Ubezpieczenie OC a dwa samochody

06 Paź 2015, 21:56

Witajcie. Mam pytanie. Ojciec ma samochód ubezpieczony 60% zniżki.
Ja mam 20 lat, kupuje swój samochód. Rejestruje go na ojca a sam będę współwłaścicielem.
Czy będzie obowiązywać jakaś zniżka na mój samochód?
Czy zniżka na samochód ojca nie zmieni się?
Czy będąc współwłaścicielem rosną mi zniżki?
Pozdrawiam.
8setX
Początkujący

Prawo jazdy: 01 08 2013
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Audi A3 8L
Silnik: 1.8T 150KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

07 Paź 2015, 10:36

Nie wiem, czy we wszystkich ubezpieczalniach jest tak samo, ale w PZU jest tak, że jak ojciec ma 60% zniżki, ty będziesz współwłaścicielem jako młodocany kierowca ( są to kierowcy do 26 roku życia ), to ojciec dostanie 60% zwyżki. Ta zwyżka obniża się w stosunku do wieku, czyli za rok będzie niższa. Ale nie działa to tak, że jak za dwa lata zostaniesz współwłaścicielem, to będzie ta zwyżka niższa. Też będzie 60%, ponieważ liczy się okres rozpoczęcia ubezpieczenia. A więc w pierwszym roku jak jesteś współwłaścicielem jest 60%, w drugim, trzecim, analogicznie mniej.
Co do gromadzenia zniżek przy ojcu, to jak najbardziej będą ci się gromadziły.
Warto pomyśleć też o wykupieniu ubezpieczenia zniżek, czyli jak spowodujesz kolizję/wypadek, to nie stracicie zniżek z tego tytułu. W PZU takie ubezpieczenie zniżek kosztuje coś koło 100 zł jak dobrze pamiętam. Jak mnie kilka miesięcy temu obliczali ( zrobiłem córkę współwłaścicielem, która ma 19 lat ), to za OC zapłaciłem 300 zł więcej niż normalnie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Paź 2015, 14:07

Podobno można też zrobić tak, że załóżmy ojciec ma swój samochód i jest ubezpieczony w PZU. Tam ma 60% zniżki. Ja kupując swój samochód rejestruje go na ojca, sam zostając współwłaścicielem ale ubezpieczamy w innej firmie. Zniżki przechodzą z PZU na drugą firmę a dwa samochody nie są ze sobą powiązane? Rzecz w tym, że opłata za samochód ojca by się nie zmieniła a czy na mój byłaby droższa, jako że współwłaściciel jest niedoświadczonym kierowca?
8setX
Początkujący

08 Paź 2015, 11:02

Cena ubezpieczenia dla Twojego ojca nie ulegnie zmianie jeśli będzie ubezpieczał auto na tylko siebie :) Jedynie tam gdzie Ty będziesz współwłaścicielem to w zależności od ubezpieczyciela może być policzone 60% zniżki (całkowicie pomijając Twoje zwyżki i wiek) lub zostanie w pewnym stopniu skorygowane o Twoje zwyżki.
Ubezpieczając w ten sposób zyskujesz to, że masz na starcie sporo tańsze ubezpieczenie i możesz wyrabiać sobie zniżki (oczywiście o ile będziecie jeździć bezszkodowo), a z drugiej strony Twój ojciec ryzykuje utratą zniżek (około 10% za jedno zdarzenie) jeśli spowodujesz kolizję. Z kolei jeśli Twój ojciec spowoduje stłuczkę Ty także wtedy tracisz zniżki, a właściwie dostajesz znacznie większą zwyżkę.

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

08 Paź 2015, 15:02

mfind napisał(a):Ubezpieczając w ten sposób zyskujesz to, że masz na starcie sporo tańsze ubezpieczenie i możesz wyrabiać sobie zniżki (oczywiście o ile będziecie jeździć bezszkodowo),

Czyli jeżeli nowy samochód będzie na ojca, a ja będę współwłaścicielem to nadal będzie przysługiwała mu zniżka 60% na ten nowy samochód, nawet kiedy współwłaściciel nie ma określonego wieku i doświadczenia?
Trochę to dziwne, bo wtedy ubezpieczyciele tracą...
8setX
Początkujący

08 Paź 2015, 15:26

Znaczy on nie traci w żaden sposób zniżek przez to, że rejestruje z młodym kierowcą :) Także na auto, gdzie tylko on jest właścicielem nie będzie miało droższego OC, natomiast to gdzie jest współwłaścicielem z Tobą będzie miało liczone OC na podstawie jego 60% zniżek + ewentualnej korekty zależnie od ubezpieczyciela - jakby nie było drastycznie taniej niż jakbyś sam ubezpieczał.

Ubezpieczycielom ogólnie nie opłacają się ubezpieczenia OC (generują na nich straty), a dlaczego nie podwyższają składek w takich sytuacjach (gdzie przecież zagrożenie jest takie samo jakbyś ubezpieczał tylko na siebie) tego Ci niestety nie powiem :) Ważne, że jest taka możliwość i grzech z niej nie skorzystać :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wynajem Porsche - spełnij swoje marzenia
    Branża motoryzacyjna zmienia się bardzo dynamicznie, jednak są takie nazwy, które od lat niezmiennie wywołują szybsze bicie serca wśród jej miłośników. Jedną z nich jest Porsche. Założona w 1931 roku ...
    SKODA Octavia RS na Festiwalu Prędkości Goodwood
    Podczas Festiwalu Prędkości Goodwood 2013 SKODA po raz pierwszy zaprezentuje Nową Octavię RS. Nowa SKODA Octavia RS to sportowa i jednocześnie najszybsza seryjna wersja najważniejszego modelu marki. Samochód będzie ...

23 Lis 2015, 19:25

Ok. Słuchajcie teraz. :naughty:
Poczytałem na internecie i wyczytałem, że zwyżki dotyczą osób nie mających min. 26 lat i tych którzy prawo jazdy posiadają nie mniej niż 3 lata.
1. Tak więc, ja - wiek 20 lat wykupując OC tylko na siebie zapłacę dużo pieniędzy.
2. Mój ojciec ze zniżkami wykupując na siebie, a mnie jako współwłaściciela zapłaci trochę mniej. Ale jak ja spowoduje stłuczkę ojciec traci zniżki na dwa samochody swój i mój.
3. Moja matka jest już współwłaścicielem samochodu od 4 lat. Prawo jazdy ma od około 20 lat. Czy rejestrując ją jako właściciela bez żadnych innych współwłaścicieli i przy stłuczce/wypadku tylko ona traci zniżki bez mojego ojca (choć jest współwłaścicielem samochodu ojca)? :?

Teraz ja, gdy skończył bym 25 lat i zarejestrował się jako współwłaściciel to nie dotyczą mnie zwyżki jak i zniżki - zaczynam od 0? :naughty:
8setX
Początkujący

23 Lis 2015, 19:33

No to tak:
Z tymi latami posiadania prawa jazdy i wiekiem kierowcy jest różnie w zależności od ubezpieczyciela, ale generalnie można przyjąć próg 25-26 lat jako wyjścia ze zwyżek.
Dalej:
1. Zgadza się :P
2. Zgadza się z tym, ze w takim układzie OC będzie znacznie tańsze, a nie tylko trochę ;)
3. Jeśli będzie stłuczka to informacja o zdarzeniu idzie do UFG czyli ma wpływ na ubezpieczenie każdego auta, które będzie na nią ubezpieczane w kolejnym roku bez znaczenia czy jest współwłaścicielem, czy jest jedynym właścicielem, czy dopiero będzie właścicielem.
Dla większości ubezpieczycieli będziesz na 0 bez zwyżek i dla niektórych będziesz powodował, że składka będzie wyższa (mimo, że drugi współwłaściciel ma np. max zniżki, a inni nie wezmą Cię pod uwagę i policzą max zniżki drugiego współwłaściciela). Dlatego ważne jest, aby robić porównanie ofert OC :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

23 Lis 2015, 19:47

Co do punktu 3. Chodzi mi o to, że matka będąc współwłaścicielem samochodu ojca oraz właścicielem samochodu mojego (sama) i samochodem moim spowodowana zostałaby stłuczka to mój ojciec nie traci żadnej zniżki, jednak jego OC wzrośnie bo współwłaściciel miał kolizje innym samochodem i jego zniżki zmalały? Dobrze myślę? :D
8setX
Początkujący

23 Lis 2015, 19:51

Aaa ok :D Zniżki zmaleją tylko tym, którzy są właścicielami pojazdu, który brał udział w zdarzeniu. Czyli auto, które mają na współwłasność Twoi rodzice wcale nie musi mieć wyższego OC w następnym roku, bo nie każdy ubezpieczyciel będzie liczył zwyżki drugiego współwłaściciela (czyt. np. Twojej mamy :P).

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny