Opel Astra 1.4 ECOTEC 140KM 2012 -> smierdzi z nawiewu

12 Paź 2019, 22:17

Witam,

Mam pytanie ale nie jestem pewny czy to problem klimatyzacji czy czegos innego posiadam samochód Opel Astra 1.4 ECOTEC 140KM 2012 i przy wyłączonej klimatyzacji smierdzi starym truchłem a jak wlączam klime to przestaje smierdziec i leci swieze powietrze. Moglby mi ktos powiedziec czego to problem? Nie wydaje mi sie zeby to bylo od klimy?
sharto
Nowicjusz

13 Paź 2019, 15:33

Prawdopodobnie grzyb. Ozonowanie może pomoże.
Jak właczysz klimę i nastawisz na ciepłe powietrze na najmniejszym biegu wentylatora to też nic nie czuć?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Paź 2019, 16:44

Potrzeba ozonowania klimy i wymiany filtra kabinowego. Na przyszłość rób to co roku.
Ostatnio edytowany przez aGradory, 13 Paź 2019, 17:05, edytowano w sumie 1 raz
aGradory

13 Paź 2019, 16:46

dziekuje za odpowiedzi ale ja dopiero co to auto kupilem, i napewno bede robil to co roku teraz:)
sharto
Nowicjusz

13 Paź 2019, 17:07

Serwis klimy zrób teraz, bo w zimie, to znaczy przy niskich temperaturach, mogą Ci odmówić. Nie pytaj, nie wiem czemu, mnie serwis polecał robić to, gdy jest ciepło.
aGradory

13 Paź 2019, 17:22

jutro zrobie bo mam wolne w pracy dziekuje :)
sharto
Nowicjusz

13 Paź 2019, 19:59

Gradory napisał(a):Potrzeba ozonowania klimy
Samo ozonowanie może nie pomóc jak już tak śmierdzi ja bym wyczyścił parownik używając specjalnego środka który się na niego rozpyla to dużo lepiej działa od ozonowania które można jeszcze wykonać po takim zabiegu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

13 Paź 2019, 20:32

Mam nadzieję że nie trzeba będzie wymieniać parownika?
sharto
Nowicjusz

13 Paź 2019, 22:05

Jedź z tym do profesjonalnego serwisu klimy. To znaczy do kogoś, kto się tym zajmuje zawodowo, a nie dodatkowo i z doskoku. Serwis powinien zrobić: ozonowanie, wypompować i ewentualnie dodać czynnik chłodzący (odpowiedni czynnik, nie LPG), sprawdzić i w razie potrzeby dodać olej, sprawdzić szczelność instalacji lampą nadfioletową (czy czymś innym), zrobić ogólny przegląd klimy i wymienić filtr. Przynajmniej tyle u mnie robili w kilku samochodach, które miałem.
aGradory

13 Paź 2019, 22:12

Jakie to koszta?
sharto
Nowicjusz

13 Paź 2019, 22:27

W zeszłym roku w lipcu płaciłem 350 zł.
aGradory

13 Paź 2019, 22:30

Ok dzięki wielkie mam nadzieję że coś znajdę ma Śląsku pozdrawiam :)
sharto
Nowicjusz

14 Paź 2019, 10:07

Gradory napisał(a):Serwis powinien zrobić: ozonowanie, wypompować i ewentualnie dodać czynnik chłodzący (odpowiedni czynnik, nie LPG), sprawdzić i w razie potrzeby dodać olej

No bez przesady...Nawet taki mechanik co w garażu napełnia klimy, robi coś takiego. Zresztą odessanie czynnika chłodzącego i oleju jest wymuszane przez każdą maszynę klimy. Nawet tą najtańszą. Maszyna musi odessać stary czynnik by móc obliczyć ile go brakuje. Tak samo z olejem.
Gradory napisał(a):sprawdzić szczelność instalacji lampą nadfioletową (czy czymś innym)

Owszem, zrobią, ale za dodatkową opłatą. Zresztą niepotrzebną. Wystarczy odessać czynnik i olej, nabić układ CO2 i nie włączając klimy pojeździć autem kilka dni. Potem znowu się przyjeżdża, mechanik sprawdza ciśnienie i wszystko wiadome. Jak układ szczelny to się nabija czynnik i olej. Jak ciśnienie zeszło, to albo się wpuszcza specjalny klej w spreyu, albo jak nieszczelność jest większa to dopiero wtedy czynnik i lampa uv.
Gradory napisał(a):W zeszłym roku w lipcu płaciłem 350 zł

A ja w tym roku w maju 150.
Na takie pytania nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Każdy warsztat ma swoją cenę za podłączenie się do maszyny. W jednym warsztacie kosztuje to 90 zł, w innym 120, a w jeszcze innym 150. Do tego dochodzi cena każdego grama brakującego czynnika chłodzącego + cena oleju. Tak więc rozbieżność w cenach jest naprawdę wielka i nie ma sensu podawać konklretnych kwot. Dowiesz się tego tylko i wyłącznie dzwoniąc do danego serwisu klimy.
Gradory napisał(a):zrobić ogólny przegląd klimy

A co to jest ogólny przegląd klimy, oprócz tego, co napisałeś?
Gradory napisał(a):Jedź z tym do profesjonalnego serwisu klimy. To znaczy do kogoś, kto się tym zajmuje zawodowo, a nie dodatkowo i z doskoku.

Tutaj jest rada profesjonalna. Omijać mechaników, którzy robią to z doskoku. Chyba, że tylko trzeba sprawdzić ciśnienie i dobić niewielką ilość czynnika czy oleju. Niewielką, czyli góra 15% całkowitej ilości, minimum po dwóch latach eksploatacji.
sharto napisał(a):mam nadzieję że coś znajdę ma Śląsku

Na śląsku jest tego cąłe mnóstwo. Napisz gdzie mieszkasz, to podpowiemy ci gdzie można pojechać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Paź 2019, 10:22

MotoAlbercik napisał(a):Owszem, zrobią, ale za dodatkową opłatą. Zresztą niepotrzebną. Wystarczy odessać czynnik i olej, nabić układ CO2 i nie włączając klimy pojeździć autem kilka dni. Potem znowu się przyjeżdża, mechanik sprawdza ciśnienie i wszystko wiadome.

Też tak można. Wyjdzie taniej i szybciej niż sprawdzenie lampą?

MotoAlbercik napisał(a):A ja w tym roku w maju 150.Na takie pytania nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Każdy warsztat ma swoją cenę za podłączenie się do maszyny. W jednym warsztacie kosztuje to 90 zł, w innym 120, a w jeszcze innym 150. Do tego dochodzi cena każdego grama brakującego czynnika chłodzącego + cena oleju.

No właśnie. U mnie chyba sporo brakowało jednego i drugiego. Stąd wysoka cena.

MotoAlbercik napisał(a):A co to jest ogólny przegląd klimy, oprócz tego, co napisałeś?

U mnie popatrzył jak działa instalacja, wykrył nieprawidłowo pracujący wentylator (brak biegów pośrednich), pomierzył temperatury na wylocie, zrobił wydruk z maszyny.
aGradory

14 Paź 2019, 15:08

dziekuje za obszerna odpowiedz, ja mieszkam w Jastrzebie Zdroj myslalem zeby sie przejechac do Fijałkowskiego to jakis autoryzowany dealer ale niewiem czy to ma znaczenie?
sharto
Nowicjusz