Gradory napisał(a):Serwis powinien zrobić: ozonowanie, wypompować i ewentualnie dodać czynnik chłodzący (odpowiedni czynnik, nie LPG), sprawdzić i w razie potrzeby dodać olej
No bez przesady...Nawet taki mechanik co w garażu napełnia klimy, robi coś takiego. Zresztą odessanie czynnika chłodzącego i oleju jest wymuszane przez każdą maszynę klimy. Nawet tą najtańszą. Maszyna musi odessać stary czynnik by móc obliczyć ile go brakuje. Tak samo z olejem.
Gradory napisał(a):sprawdzić szczelność instalacji lampą nadfioletową (czy czymś innym)
Owszem, zrobią, ale za dodatkową opłatą. Zresztą niepotrzebną. Wystarczy odessać czynnik i olej, nabić układ CO2 i nie włączając klimy pojeździć autem kilka dni. Potem znowu się przyjeżdża, mechanik sprawdza ciśnienie i wszystko wiadome. Jak układ szczelny to się nabija czynnik i olej. Jak ciśnienie zeszło, to albo się wpuszcza specjalny klej w spreyu, albo jak nieszczelność jest większa to dopiero wtedy czynnik i lampa uv.
Gradory napisał(a):W zeszłym roku w lipcu płaciłem 350 zł
A ja w tym roku w maju 150.
Na takie pytania nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Każdy warsztat ma swoją cenę za podłączenie się do maszyny. W jednym warsztacie kosztuje to 90 zł, w innym 120, a w jeszcze innym 150. Do tego dochodzi cena każdego grama brakującego czynnika chłodzącego + cena oleju. Tak więc rozbieżność w cenach jest naprawdę wielka i nie ma sensu podawać konklretnych kwot. Dowiesz się tego tylko i wyłącznie dzwoniąc do danego serwisu klimy.
Gradory napisał(a):zrobić ogólny przegląd klimy
A co to jest ogólny przegląd klimy, oprócz tego, co napisałeś?
Gradory napisał(a):Jedź z tym do profesjonalnego serwisu klimy. To znaczy do kogoś, kto się tym zajmuje zawodowo, a nie dodatkowo i z doskoku.
Tutaj jest rada profesjonalna. Omijać mechaników, którzy robią to z doskoku. Chyba, że tylko trzeba sprawdzić ciśnienie i dobić niewielką ilość czynnika czy oleju. Niewielką, czyli góra 15% całkowitej ilości, minimum po dwóch latach eksploatacji.
sharto napisał(a):mam nadzieję że coś znajdę ma Śląsku
Na śląsku jest tego cąłe mnóstwo. Napisz gdzie mieszkasz, to podpowiemy ci gdzie można pojechać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...