Vw sharan 19 td1 problem z paleniem

12 Gru 2014, 20:31

witam wszystkich mam problem z sharanem jak jest zimno zapali i po dodaniu gazu gasnie jagby nie miał siły po próbie nastepnej kręci jak bez paska ale jak zapale rano i zostawie go na 2 minuty i nie daje gazu jest bez problemu jest wymieniony filtr paliwa pompa jest ok podobno gdzieś traci ciśnienie czy ktoś spotkał się z tym problemem z góry dzięki za podpowiedzi
gilek71
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 03 1971
Auto: vw sharan
Silnik: 19tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

21 Gru 2014, 07:50

Jeżdżę teraz Sharanem,tylko młodszym,zauważyłem,że elektronika nie lubi wilgoci,sprawdź potencjometr gazu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

31 Gru 2014, 16:07

kolego możesz mi napisać jak mogę to sprawdzic i czy mogę to zrobić sam dzisiaj było 22 mrozu i mi zapalił bez problemu i następnie zgasł probowałem go zapalić kręciłem 2 razy i jakby chciał a nie miał paliwa więc wstrzyknołem trochę plaka i bez problemu odpalił więc już nie wiem co czy pompa siada jak jest okoł 0 stopni niema żadnego problumu
gilek71
Nowicjusz

31 Gru 2014, 16:43

Jesteś pewien,że paliwo dopływa?! Tzn.czy jest szczelność w układzie na 100%?!Bo skoro jak piszesz potrafi zapalić i jeśli nie gazujesz to problem znika,to być może jest gdzieś nieszczelność,gdy pompa naciągnie paliwa na wolnych to potem jest już wszystko ok.Oczywiście ,że winy pompy nie można wykluczyć,ale z tego co pisałeś wcześniej gdy pochodził na wolnych to potem już nie było problemu,szukaj nieszczelności.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

31 Gru 2014, 16:46

Ach,gdy jest zero stopni jak piszesz to nie ma problemu,bo być może wtedy silnik czy rozrusznik żwawiej kręci i pompa jest w stanie naciągnąć paliwa,które się cofa.Najlepiej byłoby sprawdzić tak jak ja to uczyniłem wT4,czy filtr jest pełen paliwa.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

31 Gru 2014, 16:58

tak też może być dlatego zamontowałem na wężyku zaworek zwrotny i zobaczymy ale moje obawy to chyba pompa kolega miał tak w oktawi jak było ciepło palił od strzału a w zimie nie chciał palić
gilek71
Nowicjusz

31 Gru 2014, 17:05

Może być,te zwykłe pompy VW tak mają,ale ja spróbowałbym odkręcić wtryskiwacz,podstawić słoiczek zakręcić rozrusznikiem i wszystko jasne,w moim byłym T4 w taki sposób dochodziłem przyczyny nagłego zgaśnięcia silnika zimą.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

31 Gru 2014, 18:20

dobro spróbuje i tak jeżeli nie pomoże zaworek wtryski też mogą być przytkane wystarczy że 1czy 2 jest przytkany dobra dzięki za podpowiedzi i życzę wszystkiego dobrego w nowym roku
gilek71
Nowicjusz