Lampka oleju Golf 3 1.8 benzyna

09 Cze 2017, 15:45

Witam wszystkich forumowiczów :D
Otóż sprawa ma się następująco, kupiłem golf 3 1.8 benzyna na początku migała lampka od ciśnienia oleju więc zobaczyłem czy aby na pewno dobrze są podpięte czujniki. Tak jak myślałem były założone na odwrót. Pozamieniałęm je miejscami podpiąłem i pyyyk lampka nie świeci. Zostawiłem samochód aby chwile popracował i ku mojemu zdziwieniu po przekroczeniu około 80 stopni zamrugała lampka i zaświeciła się. Na zimnym silniku nic się nie dzieje lampka nie mruga nie świeci. Problem właśnie pojawia się gdy samochód osiągnie około 80 stopni. Wymieniony czujnik, zmieniony olej wraz z filtrem oleju. Sprawdzałem ciśnienie na pompie i na wolnych obrotach jest praktycznie na 0 na obrotach około 2tyś pokazuje około 1.1. I teraz pytanie jakie ciśnienie powinno być na wolnych obrotach ?? Możliwe że ktoś długo nie wymieniał oleju i po prostu smok się troche przypchał i na wolnych dobrze nie zasysa a na wyższych obrotach już daje radę ? Za wszystkie odp z góry Dziena ! :happy:
Vvojtazzz
Nowicjusz

Auto: Golf 3
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1995

09 Cze 2017, 17:06

Vvojtazzz napisał(a):I teraz pytanie jakie ciśnienie powinno być na wolnych obrotach ??
Na pewno nie niższe niż 0,6-0,8 bar na ciepłym silniku (na pewno nie zero). Przy około 2tyś. obr. myślę że około 1,5 bar.

W twoim golfie chyba jest tak że jak na wolnych obrotach ciśnienie spada poniżej 0,5 bar to zapali się kontrolka tak samo będzie jak ciśnienie przekroczy 2 bar powyżej 3,5 tyś. obr. (jak ktoś może niech jeszcze potwierdzi ale wydaje mi się że tak powinno być).

Jakim olejem masz zalany silnik?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

09 Cze 2017, 19:11

Znaczy kontrolka jak zaświeci się przy tej temp. około 80 stopni to świeci cały czas czy wolne obroty czy wyższe nie gaśnie. Dopiero gdy silnik trochę ostygnie lampka gaśnie. Olej zalany Lotos 10W-40 SEMISYNTHETIC
Vvojtazzz
Nowicjusz

09 Cze 2017, 19:54

Nie ma co sie raczej ludzic,problem w silniku,pompa olejowa,panewki.Olej jest zalany taki,jaki zaleca VW do tych silnikow,podejrzewam,ze gdyby uzyc oleju o wyzszym wskazniku lepkosciowym problem z cisnieniem moglby zniknac ,ale niestety sprawny silnik bedzie mial odpowiednie cisnienie oleju bez wzgledu na to jaki olej sie wleje pomjajac oczywiscie oleje typu OW20 itd.Pisalem kiedys,olej Mobil 1 OW40 w moim aucie w upalne dni(Wlochy) na wolnych obrotacy ledwie unosil wskazowke cisnienia,po wlaniu Castrola RS 10W60 cisnienie oleju na wolnych wzroslo o 300% w porownaniu z Mobilem,warunki takie same.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Cze 2017, 21:03

napisz rok produkcji to ci sprawdze dokładnie sprawdze dokładnie
krzysiek2231
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 11 1935
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: seat cordoba
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

12 Cze 2017, 15:08

Rok produkcji 1995
Vvojtazzz
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Iron Drift King - drifting dotarł do… kopalni!
    Drifting podbija świat. Ta nietypowa dyscyplina motorsportu dociera do różnych zakątków globu. W ostatni weekend zawitała nawet do dawnej kopalni odkrywkowej w Niemczech. Drugie miejsce na międzynarodowych zawodach ...