Kupno samochodu a przeniesienie obecnego OC

14 Gru 2015, 23:30

Witam,
mam pytanie do Państwa, otóż, zakupiłem samochód tydzień temu, OC oraz przegląd ważne do czerwca i tutaj mam pytanie, co muszę zrobić, aby "przepisać", nie stracić owego OC przy przerejestrowaniu samochodu? Samochód kupiony na dwie osoby, wcześniej był na jedną. Zarejestrowany będzie na dwie osoby, jedna ze zniżkami, druga licząca na to, że zniżki z biegiem lat będą wzrastać. Czy da radę aby OC przeszło na nowych właścicieli bez problemu?
damiaan123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2015
Auto: Nie mam

17 Gru 2015, 00:17

OC przechodzi z automatu na nowego właściciela lub właścicieli. W twoim przypadku ważne może być to kto pierwszy jest w umowie jako właściciel. Dobrze by było żeby tą pierwszą osobą była ta która ma większe zniżki. Trzeba zgłozić w towarzystwie ubezpieczeniowym nabycie nowego auta żeby przepisali na Was polisę. Z tego co wiem firmy ubezpieczeniowe żadko robią rekalkulację w takim przypadku.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

17 Gru 2015, 12:49

Kacper napisał(a):Z tego co wiem firmy ubezpieczeniowe żadko robią rekalkulację w takim przypadku.

Rzadko robią, ale czasami się zdarza dostać informację pod koniec polisy z koniecznością dopłaty. Dlatego najlepiej zgłosić się z prośbą o rekalkulację od razu po zakupie auta. Jeśli nie ma dopłaty/jest niewielka to jeździć na tym do końca, jeśli duża to wypowiedzieć i kupić nowe OC gdzie indziej :)

@damiaan123 OC przy zakupie automatycznie jest na Was i wszelkie szkody lub ich brak pracują na zniżki/zwyżki.

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Praktyczny mały samochód hybrydowy
    Samochody z alternatywnymi napędami od lat systematycznie zyskują na popularności, a prym w tym segmencie wiodą tańsze i bardziej praktyczne od samochodów elektrycznych modele z napędem hybrydowym. Ile kosztuje ekologia? ...
    Volvo S60 Cross Country
    Volvo swoją ofertę wzbogaci o kolejny samochód typu crossover. Oprócz licznych zmian stylizacyjnych, S60 Cross Country będzie miał powiększony prześwit podwozia o ponad 6 cm w stosunku do zwykłego modelu S60. ...