Land rover freelander- kolektor wydechowy

27 Wrz 2009, 17:38

Jako nowy użytkownik forum i Freelandera ,witam wszystkich.
W moim freelanderze drażniło mnie buczenie w czasie jazdy. Okazało się, że jest pęknięty kolektor wydechowy. Przeglądałem na allegro, ale te które są, mają inną budowę. U mnie wszystkie 4 wyjścia zbierają się w jedną rurę, na allegro natomiast,zbierają sią w pary, i to dopiero do jednego wylotu.Jest jeden ,taki jak mój ,ale uszkodzony. Drugi, nowy, za 800 zł.... Czy to są te same kolektory, czy inne? niby też 2001r...Myślałem żeby to spawać, ale pęknięcie jest głęboko w łączeniach i nie wiem , czy się tam dojdzie. Mechanik polecał zaklenie pastą do montażu tłumików. Co o tym myślicie? pozdrawiam i proszę o odpowiedzi
bysiu
Nowicjusz

Miejscowość: nidzica

28 Wrz 2009, 20:15

a jaki masz silnik ?
az td4(2006)
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

28 Wrz 2009, 20:40

o.. przepraszam, silnik 1,8 benzyna, z katalizatorem przy kolektorze
bysiu
Nowicjusz

28 Wrz 2009, 22:40

czy to jest 1,8i ?
friluś1
Zaawansowany

29 Wrz 2009, 20:57

sorki, trochę mnie nie było.. tak, to 1,8i. To pęknięcie jest bardzo głęboko, kolektor zdaje się jest stalowy, ...może by szło to naprawić bez demontażu. Odeszłyby koszta planowania kolektora, i bez ryzyka ze śrubaki w głowicy.
bysiu
Nowicjusz

29 Wrz 2009, 22:07

kolektor jest stalowy, skup się, jeśli nie chcesz wpaść w koszty, na spawaniu. ale bez demontażu raczej nie da rady.
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MORPHOZ - łączność i sztuczna inteligencja
    Na kierowcę i pasażerów Renault MORPHOZ czeka komfortowe i przestronne wnętrze LIVINGSPACE, przypominające prawdziwy salon. Siedząc wygodnie, każdy w swoim fotelu, kierowca i pasażerowie są dopieszczani przez sztuczną ...
    Co musisz wiedzieć o wymianie oleju?
    Regularna wymiana oleju silnikowego jest niezbędna, by samochód działał sprawnie i nie doszło do awarii silnika. Kierowcom zdarza się zapomnieć o wymianie oleju albo odkładać ją na później – często skutkuje ...

19 Lis 2014, 10:11

Generalnie do wersji po lifcie pasują kolektory 1.4, 1.6 i 1.8 od Roverów 25-75.
tlukom
Nowicjusz

Miejscowość: Sieradz