Kupno (prawie) pierwszego auta - około 15k

23 Wrz 2015, 21:46

Cześć wszystkim. Na razie za kupno się nie zabieram, ale chciałbym zebrać potencjalnych "kandydatów" na wóz. Będę chciał na samo auto wydać około 15k, im mniej tym lepiej, ale nie wykluczam naciągnięcia budżetu w górę. Mam 195cm wzrostu więc samochód musi mieć dobrą regulację fotela kierowcy lub po prostu być duży. Jeździłem już 300C w automacie (idealnie wręcz jeśli chodzi o komfort i wyczucie auta) Fabią w manualu (tragicznie mało miejsca, ale niezły do wyczucia) i Oplem Signum 3.0D w manualu (tutaj miejsca raczej średnio, też nie mogłem zająć do końca komfortowej pozycji i miałem problem z gazem, był tak czuły że najmniejszy ruch jaki potrafiłem wykonać wywalał ponad 2k obrotów).

Chciałbym aby auto było przede wszystkim ładne, komfortowe, bezpieczne w razie W, dynamiczne (ale nie musi być to rajdówka), musi lubić LPG i dobrze żeby nie paliło średnio 20 litrów. Jeśli chodzi o koszty utrzymania, to w miarę możliwości chciałbym zastosować zasadę robię raz, płacę dużo, jeżdżę długo. Dobrze by było gdyby koszt miesięczny nie przekraczał 1000zł po podliczeniu części itd. tym bardziej, że niedługo będę przedzierać się przez Wrocław żeby studiować a obie te czynności pochłaniają duże zasoby gotówki.

Trochę poszukałem i wstępnie podobają mi się BMW E38, E39 oraz E46, z tym, że nie wiem czy E36 nie będzie za małe a E38 za drogie. Nie ukrywam że siódemka podoba mi się najbardziej, to wręcz marzenie, ale czytając jak ludzie podliczają koszty miesięczne i wychodzi przynajmniej początkowo 1300-1800zł to idzie się złapać za głowę, prościej co rok-dwa kupować nowy wóz a stary oddawać. Niezły jest też Mondeo MK3 z V6, Audi A8 D2, całkiem fajne jest dobrze zrobione A6 C4.

Co o tym sądzicie? Starałem się podać dużo informacji ale może o czymś zapomniałem
TrueFaith
Nowicjusz

0

23 Wrz 2015, 22:14

W kwestii komfortu ja (prawie 190) bardzo dobrze czułem się w C5 (w tych pieniądzach można myślę już trafić mk.2), zrobiłem 600km w ciągu 8 godzin po zadupiach i wysiadłem może nie wypoczęty, ale w dobrej formie, w porównaniu np. do Vectry C rodziców przepaść. Nie jest to ta sama klasa co A8 zapewne, ale autko wbrew pozorom mało awaryjne, o ile zadbane i praktycznie w każdej wersji wyposażenia climatronik i dużo innych opcji. Silnik 2.0 z LPG daje radę na każdej drodze. Nie jest to E46, którym też zdarza mi się jeździć (auto kumpla), który jest za to mniej wygodny.
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
0

24 Wrz 2015, 11:40

Popatrz na Volva np 2.4 + LPG
Camry
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ROVER 75
[link do oferty na Allegro wygasł]

Coś od Lexusa;
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i dorzucić LPG

Hyundai Sonata / Kia Magentis

H.Legend
[link do oferty na Allegro wygasł] - chyba nawet klubowa, musiał byś forum przejrzeć.

O.Omega

Przy tym wzroście E36 będzie za małe, ale możesz si zainteresować E32 / E34.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam
0

24 Wrz 2015, 17:01

O A6 C5 czytałem ale nie podobał mi się tył, oglądając trochę tych aut są w sumie niezłe. Natomiast nic nie mogę znaleźć jeśli chodzi o koszty utrzymania, każdy pisze, że to auto pochłania bardzo dużo gotówki i trafia często do serwisu, ale żadnych konkretów.

Jeśli chodzi o wozy od Kieł'a to niestety żaden mi się nie podoba mimo tego, że to pewnie przyzwoite autka.

Co sądzicie o propozycjach podanych przeze mnie w pierwszym poście? Dorzuciłbym jakąś Mazdę 6 lub Volvo (np.S60) może Lexus IS200, kojarzą mi się z porządnymi autami, ale nie czytałem jeszcze o nich
TrueFaith
Nowicjusz

0

26 Wrz 2015, 08:48

To jak panowie?
TrueFaith
Nowicjusz

0

26 Wrz 2015, 09:29

TrueFaith napisał(a):Natomiast nic nie mogę znaleźć jeśli chodzi o koszty utrzymania, każdy pisze, że to auto pochłania bardzo dużo gotówki i trafia często do serwisu, ale żadnych konkretów.
Bo jak coś padnie to raz że płacisz dużo za serwis a dwa że częsci nie są tanie jak na Audi.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Opel Mokka z bagażnikiem rowerowym FlexFix
    Opel Mokka to zupełnie nowy SUV który będzie dostępny ze zmodernizowanym bagażnikiem rowerowym FlexFix drugiej generacji, umożliwiającym przewożenie nawet trzech rowerów. Ulepszony system przewozu rowerów ...

26 Wrz 2015, 10:47

TrueFaith napisał(a):może Lexus IS200, kojarzą mi się z porządnymi autami, ale nie czytałem jeszcze o nich

poczytaj, bo możesz kupić auto nietuzinkowe, które prowadzi się lepiej niż osławione BMW e46 (to nie moje słowa, tylko ludzi ogarniętych w temacie RWD) i trwałością gnoi audi a4 czy mercedesa w202 :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
0

26 Wrz 2015, 11:41

IS200 prawdopodobnie poległ na samym początku czyli przy miejscu w środku. Ludzie o wzroście ponad 180cm skarżą się na mały komfort, z prawie dwoma metrami pewnie nie mam co się do niego pakować.

Jak wyglądałyby koszty utrzymania takiego E38/A8 D2 po doprowadzeniu go do bardzo dobrego stanu? Ponoć jak jest igła to można jeździć drugie tyle i wydatki zamknąć w samym paliwie i drobnym serwisie typu oleje etc. Do tych aut ciągnie mnie moja wizja wielkiego wygodnego auta dumnie płynącego po asfalcie. Chyba będę musiał przejść się do kogoś w okolicy z E46 i zobaczyć "co to jest" bo aktualnie nie mam żadnego porównania rozmiaru. Jedyne co mogę powiedzieć, to to, że w 300C było idealnie

Przeczytał ktoś w ogóle moje wywody z pierwszego postu :D ? Bo nie wiem czy nie przesadziłem z ilością informacji, niektórych może to odrzucić od zagłębienia się w temat
TrueFaith
Nowicjusz

0

26 Wrz 2015, 11:45

w sumie nie doczytałem o wymogu wzrostu - to wada wszystkich aut segmentu D marek premium lub do tego aspirujących szczególnie z napędem rwd, który zabiera miejsce w środku
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
0

26 Wrz 2015, 17:19

TrueFaith napisał(a):Jak wyglądałyby koszty utrzymania takiego E38/A8 D2 po doprowadzeniu go do bardzo dobrego stanu? Ponoć jak jest igła to można jeździć drugie tyle i wydatki zamknąć w samym paliwie i drobnym serwisie typu oleje etc.

Zarówno BMW E38 jak i Audi A8 D2 będą drogie w serwisie, a przede wszystkim będzie ciężko znaleźć zadbane auto w tym budżecie. Kupisz zaniedbane to stracisz kilka(naście) tysięcy na doprowadzenie go do odpowiedniego stanu.

Jeśli twierdzisz, że Signum nie był zbyt wygodny dla Ciebie to tak samo będzie z Vectrą C. Moim zdaniem skup się na najprzestronniejszych autach, których utrzymanie nie będzie aż tak drogie:
Opel Omega B FL

Mercedes W210

Volvo S80

Chrysler 300M
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
0

26 Wrz 2015, 18:11

Nie wiem czy w tym temacie wrzucałem
Koniu
Forumowicz VIP

0

26 Wrz 2015, 18:14

Ten hyundai w cenie netto.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Rok produkcji: 2006
0

26 Wrz 2015, 18:31

Wiem, czytałem ogłoszenie :wink: Moim zdaniem warto. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

0

26 Wrz 2015, 19:28

Ta Sonata stoi już kilka miesięcy, ale chyba prawdziwy przebieg odstrasza potencjalnych nabywców.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
0