Kupno samochodu na "miekkim dowodzie"

07 Sie 2009, 22:53

Witam serdecznie,
próbowałem poszperać w wyszukiwarce ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie.

Jadę jutro parę set kilometrów aby obejrzeć w komisie samochód. jest on niedawno sprowadzony zza granicy, ma już ubezpieczenie OC i miękki dowód. czy mogę go bezpiecznie kupić ? wiem ze będę potrzebować do tego twardego dowodu który ma otrzymać obecny właściciel - czy możliwe jest abym odebrał go za niego? czy raczej nie obejdzie się bez przekazania właścicielowi miękkiego dowodu, tablic, poczekania paru godzin aż on odbierze w UK dowód (ew. jakieś zamieszanie z przesyłaniem dowodu poczta).

Wreszcie - czy mogę legalnie kupić taki samochód- czy jak będę rejestrować na siebie to czy nie pojawią się w UK problemy z tym, że posiadam umowę ( a właściwie fakturę VAT-marża) z datą wcześniejszą niż wydanie dowodu...

Dziękuję za możliwie szybką odpowiedź :)
Pozdrawiam,
Robert
roszul
Nowicjusz

Miejscowość: z kątowni

10 Sie 2009, 22:20

słuszne wątpliwości:

Nie można kupować samochodu na pozwoleniu czasowym. Wynika to ogólnie z tego, że takie pozwolenie jest wydawane celem np. sprawdzenia samochodu, nieraz osoba rejestrująca pojazd zobowiązała się dostarczyć jakiś dokument niezbędny do dokończenia rejestracji i jeśli go nie dostarczy to urząd może nawet odstąpić od rejestracji i anulować całą procedurę....

W zależności od urzędu/urzędnika i mając na uwadze powyższe możesz mieć problem z rejestracją pojazdu gdy data sprzedaży jest wcześniejsza niż data wydania dowodu rejestracyjnego (twardego).

Na pewno możesz odebrać dokumenty za poprzedniego właściciela. Będziesz potrzebował upoważnienia do rejestracji
tu możesz pobrać upoważnienie
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

11 Sie 2009, 12:22

dziekuje za odpowiedz. na szczescie (niestety?) nie mialem dylematu czy kupowac na miekkim dowodzie bo stan samochodu okazal sie znacznie gorszy niz to zostalo przedstawione w ogloszeniu.
roszul
Nowicjusz

Miejscowość: z kątowni
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Hybryda do ostrej jazdy - Lexus RC 300h F Sport
    Nadchodzą ciężkie czasy dla miłośników ostrej jazdy – coraz więcej krajów zapowiada wprowadzenie ograniczeń dla samochodów z napędem konwencjonalnym. Są jednak samochody, które łączą ekologiczny ...