23 Wrz 2015, 21:46
Cześć wszystkim. Na razie za kupno się nie zabieram, ale chciałbym zebrać potencjalnych "kandydatów" na wóz. Będę chciał na samo auto wydać około 15k, im mniej tym lepiej, ale nie wykluczam naciągnięcia budżetu w górę. Mam 195cm wzrostu więc samochód musi mieć dobrą regulację fotela kierowcy lub po prostu być duży. Jeździłem już 300C w automacie (idealnie wręcz jeśli chodzi o komfort i wyczucie auta) Fabią w manualu (tragicznie mało miejsca, ale niezły do wyczucia) i Oplem Signum 3.0D w manualu (tutaj miejsca raczej średnio, też nie mogłem zająć do końca komfortowej pozycji i miałem problem z gazem, był tak czuły że najmniejszy ruch jaki potrafiłem wykonać wywalał ponad 2k obrotów).
Chciałbym aby auto było przede wszystkim ładne, komfortowe, bezpieczne w razie W, dynamiczne (ale nie musi być to rajdówka), musi lubić LPG i dobrze żeby nie paliło średnio 20 litrów. Jeśli chodzi o koszty utrzymania, to w miarę możliwości chciałbym zastosować zasadę robię raz, płacę dużo, jeżdżę długo. Dobrze by było gdyby koszt miesięczny nie przekraczał 1000zł po podliczeniu części itd. tym bardziej, że niedługo będę przedzierać się przez Wrocław żeby studiować a obie te czynności pochłaniają duże zasoby gotówki.
Trochę poszukałem i wstępnie podobają mi się BMW E38, E39 oraz E46, z tym, że nie wiem czy E36 nie będzie za małe a E38 za drogie. Nie ukrywam że siódemka podoba mi się najbardziej, to wręcz marzenie, ale czytając jak ludzie podliczają koszty miesięczne i wychodzi przynajmniej początkowo 1300-1800zł to idzie się złapać za głowę, prościej co rok-dwa kupować nowy wóz a stary oddawać. Niezły jest też Mondeo MK3 z V6, Audi A8 D2, całkiem fajne jest dobrze zrobione A6 C4.
Co o tym sądzicie? Starałem się podać dużo informacji ale może o czymś zapomniałem