Land Rover Freelander ,który diesel?

13 Kwi 2009, 10:20

Witam,mam zamiar zakupić auto jak w tytule rok 2000-2003
Zastanawiam sie nad śilnikem czy BMW TD4 116-130KM czy angielski 100KM
Proszę użytkowników o opinie i rade.
pozdrawiam
Bruner75
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: TST
Prawo jazdy: 19 07 1993
Auto: Skoda Octavia II 1.9 TDI

13 Kwi 2009, 13:22

Ja uważam że silniki diesla BMW to mistrzostwo świata,to tyle.Wicemistrzowie też nie byle jacy,nic mi nie wiadomo by znależli się w tej grupie ci którzy zwykłego Karola uważają za lepszego od nich samych,nic mi nie wiadomo o tym by byli w pierwszej piątce ,ja o tym nic nie wiem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

18 Kwi 2009, 11:49

Śilniki BMW są wrażliwe na jakość paliwa.
Z moich informacji wynika ze angielski diesel nie jest taki czuły na na jakość paliwa.
Bruner75
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: TST
Prawo jazdy: 19 07 1993
Auto: Skoda Octavia II 1.9 TDI

18 Kwi 2009, 12:23

Wszystkie współczesne wyrafinowane silniki Diesla są wrażliwe na jakość paliwa,te mniej wyrafinowane mniej ale cóż coś za coś ,gdybym ja kupił samochód z takim silnikiem to napewno lał paliwo tylko na stacjach godnych zaufania (wcześniej poczytalbym o tym) oraz częsciej jak zalecają wymieniałbym filtry.Kto produkuje silniki Diesla? BMW oraz Rover.Silniki Rovera nie są tak ekonomiczne podatne na awarie turbosprężarki oraz zrywania się pasków rozrządu.Dwulitrowy Diesel Rovera posiada 97 KM,silnik 2.0 TD4 BMW 112KM.Jesli chodzi o wybór jest dziecinnie łatwy i prosty,silniki BMW są po prostu lepsze.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

18 Kwi 2009, 13:16

Bruner75 napisał(a): czy BMW TD4 116-130KM czy angielski 100KM....
Proszę użytkowników o opinie

Zdecydowanie TD4 cichszy,ekonomiczniejszy ,znacznie bardziej niezawodny ,zdecydowanie lepsze przyśpieszenie.Na paliwo tak samo wrażliwy jak każdy inny to jest konstrukcja z końca lat 90-tych common rail ,wrażliwy na paliwo to jest silnik z pompowtryskiwaczami.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

18 Kwi 2009, 13:19

jeżeli są to te same silniki co są wkładane w landroverze discovery to ja był brał td3 i miał wszystko w d, trochę ciekną, nie sa aż tak naszpikowane elektroniką i osiągają długie przebiegi, dużo aut z tym silnikiem służy jako wyprawówki gotowe przejachąc poł świata, więc ludzie którzy się na to decydują więdzą co robią bo nikt w nie chce żeby mu się auto zepsuło tam gdzie diabeł mówi dobranoc.
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen cross up!
    Volkswagen poszerza gamę modeli w wersji Cross: latem rodzinę tych lifestylowych aut wzbogaci cross up!, dołączając do obecnych już na rynku Cross Polo, Cross Golfa oraz Cross Tourana. Fanom Volkswagena Cross kojarzy się ...
    Zlot fanów Toyoty Celica 2020
    Pod koniec lutego Celica Club Poland świętował 17. urodziny na Autodromie Pomorze w okolicach Tczewa. Impreza przyciągnęła miłośników Toyoty Celiki z całej Polski oraz z różnych stron Europy. W spotkaniu wzięło ...

18 Kwi 2009, 13:35

Wezyrro napisał(a): to ja był brał td3 i miał wszystko w d,

Nie było takiego silnika we Freelanderze.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

18 Kwi 2009, 13:38

to w takim razie nie mogę nic doradzić... :mrgreen: kurczę a tak się starałem
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

18 Kwi 2009, 13:52

Mój 97-konny pali średni 7-7,5 litra na setke.Awaryjny będzie jak nie będziesz o niego dbał.Td4 jest mocniejszy i nie prawda że pali mniej, bo pali tyle samo, tylko roveroskie silniki są starsze, mają większy przebieg i są już bardziej wyrobione.Ja mimo co brałbym Td4 bo ma te ok.15 km więcej i jest nowszy.Ciul z elektroniką, ale będzie młodszy.Paliwo złe jest tylko na nierenomowanych stacjach.Jak będziedsz tankował na orlenie, bp, shell-u to na bank nie zajedziesz silnika.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

18 Kwi 2009, 14:59

Albo na Łukoil :shock: Tylko raz w życiu zatankowałem gaz w Czestochowie na tej stacji,kurna dlaczego na innych stacjach w Polsce nie ma takiego LPG?! :shock: Dlaczego tak mało stacji Łukoila w Polsce?Ubolewam nad tym po tym tankowaniu,gaz eeeech jak samochód mi na nim szedl :shock:
PhantomASA1
Forumowicz VIP