Lampy przód Opel vectra a homologacja

21 Paź 2013, 23:59

Witam serdecznie jestem tu nowym użytkownikiem tak, że jezeli to nie odpowiedni dział to proszę o przeniesienie.Interesuje mnie homologacja lamp z linku
[link do oferty na Allegro wygasł]
czy takie lampy faktycznie posiadają odpowiednią homologacje mimo zapewnien sprzedawcy ?czy przejdą przegląd ?
jakie oznaczenia dokładnie musi miec takowa lampa żeby przeszła przegląd czy choćby kontrole wrazie czego przez policję
pytam bo znajomy takze kupił tylko nie pamiętam dokładnie jakie światło na allegro niby z homologacją a dostał mandat, szkoda byłoby kupic lampy za 500zł które nie posiadają odpowiedniej homologacji wiem też ze produkt można zwrócic do 10 dni ale czy wyrobie się w 10 dni z przeglądem i z tym żeby ich nie naruszyc podczas montowania to nie wiem. Bardzo prosze o pomoc
hondacr1989
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 01 1989
Auto: Nie mam

08 Gru 2013, 17:34

Każda lampa powinna mieć wybitą homologację na lampie tak żeby była widoczna od zewnątrz. Generalnie wygląda to tak że homologacja europejska E20 (oznaczenie homologacji wykonanej w Polsce) oznacza, że produkt jest jednocześnie dopuszczony do użytku w pojazdach mechanicznych we wszystkich krajach, które przyjęły porozumienie z EKG ONZ. Na dzień dzisiejszy do grona tych państw nie zaliczają się już tylko kraje Unii Europejskiej bo jest tam miedzy innymi Japonia, Australia czy Afryka Południowa, ale uwaga jeszcze nie przyjęły porozumienia Chiny.

Niektóre oznaczenia: E1-Niemcy, E2- Francja, E3- Włochy, E4- Holandia, E5- Szwecja, E6- Belgia, E7 – Węgry, E8- Czechy, E9- Hiszpania, E10- Jugosławia, E11- Anglia, E12- Austria, E20- Poland, E21-Portugalia.

Uwaga na oznaczenie E11 tego trzeba unikać w naszym kraju :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

08 Gru 2013, 19:28

Kacper napisał(a):Uwaga na oznaczenie E11 tego trzeba unikać w naszym kraju
Mozesz mi to blizej wytłumaczyć... :?: Spotykam na OBT pojazdy które maja właśnie lampy z takim znakiem homo i nic nie widzę zdroznego zeby nie"klepnąć"z tego i wyłącznie tego tytułu DR..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

09 Gru 2013, 00:18

Faktycznie może trochę nie jasno to napisałem :) ale już prostuję.
Jak masz na lampach oznaczenie E11 bez strzałek to auto nie przejdzie przeglądu i tak samo jak będzie miało pod tym napisem strzałkę w prawo. U nas dopuszczone są tylko ze strzałką w lewo i z takimi nie będzie problemów.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...