Łada Samara 1500 - Problem z kontrolką ciśnienia oleju!

19 Lut 2009, 10:44

Jakoż że jestem nowy, najpierw się przywitam z Wami.

Nazywam się Bartek mam 26 lat, piszę ten temat, w interesie teściowej. Ona posiada Ładę Samarę 1500, i ostatnio zapaliła się kontrolka od oleju na desce rozdzielczej. Sprawdziłem olej, było blisko min ale nie poniżej. Dolałem oleju, ale lampka nadal się pali. Wszystko jest w normie, auto normalnie odpala, jeździ bez zakłóceń, temperatura taka jaka być powinna, olej nie ubywa.

Wykręciłem czujnik oleju, sprawdziłem ciśnienie, na wolnych obrotach jest ono w granicach 3-4 kG/cm2 wedle mojego wskaźnika.

Co może być przyczyną palącej się ciągle lampki???

Teściowa coś mówiła, że zanim zapaliła się ta lampka to po przejechaniu kilkunastu km (około 15), jak wjechała do garażu to od auta biło bardzo mocno ciepło, a jest przecież zima teraz. Czy możliwe jest, że przy niskim poziomie oleju, auto zostało przegrzane??

Proszę o pomoc, bo nie jestem żadnym mechanikiem, i chcąc zaoszczędzić kosztów teściowej, próbuję to sam naprawić.

Pozdrawiam i dziękuję.
kobart
Nowicjusz

• 19 Lut 2009, 12:29

Nawet pomimo niskego poziomu oleju nie przegrzało się auto -olej był jeszcze widoczny na miarce więc powinno być dobrze. A kontrolka może się palić gdy:
    -jest jakieś zwarcie w obwodzie
    -uszkodzony czujnik ciśnienia oleju(wykręciłeś go ale ja proponuje wymienić na nowy)
    -słabe ciśnienie oleju spowodowane uszkodzeniem pompy
    -luzy na panewkach głównych(na wale korbowym)
    Ogólnie może zacznij od wymiany czujnika. A kontrolka pali się cały czas czy tylko po nagrzaniu oleju?
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

19 Lut 2009, 21:08

Przyczyny - tak jak pisał kolega wyżej.Najpierw odłącz przewód z czujnika i sprawdz,czy kontrolka się nadal świeci.Jak tak - to jest zwarcie w obwodzie do masy.A jak zgaśnie,to to tak jak pisał kolega.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

20 Lut 2009, 10:46

Gdy odłączam przewód to nie świeci się kontrolka więc z obwodem musi być wszystko ok. Dziwne jest tylko to że jak zacząłem kombinować że może gdzieś przewód jest za słabo wsadzony na czujnik oleju to po odpaleniu auta kontrolka zgasła. Potem jeszcze kilka razy odpaliłem i dopiero po jakichś 5 razach zapaliła się na nowo. Dotykałem jeszcze przewodu przy sondzie Lambda, ale nie wiem czy to ma coś wspólnego.

Dziś jadę po czujnik, chciałem go kupić wczoraj ale sprzedawca w sklepie powiedział, żebym przyjechał ze starym bo są różne gwinty i musi mi dopasować. Dam znać jak wymienię czy pomogło.
    kobart
    Nowicjusz

20 Lut 2009, 10:48

Do piotrpz87

Kontrolka świeci się cały czas. Zaraz po przekręceniu czujnika i ani na chwilę nie gaśnie w czasie jazdy
    kobart
    Nowicjusz

20 Lut 2009, 15:35

Wymieniłem czujnik i tylko tyle się zmieniło, że po przekręceniu kluczyka w pozycje zapłonu bez odpalania auta, kontrolka się nie pali (wcześniej się paliła), ale po odpaleniu zapala się znowu. Było to sprawdzane na rozgrzanym silniku, zaraz po wymianie czujnika pod sklepem. Jak ostygnie auto, sprawdzę czy na zimnym silniku zapala się zaraz po odpaleniu.

Ma ktoś jakieś pomysły??
    kobart
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

20 Lut 2009, 17:34

Musi się palić jak włączasz zapłon i gasnąć po odpaleniu-skoro na starym kontrolka się świeciła to na nowym też powinna po przekręceniu stacyjki może dał ci w sklepie nie ten czujnik.
    I skoro na dwóch czujnikach dalej się pali kontrolka po odpaleniu to w pierwszym moim poście pisałem co to może być tak więc bez mechanika się raczej nie obejdzie(pompa,luzy na panewkach)
    Ale jeszcze zapytam kiedy był wymieniany olej i filtr oleju?
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

20 Lut 2009, 17:44

Czujnik dal inny bo nie mial oryginalnego do Łady. Dopasował mi go po srednicy gwintu i po skoku gwintu. Wtedy sie palił napewno po przekręceniu a teraz dopiero po odpaleniu. Z tego co mówil w sklepie to moze być obojętnie jaki czujnik byle pasował gwint.

Olej był zmieniany miesąc temu razem z filtrem.
    kobart
    Nowicjusz

20 Lut 2009, 17:57

Widoczne ma znaczenie skoro kontrolka się nie pali po przekręceniu zapłonu-ale żeby mieć pewność czy to żeczywiście inny czujnik zawsze możesz wkręcić ten stary i sprawdzić czy się pali kontrolka.Problem może być w tym czujniku satry nawalił a nowy nie od tego auta.
    Jeśli sprawa się nie wyjaśni z tym czujnikiem to czuje remont- możesz jeszcze użyć zagęszczacza oleju i zobczyć czy kontrolka gaśnie po nagrzaniu ale to tylko improwizacja na jakiś czas.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

13 Gru 2009, 19:21

Napewno dał ci czujnik reagujący na pokazanie się ciśnienia a nie na jego zanik
    DAWID-89RW
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Chełmza
    Auto: Citroen BX 16 RS