Niedziałające światło tylne przeciwmgielne audi a6 c6

03 Lis 2018, 16:50

Posiadam audi a6 c6 3.0tdi i od niedawna pojawił mi się problem. Otóż pokazuje mi że żarówka od świateł przeciwmgielnych tylnich nie działa. Wymieniłem żarówkę i dalej nie wyskakuje ten sam problem a żarówka jak się nie paliła tak się nie pali. Nie mam pojęcia co może być powodem tego problemu. Wie ktoś co to może być?
Patryk52
Obserwowany

03 Lis 2018, 17:55

włącz światło i poruszaj żarówką, może coś nie kontaktuje. Sprawdziłeś czy gniazdo nie jest zaśniedziałe? Jak masz probówkę lub miernik to sprawdz na sucho czy prąd dochodzi do gniazda
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Lis 2018, 21:53

Patryk52 napisał(a): Otóż pokazuje mi że żarówka od świateł przeciwmgielnych tylnich nie działa
A kontrolka tylnego przeciwmgielnego pojawia się na desce po włączeniu tego światła?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Lis 2018, 20:35

Pokazuje się od razu po odpaleniu silnika.
Patryk52
Obserwowany

08 Lis 2018, 10:13

Patryk52 napisał(a):Pokazuje się od razu po odpaleniu silnika
Widzisz czyli problem może być w przełączniku lub liczniku. Jak przełączasz światła na pozycje lub je całkowicie wyłączasz kontrolka nie znika w żadnym przypadku? Ona powinna zapalić się tylko przy włączonym przeciwmgielnym tylnym.
Cichy77
Forumowicz VIP

08 Lis 2018, 10:20

Ja bym jeszcze zajrzał do wiązki na łączeniach oraz miejscach gdzie się wygina (np. bagażnik, o ile tak jest u Ciebie). U mnie swego czasu przewód sparciał i przy hamowaniu zapalało się ogrzewanie tylnej szyby. Ale to dopiero jak wyeliminujesz przełącznik oraz gniazda w lampie i oczywiście masę.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyjazdy weekendowe - bezpieczne piątkowe podróże
    Piątek kojarzy się z początkiem weekendu, odpoczynkiem po intensywnej pracy i wyjazdami. Tymczasem piątkowe popołudnie na drogach to najbardziej niebezpieczny czas w całym tygodniu. Aby zapobiegać wypadkom, kierowcy nie mogą ...

08 Lis 2018, 10:25

Cichy wydaje mi się ze chodzi mu o to ze wyświetla sie że spalona żarówka
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Lis 2018, 15:53

Kao napisał(a):Cichy wydaje mi się ze chodzi mu o to ze wyświetla sie że spalona żarówka
Myślisz? To może niech nam autor rozwieje wątpliwości i odpowie czy to kontrolka przepalonej żarówki czy przeciwmgielnego?
Cichy77
Forumowicz VIP

07 Gru 2019, 16:30

Witam, u mnie pojawił się ostatnio taki problem, że wyświetla się że spalona żarówka przeciwmgielna lewa tylna. Stało się to kilka dni po ingerencji do klosza lampy w celu wymiany żarówki kierunkowskazu. Żarówka wygląda na sprawną, nawet wymieniłem i nic nie pomogło.

A przy okazji jak można włączyć te światło? W jakim położeniu ma być pokrętło. Bo coś próbowałem kręcić i nic nie świeciło, nawet jak nie było jeszcze problemu z tą lampą. Mam takie pokrętło. Rozumiem, że ma być przekręcone i trochę wyciągnięte. Czy się mylę? Zdjęcie

Czy można to jakoś wyłączyć przez VAG?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
RafalZ
Obserwowany

08 Gru 2019, 09:11

W pozycji 0 nie powinno to światło świecić.
Cichy77
Forumowicz VIP

08 Gru 2019, 12:24

Dzięki za pomóc. Już wszystko działa. Wystarczyło wyczyścić kontakty oraz na spokojnie poprzekręcać pokrętło.
RafalZ
Obserwowany