Rejestracja z Niemiec do Polski.

06 Gru 2018, 19:11

Witam serdecznie. Czy szanowni forumowicze mogliby mi pomoc w pewnej sprawie. Otóż, mam auto zarejestrowane na siebie w Niemczech ale chce do Polski przyjechać na święta i je przerejestrować na Polskę. Mam normalne tablice a nie zjazdowe i tu moje pytania:
1. Jak mam to zrobić, bo wiem ze można ominąć akcyzę.
2. Jeśli zamelduje auto w Polsce to pewnie tablice zabierze mi wydział komunikacji z dowodem rejestracyjnym niemieckim, a to jednak będzie mi chyba potrzebne aby wyrejestrować auto w Niemczech.
3. I właśnie jaka powinna być kolejność czy może lepiej wykupić w Niemczech żółte tablice tylko wtedy pewnie będę płacić cło.
Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam.
LPAL99
Nowicjusz

06 Gru 2018, 19:19

Skoro masz samochód zarejestrowany w niemczech to jaki jest powód potrzeby zarejestrowania w Polsce ?

Chcący auto zarejestrować w Polsce, musisz je wyrejestrować w Niemczech.

odp. na 2 . tak w pierwszej kolejności muszisz samochód wymeldować w Niemczech, w Zullasungstelle w dowód wbijają pieczątkę, że wyrejestrowane, a z tablic trzeba oderwać nalepkę i tablice do kosza albo do zwrotu do wydziału niemieckiego.
Ostatnio edytowany przez andrewb25, 06 Gru 2018, 19:21, edytowano w sumie 1 raz
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

06 Gru 2018, 19:20

Ponieważ chce do polski zjechać na stałe a nie chce autka sprzedawać.
Tylko jak teraz wyrejestruje auto w Niemczech to jak mam się do polski dostać ?
LPAL99
Nowicjusz

06 Gru 2018, 19:25

W Niemczech jesteś i nie wiesz jak się to robi? Bardzo prosto.

1. wyrejestrowujesz samochód
2. kupujesz tablice 5 dniowe + ubezpieczenie do tablic, koszt ok. 100Euro
3. Można wziąć tablice z prawdziwego zdarzenia tzw. celne, z czerwonym paskiem, ale dużo większy koszt ok. 250 Euro, i auto musi mieć ważny TUV, i chyba opłacony podatek drogowy, ale lepiej kupić żółte, masz meldunek to kupisz bez problemów.
4. ewentualnie wymeldować i zlecić przywóz do PL lawetą.

W Polsce akcyzę trzeba będzie zapłacić, inaczej nie zarejestrujesz na PL tablice.
andrewb25
Stały forumowicz

06 Gru 2018, 19:57

Dziękuje serdecznie. W takim razie Pani z Urzędu Celnego w Częstochowie wprowadziła mnie w błąd, powiedziała mi ze jeśli mam auto na własność w Niemczech ponad dwa lata to przy przerejestrowaniu na polskie tablice ominie mnie akcyza pod warunkiem ze przez 12 miesięcy nie sprzedam auta.
LPAL99
Nowicjusz

06 Gru 2018, 20:27

zapytaj jeszcze w wydziale komunikacji , ja się z takim przepisem nie spotkałem....
andrewb25
Stały forumowicz

06 Gru 2018, 20:38

Dokument potwierdzający brak obowiązku zapłaty akcyzy od samochodu osobowego- wpisałem to w Google.
LPAL99
Nowicjusz