Lancia Delta III nie działająca jedna strefa.

25 Cze 2019, 20:24

Witam wszystkich.
Najpierw coś o samochodzie: Lancia Delta 3 rocznik 2009
Nie działa w niej jedna strefa, w sensie słychać stukanie że coś nie przeskakuje jakby nie przestawiało się z ciepłego na zimne. Czyli stan faktyczny jest taki: włączając klimatyzacje prawa strona chłodzi dobrze, jak się przestawi na ciepłe to grzeje itp... Natomiast lewa cały czas jest na grzaniu i wydobywa ze strefy kierowcy (również nogi ) gorące powietrze, co w lato bez wątpienia jest okropnym zjawiskiem. Skutkuje to tym że po prostu zamykam sobie te dwa wyloty i nie mam strefy kierowcy. Dodam tylko że mam tak od kupna samochodu czyli jakiś rok. Co to może być drodzy forumowicze, czy dam radę to sam zrobić, a jeśli nie to ile będzie to kosztować wraz z " robotą"
pozdrawiam serdecznie.
szymeek25
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 2015
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Lancia Delta III

25 Cze 2019, 22:26

Wygląda to na problem z klapą mieszacza powietrza z prawej strony. Czyli klapka jest prawdopodobnie zacięta w pozycji otwartej i puszcza ciepłe powietrze nie zamyka się jak ustawiasz klimatyzację przez co nie ma możliwości odcięcia ciepłego powietrza. Najlepiej by było dostać się do niej i sprawdzić silniczek czy jest sprawny i czy czasem coś nie blokuje tej klapki.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

10 Paź 2019, 18:46

Dziękuję za odpowieć, problem jest w tym że po stronie kierowcy słyszę stukanie a dostęp jest tragiczny. myślę że całą deskę trzeba będzie rozbierać.
szymeek25
Nowicjusz

10 Paź 2019, 18:54

szymeek25 napisał(a):problem jest w tym że po stronie kierowcy słyszę stukanie a dostęp jest tragiczny.
Przyjrzyj się może jakoś dasz radę nie rozbierając całej deski, nie wiem jak w tym modelu ale często takie części można wymienić nie wielkim nakładem pracy. Czasem potrzeba poprostu opraxcowania odpowiedniej techniki :)

Nie wiem jak w tym modelu jest to tam rozwiązane ale może ktoś na forum jeszcze pomoże.
Cichy77
Forumowicz VIP

10 Paź 2019, 19:00

Niestety już próbowałem i to lekko w prawo i w dół od kierownicy, a żeby tam się dostać niestety trzeba rozebrać całą deskę(chyba, będę się musiał lepiej przyjrzeć jutro. Skoro ten silniczek stuka dość głośno to może go coś blokować? czy już jest do wymiany ? znalazłem jeden za 400 złotych. https://www.euautoczesci.pl/czesc/hella/14760165 (mam nadzieję iż można wklejać linki, jeśli nie to proszę o zwrócenie uwagi). . Podejrzewam też że może to być silnik sterowania klapy temperatury.Jeśli ktoś miał taki problem, to proszę bardzo o pomoc. Ew jakieś namiary na warsztat zajmujący się takimi rzeczami , który polecacie w okolicy Katowic.
szymeek25
Nowicjusz

10 Paź 2019, 22:04

szymeek25 napisał(a):Skoro ten silniczek stuka dość głośno to może go coś blokować? czy już jest do wymiany ?
Musiało by coś tam wpaść ale to raczej mało prawdopodobne, najczęściej to wina samego mechanizmu.
szymeek25 napisał(a):jakieś namiary na warsztat zajmujący się takimi rzeczami
Jeżeli chodzi o samą wymianę to lepiej poszukać warstatu elektromechanicznego w którym zajmują się też elektryką ponieważ taki watsztat w tym przypadku lepiej się sprawdzi.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne reflektory LED
    Dzięki zastosowaniu diod LED, reflektory mogą być o wiele mniejsze i mieć praktycznie dowolny kształt. Ze względu na niski pobór mocy, niższe jest również zużycie paliwa. W zależności od zastosowanych rozwiązań, ...