Land rover freelander 1 2000 r 1.8 benzyna - grzeje się

09 Lip 2013, 00:15

Wiatam. Mam fredka z silnikiem 1.8 benzyna bez gazu i problem. A mianowicie po przejechaniu 6-8 km temp rośnie prawie pod max, nie cisnę go powyżej 3 tys obrotów,
wcześniej wywalało płyn przez korek zbiorniczka,ale po zakupie nowego korka nie wywala, ale za to zaczął się przegrzewać. układ chłodzenia chyba jest szczelny. Ostatnio wlazłem pod niego zobaczyć jak wygląda od spodu. Nie jest za ciekawie. Cieknie z reduktora(chyba), widziałem że maglownica też jest ubrudzona( nie wiem czy może z niej cieknąć, nie znam się za bardzo na mechanice) zapomniałem napisać że ubywa płynu chłodniczego. olej nie dostaje się zboirniczka i płyn do oleju chyba też nie. ale ze zbiorniczka płynu chłodniczego czuć beznyne/spaliny. Po odkreceniu korka wlewu oleju, to samo. nie kopci na niebiesko. Termostat był wymieniany w zeszłym roku. płyn chłodniczy kilka tygodni temu. Olej też w zeszłym roku. Jeżeli komuś by pomogły to mogę porobić zdjęcia. Błagam o pomoc nie mam już siły do tego, czytałem tysiące forów i już zgupiałem. jezeli temat już był to sory za powtórkę ale jestem nowicjuszem na forum. Jak czegoś zapomniałem dodać to dopiszę.
fredeklodz
Obserwowany

Auto: Land rover freelander 2000
Silnik: 18 b 120 km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

09 Lip 2013, 08:51

Może masz padnięty termostat który się nie otwiera i przez to silnik zaczyna się przegrzewać. Ja bym zaczął od sprawdzenia termostatu.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

09 Lip 2013, 23:45

myślisz że termostat by tak szybko padł? Znasz może jakiś domowy spsób na sprawdzenie?
fredeklodz
Obserwowany

Auto: Land rover freelander 2000
Silnik: 18 b 120 km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

10 Lip 2013, 12:40

Można go sprawdzić ale trzeba wymontować z samochodu i w gorącej wodzie zobaczyć czy się otwiera. Jak byś miał jeszcze termometr który mierzy temp. do 100 stopni to mógłbyś dokładnie sprawdzić kiedy się otwiera i zamyka.

PS. Ja kiedyś miałem nowy termostat i były z nim problemy bo za wcześnie się otwierał i ciężko było dogrzać silnik.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

13 Lip 2013, 20:51

fredeklodz napisał(a):...układ chłodzenia chyba jest szczelny...

fredeklodz napisał(a):...zapomniałem napisać że ubywa płynu chłodniczego...

To zaprzecza jedno drugiemu - jak płynu ubywa, to układ na 100% nie jest szczelny.

fredeklodz napisał(a):Cieknie z reduktora(chyba)

Masz na myśli reduktor z LPG? To łatwo sprawdzić, a można profilkatycznie węże zdemontować, uciąć i założyć na nowo, ewentualnie wymienić.

fredeklodz napisał(a):ale ze zbiorniczka płynu chłodniczego czuć beznyne/spaliny.

To by wskazywało na uszczelkę p[od głowicą - na zimnym silniku odkręć korek zbiorniczka, uruchom silnik, jedna osoba niech ci lekko dodaje gazu, a ty obserwuj, czy z płynu w zbiorniczku nie wylatują bombelki.

Co do przegrzewania silnika - jak wskazówka leci ci na maxa, to płyn się gotuje? Powinien się już gotować w pozycji 3/4 wskaźnika. Wcześniej powinien włączyć się wentylator. Jeżeli płyn się nie gotuje, to kierowałbym się na czujnik temperatury.
Jeżeli jednak płyn się gotuje, to można podejrzewać jak pisął Artek termostat. Można go sprawdzić wedłó jego opisu, a można go poprostu wymontować i jechac bez niego i obserwować temperaturę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX - nowe wersje specjalne
    Najmniejszy SUV Lexusa doczekał się nowych wersji specjalnych. Miejski crossover klasy premium jest teraz dostępny w odmianach F Sport Style Blue i Elegant Black. Te warianty podkreślają charakterny styl modelu UX i robią ...
    Prawidłowe ułożenie dłoni na kierownicy
    Aż 30% polskich kierowców przyznaje, że w czasie jazdy trzyma kierownicę tylko jedną ręką – wynika z ankiety zorganizowanej we współpracy Szkoły Jazdy Renault i serwisu Motoryzacja w portalu Interia.pl(1572 ...