Kupno samochodu sposród tych 4-ech

06 Sie 2021, 21:55

Zamierzam kupić niebawem samochód . Do maksymalnie 11 tys zł

Ktory z tych byłby najlepszą opcją . Chciałbym podkreślić , ze na osiągach mi nie zależy tylko na bezawaryjności i komforcie jazdy .

O to lista aut:

Audi a3 1.9 TDI
VW Golf 4 1.9 TDI
VW Golf V 1.9 TDI lub 2.0 TDI
Honda Civic VII 1.7 cdti
orty
Nowicjusz

07 Sie 2021, 07:59

Za 11 to tylko pierwsze dwa możesz kupić, do kompletu Leon i Octavia bo technicznie to samo
O bezawaryjnosci w przypadku 20 letnich aut nie za bardzo jest co rozmawiać (szczególnie kiedy szukasz modeli tluczonych przez wiejskich sebiksow) a komfort będzie w nich żaden - chyba, że się z seicento przesiadasz to będzie jak w limuzynie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Sie 2021, 11:53

Wybierz ten, który najszybciej trafi się w najlepszym stanie i na wstępie nie trzeba będzie dołożyć połowy wartości samochodu, aby zaczął jeździć.
Inna sprawa powiązana z pierwszą to ta, czy w takiej kasie warto brać diesla. Wiadomo, że TDI w Golfie IV ma budowę cepa i części można kupić w kiosku, ale bezpieczniej będzie wybrać prostą benzynę z LPG, co też uczyniłem w zeszłym roku mając podobny budżet.

Więc możesz szukać każdego z powyższych (+kilku innych), ale w LPG.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Sie 2021, 12:50

franccc napisał(a):Za 11 to tylko pierwsze dwa możesz kupić, do kompletu Leon i Octavia bo technicznie to samo

Bez przesady za 11-12k można kupić golfa v szczególnie w 3 furtkach z początku produkcji z 1,9/90
i to będzie bardzo dobry wybór, duzo więcej przestrzeni niż golf iv, wielowahaczowe zawieszenie, więcej komfortu, bardziej nowożytne auto.

Civic to będzie znigluch, chyba lepiej iść w Astrę G/H
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

07 Sie 2021, 16:14

Golfa V można kupić jak wyżej napisał demirbiras tylko , że to nie będzie jakaś super wersja za te pieniądze i tylko z początku produkcji.

Golfa iV za te pieniądze mogę kupić już w idealnym stanie prawdopodobnie z full wyposażeniem .

Audi A3 1.9 TDi również jak w przypadku golfa V . Za te pieniądze , to nie będzie jakaś super wersja .

Bardzo mi się podoba Honda Civic VII 1.7 cdti . Podobno japonczyki są niezniszczalne i za te pieniądze mogę kupić juz zadbaną z dobrym wyposażeniem . I disel ma brak problemów z łożyskiem skrzyni .
Ale jezeli mówicie , żeby lepiej nie pchać sie w Honde może tak zrobię.
Zobaczcie tą Honde i kosztuje 2 tys mniej niz mój limit . Tej akurat nie kupie , podaje tylko przykład.
orty
Nowicjusz

07 Sie 2021, 16:25

W życiu bym nie dał 11k za Golfa 4... Auto technicznie z 98 roku, z 1.6 LPG to za 2-3k kupisz i klepiesz aż padnie. Zresztą to że dasz 10k nie znaczy że będzie w IDEALNYM stanie, już niejeden się przejechał "droższy to wiadomo że lepiej utrzymany".
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus pracuje nad nową V-ósemką
    Po kilku latach spekulacji teraz wiemy to na pewno – Lexus pracuje nad nowym silnikiem V8, który w przyszłości ma trafić pod maski sportowych samochodów marki. Jednym z pierwszych aut z tą jednostką będzie ...

07 Sie 2021, 16:33

Zobaczyłem przed chwilą OPEL ASTRA III 1.7 CDTI z 2006r . Bardzo fajny samochód mi sie podoba . Nigdy nie brałem Opli pod uwagę, bo podobno sa awaryjne. Czy Ople Astry nie należą do awaryjnych samochodów? Tę wersje , która podałem? elektryka , silnik
orty
Nowicjusz

08 Sie 2021, 12:56

Niezły silnik Isuzu, egzemplarz dobrze utrzymany zrobi i 500 tyś bez ingerencji mechanika.
Gość114260

08 Sie 2021, 13:53

quel napisał(a): 500 tyś bez ingerencji mechanika.

Za to reszta będzie wymieniona tak około 3razy :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

08 Sie 2021, 16:49

quel napisał(a):Niezły silnik Isuzu, egzemplarz dobrze utrzymany zrobi i 500 tyś bez ingerencji mechanika.
uhu hu to koleżka poleciał.... Ile widziałeś tych silników po 500 tyś? Ja widzialem tych silników sporo i zadnego nawet blisko tego przebiegu. Silnik moze i sam w sobie ok ale tylko goły słupek (w sumie to tak jak w większości diesli) a reszta jest lekko mówiąc słaba bo raczej nie jest nic dobrego w tym ze wtryski padają, regulatory/zaworki ciśnienia paliwa to juz standard, nawet ładowanie ma wpływ na pracę silnika, przegrzewające się sterowniki umieszczone na silniku a jak di tego jeszcze dojście wrażliwa elektryka która też jest rozwiązana słabo i potrafi nagle unieruchomić Ci auto a koszta będą wysokie bo tutaj nie ma takich możliwości ze coś padło kupujesz używke na alegrosze zakładasz i smigasz dalej.... Albo naprawa starego albo przekodowywanie używek. Ogólnie jak sam nie dlubiesz w aucie to gdy opel zacznie się sypać to u mechanika zostawisz ładną góreczkę kasy bo diagnoza nie jest łatwa.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Sie 2021, 22:16

Czyli Opel odpada.

W sumie dużego wyboru nie mam . Z tych dwóch , który byście wybrali ?

VW Golf V 1.9 TDI 105KM
Honda Civic VII 1.7 cdti
orty
Nowicjusz

08 Sie 2021, 23:15

Kao napisał(a):uhu hu to koleżka poleciał.... Ile widziałeś tych silników po 500 tyś? Ja widzialem tych silników sporo i zadnego nawet blisko tego przebiegu. Silnik moze i sam w sobie ok ale tylko goły słupek (w sumie to tak jak w większości diesli) a reszta jest lekko mówiąc słaba bo raczej nie jest nic dobrego w tym ze wtryski padają, regulatory/zaworki ciśnienia paliwa to juz standard, nawet ładowanie ma wpływ na pracę silnika, przegrzewające się sterowniki umieszczone na silniku a jak di tego jeszcze dojście wrażliwa elektryka która też jest rozwiązana słabo i potrafi nagle unieruchomić Ci auto a koszta będą wysokie bo tutaj nie ma takich możliwości ze coś padło kupujesz używke na alegrosze zakładasz i smigasz dalej.... Albo naprawa starego albo przekodowywanie używek. Ogólnie jak sam nie dlubiesz w aucie to gdy opel zacznie się sypać to u mechanika zostawisz ładną góreczkę kasy bo diagnoza nie jest łatwa.

1, z nalotem ponad 300 i jakoś nie widziałem dużych problemów z osprzętem, a i widzę, że jest polecany.
Gość114260

08 Sie 2021, 23:30

orty napisał(a):W sumie dużego wyboru nie mam . Z tych dwóch , który byście wybrali ?

VW Golf V 1.9 TDI 105KM
Honda Civic VII 1.7 cdti

Golf V ale możesz tez spróbować zerknąc na Skodę Octavię, szczególnie jak bierzesz pod uwagę bagażnik.
W G V szukaj też spokojnie wersji 90- konnej to w zasadzie to samo.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8

09 Sie 2021, 09:47

Skąd jesteś to coś poszukam.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Sie 2021, 09:51

orty napisał(a):Honda Civic VII 1.7 cdti
ale w hondzie to ten sam silnik.
quel napisał(a):1, z nalotem ponad 300 i jakoś nie widziałem dużych problemów z osprzętem,
no ale gdzie widziałeś? Na ulicy.
Ja ten silnik znam praktycznie od śrubki a dalej mnie zaskakuje śmiesznymi awariami. Sam mialem w firmie Merive z tym silnikiem, jak dobrze pogrzebiesz to znajdziesz temat.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4