I tutaj mam prośbę do was, czy jak wrzucę kilka linków to pomożecie mi coś wybrać, podpowiecie który odrzucić, a którego warto jechać zobaczyć ?
Kiki01
Nowicjusz

09 Mar 2021, 16:54

mike napisał(a):demirbiras napisał(a):
lepiej za 3000- 3500 oddać handlarzowi, kupi z pocałowankiem ręki bez marudzenia.
ty chyba nigdy nie miałeś okazji współpracować czy robić interesów z polskim handlarzem

x2

Kiki01 napisał(a):Zdecydowałam, że kupię sobie Seata Ibizę. I tutaj mam prośbę do was, czy jak wrzucę kilka linków to pomożecie mi coś wybrać, podpowiecie który odrzucić, a którego warto jechać zobaczyć ?

Jako były posiadacz Seata chętnie pomogę,przerobiłem trochę ich temat.

Ewentualnie napisz skąd jesteś to coś się poszuka.
Barol
Awatar użytkownika

09 Mar 2021, 17:20

Ogólnie chce żeby silnik nie był 1.2, fajnie jakby był 5 drzwiowy ale to nie jakoś koniecznie i rocznik od 2002 nie więcej niż 6000/7000 zł.
Wybrałam takie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Jestem z okolic Starogardu Gdańskiego, gdybyś znalazł coś fajnego to będę wdzięczna jeśli się podzielisz :D
Kiki01
Nowicjusz