Zbyt wysokie obroty freelander 1.8

21 Paź 2014, 12:00

Witam wszystkich i licze ze panowie pomoga kobiecie
Od dwoch dni jezdze Freelanderem 1.8 z 2001
Wczesniej jezdzilam Focusem i niestety nie jestem pewna czy moje auto ma wszystko w porzadku z obrotami. Wiem ze bedzie roznica ale...
Jadac w miescie przy predkosci 30 wrzucam na 4 poniewaz jego obroty maja prawie 4000
przy 70 (mil) to jest jakies 110 km/h i wrzuce na 5 ma jakies 4000
Boje sie jechac z wieksza predkoscia bo obroty jeszcze bardziej by sie zwiekszyly i wtedy juz ciezko chodzi
Dzis jak go rano odpalilam to na luzie mial jakies 1500, jak wrzucam na 1 i ruszam do dochodzi do 3000
Agnieszka2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 09 2004
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Land Rover Freelander
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Rok produkcji: 2001

22 Paź 2014, 00:43

Stanowczo można stwierdzić że takie obroty są za wysokie.

Sprawdź jak auto ma właściwą temperaturę (jest rozgrzany silnik) jakie będzie miał obroty na luzie. Rano jak odpalałaś miał pewnie ssanie więc obroty trochę większe ok 1500obr/min mogło być.

Czy jak jadąc dodajesz gazu to obroty rosną szybciej niż auto przyspiesza? Może ślizga się sprzęgło.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

22 Paź 2014, 10:13

Dzieki za odpowiedz
Wiec od wczoraj zauwazylam ze jak jest odpalany rankiem albo wieczorem czyli jak temperatura jest juz dosc niska to auto troche lepiej jedzie, obroty nie sa az tak wysokie do czasu az silnik sie troche rozgrzeje
Zauwazylam tez wczoraj ze chyba faluje ( przeczytalam pare watkow na ten temat )
jak auto jest na luzie to ma okolo 9000 i co jakis czas czuje drganie przypominajace wlasnie falowanie i obroty troche sie zwiekszaja czyli kreska od obrotow nie jest w jednym miejscu
Nie wiem jak to opisac :-)
Temperatura jest chyba dobra, max w polowie
Obroty o wiele szybciej wzrastaja niz predkosc
Agnieszka2
Nowicjusz

23 Paź 2014, 09:16

Witam
Co do mocy rano lub wieczorem to jest sprawka ssania.
Wydaje mi się że obroty w benzynie powinny być nieco większe /1100/ale mogę się mylić, przyczyną "falowania"może być nieszczelny układ ssący silnika
Jak mamy rozumieć "temperatura max w połowie"
Co do obrotów i prędkości to widzę że koleżanka podejrzewa ślizgające się sprzęgło.
Polecam w celu sprawdzenia rozpędzić auto /poza miastem/ do piątego biegu, obroty około 2500 i wtedy gaz do dechy. Jeśli obroty będą rosły proporcjonalnie do prędkości to wszystko jest OK
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Paliwo: Diesel

23 Paź 2014, 10:32

Temperatura w polowie hhmm heh tzn ze urzadzenie ktore mierzy temperature plynow max jest w polowie.... kurcze no kobieta jestem :D
Ja nie sugeruje slizgajacego sprzegla tylko przeczytalam podobne watki na forach i sugestie
Nie mam szans rozpedzic auta i utrzymac 2500 na 5 biegu chyba ze zwolnie do 40 mil , gaz do dech moge dac ale on jest zamulony, nie ma przyspieszenia
Jutro idzie do mechanika
Agnieszka2
Nowicjusz

23 Paź 2014, 11:11

Najlepsze wyjście
Poproszę o wieści po naprawie
Pozdrawiam
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Kultowe japońskie silniki
    Kultowe japońskie silniki nie bez powodów zdobyły na świecie rzesze fanów, którzy doceniają nie tylko ich niezawodność, ale również dużą podatność na modyfikacje. Oto kilka świetnych japońskich ...

23 Paź 2014, 11:29

Na pewno dam znać. Dzięki
Agnieszka2
Nowicjusz