Pierwszy samochód do ok 15tys zł

09 Sty 2011, 18:08

Witam wszystkich

Zastanawiam się nad wyborem mojego pierwszego samochodu. Mogę na niego przeznaczyć +- 15tys zł. Myślałem nad Alfą 147, Seatem Ibizą, może Golf. Samochód ma mi posłużyć ok 7 lat. Macie może jakieś propozycję? W sumie to nie mam żadnych wielkich wymagań, bo równie dobrze mogę jeździć SUV'em. Ważne żeby był mało awaryjny i w miarę oszczędny.
Opłaca mi się go sprowadzić z Niemiec, czy lepiej kupić w Polsce?

Pozdrawiam
PioPi0
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

09 Sty 2011, 18:31

w okolicach 15tys to bym Ci polecil Ibize II FL TDI. W tej cenie znajdziesz bez problemu zadbany egzemplarz. I szukał bym w Polsce. W Niemczech te dobrze utrzymane auta sa czesto drozsze niz w PL. No i do ceny auta musisz liczyć przelot do Niemiec, a z Gliwic nie masz tak blisko już. No i koszty rejestracji sa wyzsze ;)
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

09 Sty 2011, 19:51

Z tych co wymieniłes polecam Alfę. Auto będzie sporo młodsze niż konkurencja a prowadzenie auta nieporównywalne do tych rywali. Wygląd w środku piękny w porównaniu do VW ciosanego siekierą. Jak myslisz też nad suv'em to Forester, może Legacy?
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

10 Sty 2011, 16:53

Alfa będzie sporo młodsza i dołożysz do niej drugie tyle,pól życia spędzisz w warsztacie,jeżeli tego chcesz to bierz Alfe:) Moim zdaniem nie warto. Bardziej opłaca sie sprowadzic zza granicy,ale tylko jeżeli to będzie naprawdę zadbany egzemplarz.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

10 Sty 2011, 17:01

Niestety taka rzeczywistość zaraz wyskoczą tutaj ze walimy stereotypami.... był taki żart czmu kierowcy Alf nie pokazuja sobie czesc na drodze?? bo widzieli sie juz rano w serwisie :razz:
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

10 Sty 2011, 17:06

Rozumiem że miałeś Alfę wyrażając takie brednie?
Pracowałem w firmie gdzie Fiaty i Alfy były autami slużbowymi. Jeśli sie je serwisowało na czas i robiło co było trzeba to w żadnej z kilkunastu Alf sie nic nie działo. A w ciagu 5 lat uzytkowania wiele z nich miało i po 300 tys.
Kolejny przykład mój bardzo dobry kolega kupił ze 3 lata temu Alfe 156 2,4 JTD. Auto miało 8 lat i przebieg około 150 tys. Przez 3 lata kolega przejechał kolejne 150 tys całkowicie bezawaryjnie.
Stwierdzenie że Alfy sa awaryjne wyyrażane jest przez osoby które nigdy nie jeździły Alfami lub jeździły starszymi modelami.
fiko7
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie blokuj skrzyżowania i pasów
    Skrzyżowanie zablokowane przez samochód, który nie zdążył przez nie przejechać np. przed zmianą świateł, to częsty widok. Perspektywa mandatu nie zawsze wystarczy, by zapobiegać takim zachowaniom kierowców. ...

10 Sty 2011, 17:15

fiko7 napisał(a):Rozumiem że miałeś Alfę wyrażając takie brednie?

nie i niechce mieć ale sie też widziało pare nawet holowało i w kazdej bajce jest ziarno prawdy popatrz na raporty awaryjnośći nie sa z D*** wyciagniete
nitro
Zaawansowany

10 Sty 2011, 17:21

Patrząc na raporty awaryjności jest wiele aut poniżej Alfy w tych rankingach a czemu uchodzą za bezawaryjne? Np BMW 3 jest bardzo nisko w rankingach awaryjności i co uważasz że to jakos mocno awaryjne auto? Patrząc na rankingi jest daleko za Alfą.
I wlaśnie ludzie tacy jak Ty piszą brednie nie mając nigdy takiego samochodu wypowiadaja się o rzeczach o których pojęcia nie mają.
fiko7
Stały forumowicz

10 Sty 2011, 17:30

Ja bym postawiłna Golfa IV - jak dobrze poszukasz to z pewnością posłuży wiele lat
themajsterman
Nowicjusz

Miejscowość: z drogi

10 Sty 2011, 17:46

I wlaśnie ludzie tacy jak Ty piszą brednie nie mając nigdy takiego samochodu wypowiadaja się o rzeczach o których pojęcia nie mają.

Ty masz wielkie pojęcie porównując Alfe do Bmw :razz: ja tego nie wymyśliłem sory ja nie projektowałem tego włoskiego badziewia
nitro
Zaawansowany

10 Sty 2011, 17:52

A co Ty nie widziałeś nigdy testów porównawczych BMW do Alfy? Ja widziałem całe mnóstwo. Zastanów sie trochę czy Ty wiesz wogóle co piszesz.
A BMW do Alfy porównałem po tym jak wyjechałeś z rankingami awaryjności gdzie akurat BMW wg rankingów o których piszesz jest poniżej Alfy. Czytaj troche ze zrozumieniem i zdejmij klapki z oczu.
fiko7
Stały forumowicz