Land Rover Freelander 2001 1.8B+LPG-szarpanie

13 Kwi 2017, 17:06

Witam. Od dłuższego czasu w samochodzie przy większym dodawaniu gazu pojawia się problem z szarpaniem a do tego zapala się Check. Taka sytuacja ma miejsce i na benzynie i na gazie. Po podpięciu pod OBD pojawił mi się błąd P0313 i zauważyłem dziwny sygnał z czujnika TID $06 CID: $03. Spotkał się już ktoś z takim problemem lub wie w czym może być problem ? Pozdrawiam
marek2012r
Nowicjusz

Auto: Citroen Xsara I

14 Kwi 2017, 16:37

Jak by to było na benzynie tylko to zastanawiałbym się nad pompą paliwa.
Próbowałeś zatankować paliwa (benzyny) około pół baku i sprawdzić czy problem występuje?

Do sprawdzenia na pewno MAF sensor (czujnik podciśnienia), przepływomierz, przewody zapłonowe i świece.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Kwi 2017, 17:56

Próbowałem. Na benzynie szarpie a na gazie jeszcze bardziej. Ale jak dodaje gaz stopniowo to nie szarpie tylko jak mocniej wciśnie się to wtedy nie ma wgl jazdy.
marek2012r
Nowicjusz

14 Kwi 2017, 19:15

A świece i kable jaki mają przebieg?

Sprawdź przepływomierz powietrza i filtr powietrza.

Sprawdź też na ciepłym silniku na benzynie jak pracuje sonda. Powinieneś w tym programie mieć taką możliwość (będziesz widział jej napięcia).
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Kwi 2017, 19:27

Przewody były wymieniane jak montowali LPG, czyli jakieś 2 lata temu, świece wymienilismy parę dni temu bo miałem błąd związany z wypadaniem zapłonu na 2-gim cylindrze.
marek2012r
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alarm zmęczenia, zrób przerwę za kierownicą
    Wiele samochodów jest obecnie wyposażonych w systemy, które wspomagają kierowcę podczas jazdy. Jednym z nich jest kontrola wykrywania symptomów zmęczenia, szczególnie przydatna podczas pokonywania ...