Kupno samochodu

10 Sty 2011, 03:18

Witam. Mam 21 lat i potrzebuje samochodu do jazdy po mieście (Wrocław) głównie w celu dojazdu na uczelnie (MPK jadę godzinę) oraz średnio raz w miesiącu wyskoczyć do rodziców (trasa 120 km).

Na wydanie mam 9 tys zł

Oto wymagania jakie powinien spełniać samochód wg mnie:
- rok produkcji: nie starszy niż 2000
- ABS
- dobrze by było żeby była klima
- przebieg standardowy jak na ten rocznik
- mój miesięczny dochód to 1000 zł na czysto, więc spalanie gra rolę drugoplanową, ale bez szału. 1.6 benzyna chyba będzie ok. może być nieco mniejszy lub większy. W grę wchodzi również diesel.
- Będzie to moje pierwsze auto, jestem fanem motoryzacji, F1 itd, wiem że kiedyś jak będę miał rodzinę i dzieci to będę się woził jakimś kombiakiem, tak więc chyba teraz jest czas na samochód ''lekko'' sportowy.

Proszę o wszystkie propozycję jakie wam przyjdą do głowy według tych kryteriów jakie podałem wyżej. Prosił bym też o poparcie swojej propozycji pozytywnymi argumentami
sledziu1320
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

10 Sty 2011, 09:40

Fiat Bravo/Brava,Peugeot 306,Renault Laguna,Citroen Xsara.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Sty 2011, 10:02

no Twoim miejscu bym sobie odpuścił rocznik, szukał autka w najlepszym stanie technicznym,
na przebieg nie patrz i tak będzie 200kkm nastukane, nie ma samochodów które stoją w garażu a nawet jak są to nikt nie sprzedaje ich obcym ludziom :mrgreen: tym bardziej handlarzom ;) no chyba że coś nie tak z autem.....
po 96r każde auto sprzedane w UE musi mieć ABS :wink: więc z tym nie ma problemu ;)
jeśli chodzi o oszczędność i plątanie się w korkach wrocka to krótszego dojazdu bym bardzo nie oczekiwał :mrgreen: ale 1,6 z LPG chyba będzie tańszy w utrzymaniu,
a co do lekko sportowego to ten rocznik i lekko sportowe auto za 9tys to raczej w Erze :???: myśle, że z czegoś będzie trzeba zrezygnować ;)
z drugiej strony zależy czy chcesz autko wyróżniające się (szpanerskie) czy takie które w razie "W" naprawisz za przysłowiowe 5 plnów w większości sam ;)

może jakieś BMW 3 drzwiowe??
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

10 Sty 2011, 11:08

pocieszny napisał(a):po 96r każde auto sprzedane w UE musi mieć ABS :wink: więc z tym nie ma problemu ;)

ja mam 2000rok i nie mam ABSu :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

10 Sty 2011, 11:35

barol91 napisał(a):
pocieszny napisał(a):po 96r każde auto sprzedane w UE musi mieć ABS :wink: więc z tym nie ma problemu ;)

ja mam 2000rok i nie mam ABSu :mrgreen:

bo Ty masz auto niezgodne z jakąkolwiek dyrektywą :mrgreen:
według praw fizyki w zasadzie nei powinno istnieć :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

10 Sty 2011, 11:38

Nie tylko ja bo większość aut też nie posiada ABSu.
Barol
Awatar użytkownika

10 Sty 2011, 12:02

które samochody produkowane po 96 roku nie posiadają seryjnie ABS ??
;)

w niektórych samochodach można było zrezygnować z opcji ale tylko do bdajże 2005 roku kiedy każde auto musi być bezwzględnie wyposażone w ABS :wink:
wiem zaraz powiesz że przeciez Dewoo i kilka innych marek dodawało je za dopłatą :wink: no ale cóż w Espero na przykład był w serii , i trzeba kupić na prawde najtańszego golasa żeby ABS nie miał ;) a jak mówimy o autach z klimą to raczej za golaskiem się nie rozglądasz
a w BMW, Mercedesie, czy nawet w mniej prestiżowych Peugotach czy Citroenach ABS masz w zasadzie w każdym aucie :wink:
jeszcze dodatkowo czy widziałeś kiedyś cywilny samochód z zacięciem sportowym bez ABS?? :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

10 Sty 2011, 14:38

Pocieszny coś Ci się daty posmerfowały. W UE ABS w nowych autach jest obowiązkowy od połowy 2004 r. W rodzinie mamy 2 auta z 2001 r (Opel i Toyota), które nie mają ABSu ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

10 Sty 2011, 14:40

No zdarzają sie auta bez ABSu,u ojca w Lanosie nie ma,kumpel w Bravie też nie ma.
Barol
Awatar użytkownika

10 Sty 2011, 16:11

Fajna dyskusja się wywiązała :) Ale przejdźmy do mojego autka.

BMW bym chciał bardzo, uważam że to świetne auta itd. Ale jest kilka ''ale''. Po pierwsze to z tych 9 tys - 4 dokłada tata, a on powiedział że nie pozwoli mi jeździć BMW bo ma napęd na tył co powoduje, że auto łatwiej wpada w poślizgi zwłaszcza zimą. Drugie ale to takie z mojej strony - sądzę że znaleźć w Polsce BMW 3 w którym nie jest nadłubane, albo którym nie jeździł jakiś pajac który go nie oszczędzał jest ciężko.

Wczoraj siedziałem tutaj na forum i doszukałem się Punto HGT.

pocieszny pytałeś się jakie auto - czy szpanerskie czy nie. Moim ideałem samochodu jest coś takiego co wygląda niepozornie, a pod maską ma dużo więcej koni niż na to wygląda. Np subaru (1992 - 2001)
sledziu1320
Nowicjusz

10 Sty 2011, 16:23

Chcesz niepozornego bandyte?? ibiza cupra mitsu colt w tek cenie ale musisz zejsc troche z rocznika :razz: beemka e36 320 w sedanie też jest ciekawa ale to już spali troszke wiecej 6 cylindrów

sledziu1320 napisał(a):okłada tata, a on powiedział że nie pozwoli mi jeździć BMW bo ma napęd na tył co powoduje, że auto łatwiej wpada w poślizgi

właśnie o to chodzi zeby sie nauczyć jezdzić i opanowywać te poślizgi :razz: te 150 koni znowu nie bedzie tak piruetować mozesz jeszcze zastanowić sie nad celicą 1.8 honda civic
Ostatnio edytowany przez nitro, 10 Sty 2011, 16:24, edytowano w sumie 1 raz
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

10 Sty 2011, 16:23

Co do napędu na tył i tego że auto w zakrętach łatwiej wpada w poślizg to sie zgodzę, ale jest jedno ale. Jeśli w poslizg wpadniesz autem przednionapędowym masz malutkie szanse że auto z poślizgu wyprowadzisz, natomiast autem z napedem na tył jest znacznie łatwiej wyjść z poślizgu.
Co do Punto to auto własnie niepozorne a fajnie sobie radzi, jest mało awaryjne i części są tanie.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

10 Sty 2011, 17:18

Przede wszystkim patrz na stan techniczny samochodu,dopiero potem na wygląd,często jest odwrotnie i potem żałuje się swojego zakupu. Coś co dobrze wyglada,nie zawsze musi także dobrze jeździc. Proponowałbym mniejsze i bardziej ekonomiczne autko. W podanym budżecie popatrz na Peugeota 206 lub VW Polo.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

10 Sty 2011, 17:28

Alkomaty napisał(a):Przede wszystkim patrz na stan techniczny samochodu,dopiero potem na wygląd,często jest odwrotnie i potem żałuje się swojego zakupu

No właśnie, dlatego mimo że BMW bardzo mi się podoba, to nie chcę nawet podejmować poszukiwań, bo uważam że znaleźć BMW w dobrym stanie w Polsce to jak szukanie igły w stogu siana. 90 % BMW 3 to zajechane auta, głównie przez szpanerów itd.

Jak na razie na pierwszym miejscu poszukiwań jest Punto HGT. W porównaniu z innymi autami tej klasy wypada najlepiej: http://www.motofakty.pl/artykul/fiat_punto_hgt.html
sledziu1320
Nowicjusz

10 Sty 2011, 17:42

Alkomaty racja święta ale raz sie zyje i trzeba czasem przeboleć pewne fakty.... co za przyjemność jazdy polo 1.4 albo 206?? :razz: lepiej coś z jajem fakt ze trzeba niekiedy mechanika odwiedzic ale jakas przyjemnosc przynajmniej..... Punto Hgt z tego co słyszałem nie za dobre opinie ma pozatym to włoch niestety... przejedz sie japońcem jakims przkrec do konca skali obrotomierz i zobaczysz kupisz :razz:
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd