Przyczepka niewiadów - zostało tylko OC

14 Gru 2015, 12:55

Witam, mam problem. Jakieś 20 lat temu pożyczyłem od wuja przyczepkę. Posłużyła mi około roku. Później zapomniana, zgniła prawdopodobnie na jakiejś wsi. Ślad po niej zaginął. Wujek systematycznie opłacał za nią OC :( Chciałbym w końcu uwolnić go od tego problemu. Jak zrobić to w świetle prawa? Po przyczepce, tablicach i dowodzie rejestracyjnym nie ma śladu. Przyjmuję, że nic nie odnajdę. Jest tylko OC...
Marowar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 1991
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Mustang
Silnik: 5.0 210KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

14 Gru 2015, 13:30

Mogę ją naturalnie od wujka "odkupić" - zgłosić do ubezpieczenie...opłacać w nieskończoność bo za brak OC chyba spora kara jest :) Czy mogę jej nie przerejestrować? Pomocy :(
Marowar
Nowicjusz

17 Gru 2015, 14:05

Najlepszym rozwiązaniem (o ile w takiej sytuacji można o takim mówić :( ) to wizyta wujka w Wydziale Komunikacji, przedstawienie jak sprawa wygląda tj. przyczepka dosłownie rozpuściła się gdzieś już w krzakach i nie ma na nią dokumentów, a OC trzeba płacić. W takim wypadku trzeba jedynie liczyć na empatię urzędnika, który zgodzi się na wyrejestrowanie takiego pojazdu (małe szanse, ale w sumie jedyne wyjście). Jeśli uda się wyrejestrować to wtedy należy zgłosić to do ubezpieczyciela, aby wypowiedzieć umowę.
Jeśli chodzi o koszt kary za brak OC to jest 583 zł w 2015 roku i takiej kary możesz nie dostać nigdy, a możesz ją dostawać co roku :(

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

17 Gru 2015, 15:23

Witam,
pojawiły się nowe fakty w sprawie przyczepki - istnieje dyszel z numerem ewidencyjnym zgodnym z tym co sie jawi na ubezpieczeniu, przyczepka jest podobno wyremontowana i służy komuś na wsi, niestety nie odnalazły się dokumenty i tablica rejestracyjna... czy coś to zmienia?
Marowar
Nowicjusz

17 Gru 2015, 15:45

Można spróbować za pomocą odpowiedniego wniosku i przedstawienia sytuacji urzędnikowi złożyć wniosek w WK o wydanie wtórnika dowodu rejestracyjnego i tablicy rejestracyjnej (ze względu na zaginięcie). Jeśli udałoby się w ten sposób wtedy już z górki do zakończenia sprawy :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

17 Gru 2015, 21:11

Podjęliśmy decyzję o wspólnej decyzji w WK... dam znać jak nam poszło zderzenie z urzędniczą maszyną - dziękuję i pozdrawiam,
Marek
Marowar
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Seat Ibiza 1,0 TSI o mocy 115 KM
    Seat Ibiza w wersji wyposażonej w silnik benzynowy o pojemności 1 litra ma moc 115 KM. Jego średnie spalanie w tym przypadku to około 4,7 l/100 km, a przyspieszenie 0-100 km/h zajmuje 9,3 sekundy. Na liście wyposażenia niewymagającego ...
    Toyoty Camry 8 generacji
    Fabryka Toyota Motor Manufacturing, Kentucky, Inc., (TMMK) rozpoczęła produkcję Toyoty Camry 8. generacji. Nowa Camry zadebiutowała na targach w Detroit w styczniu 2017 roku. Model jest produkowany od 1982 roku, a od 15 lat ...