Laguna 2 1.6 16V 2001r. Pedał gazu przestaje reagować

11 Cze 2014, 23:58

Witam , problem jak w temacie .
Dzieje się to raz na jakiś czas , aczkolwiek ostatnio stało się to tak uporczywe że samochodem po prostu nie da się jeździć . W trakcie jazdy zapala się kontrolka ( [tymczasowy link do zdjęcia niedostępny] ) tutaj zdjecie ktora , obroty spadają na około 2tys.( delikatnie skacząc). Dodam że samochód działał idealnie a problem pojawił się po wymianie rozrządu.
Co to może być ? Z góry dziękuję za pomoc !
Som3k
Obserwowany

Auto: Renault Laguna
Silnik: 1.6 110 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

21 Cze 2014, 13:08

To są kontrolki od błędow jakie wyłapał sterownik, ale z doświadczenia wiem ze to co opisujesz to najprawdopodobniej potencjometr pedału hamulca - czyszczenie może nic nie dać ale spróbować warto (czeka cię wymiana pedalu gazu) a co do obrotów to na wolnych zapewne też masz coś około 2000 obr/min w momencie gdy pedał nie reaguje?? - bo jeśli tak to na 100% pedał nawalił
marcpinio
Początkujący

Auto: mitsubishi carisma

04 Sty 2015, 12:02

Laguna IIphI 1,8 16V - auto wchodzi w tryb awaryjny, zaczynają falować obroty w granicy 2000-2200 /zapalają się dwie kontrolki o symbolu: cewki i taki zygzak (ekg)/ ale tylko w trakcie zwiększania obrotów. Przejście w tryb awaryjny następuje, jeżeli wartość obrotów mniej więcej osiąga 2000obr./min. Nie ma znaczenia czy jest to postój/jazda, zimny/ciepły silnik.
Po restarcie jest wszystko ok, można jechać, ale nie można przekraczać ww. obrotów bo przejdzie
w tryb awaryjny.
Do 2000 obr./min można zwiększać obroty, jest ok.
Nie wiem, czy to zbieg okoliczności, ale objaw występował w temperaturach ujemnych, gdy się pojawiło powiedzmy +2 jest OK. Nie wiem co o tym sądzić, nie byłem jeszcze na diagnostyce komp.
Pozdr.
scott37
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Laguna IIphI
Silnik: 1,8 16V
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

04 Sty 2015, 14:50

scott37 napisał(a):nie byłem jeszcze na diagnostyce komp.

A więc zrób to. Przyczyn może być wiele.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000