LAND ROVER FREELANDER

26 Mar 2009, 20:30

Witam mam LAND ROVER FREELANDER 2.0 tdi i mam taki problem niewiem co sie dzieje jak ruszam do tylu niem i pozniej raptownie do przodu i puszczam szybko sprzeglo to stylu tak jakos mi wali jakies takie uderzenie jest niewiem co sie dzieje nie da sie w ogole niem zerwac tylko takie uderzenie3 jest z tylu niewiem moze to wal czy most nie mam pojecia prosze o rady i opinie:)[
bruunecik
Nowicjusz

26 Mar 2009, 21:43

Kolego nie wiem dokładnie, ale przypuszczam że jak by był to wał i krzyżaki to pewnie byś usłyszał podczas jazdy:) a może to uderzenie to TC Ci się włącza?? często tak jest że przy cofaniu i późniejszej jeździe do przodu włącza się TC, a poza tym nie radzę szaleć tak żeby zrywać koła w "frelku" bo to nie ruskie sprzęty (gniotsja nie łamiotsja) i ponoć jak to niektórzy nazywają reduktor albo przekładnia kątowa lubi "polecieć"!!
a poza tym to chyba "zerwanie" kół przy TC jest nie bardzo na miejscu pomysłem!! tak samo jak niektórzy próbują wejść w zakręt na "łapie", ale co kto lubi jak Tatuś da na nowego albo remont to proszę bardzo a jak nie da to radzę poszanować sprzęciki!!!! pozdrawiam!! :D
kruchy1111
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radom

26 Mar 2009, 21:50

Masz już wyrobione przeguby, wałki, zębatki i słycha takie luzy.Ja tez tak mam i jeżdżę.Ważne żeby nie próbować palić gumy bo to niezdrowe.
Jak chcesz to sprawdzić to trzeba go podnieść tak żeby koła były w powietrzu i pokręć jednym kołem, a reszta powinna się też kręcić.Zobaczysz jaki masz luz i dowiesz się conieco o swoim frelku.Wyeliminowanie tego luzu to dość kosztowna sprawa, ale można z tym jeździć i nic się nie powinno dziać.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

26 Mar 2009, 21:56

sprawdź mocowanie tylnego dyferencjału czy nie poszły ci tulejki gumowe
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

27 Mar 2009, 20:20

też bym stawiał na tuleje miałem podobne objawy po wymianie dolnej ustało , jeżeli zajrzysz nad dyfer to zobaczysz na podłodze ślady uderzeń. są trzy łapy z tuleją gumową tego samego rozmiaru ja wyciskałem tuleję z górnej i wciskałem do dolnej
Marmat
Nowicjusz

27 Mar 2009, 21:44

ja myslalem kiedys u mnie ze w cos uderzylem albo najechalem okazalo sie ze to reduktor broil. kupilem nowy mocniejszy. i taka historia
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największy na świecie salon Audi w Dubaju
    Nowy salon Audi doskonale wpisuje się w obraz Dubaju - miasta rekordów. Niedawno odbyło się tu uroczyste otwarcie największego na świecie showroomu marki z czterema ringami. Uroczystość uświetnił występ amerykańskiej ...

29 Mar 2009, 11:30

rafciuch napisał(a):ja myslalem kiedys u mnie ze w cos uderzylem albo najechalem okazalo sie ze to reduktor broil. kupilem nowy mocniejszy. i taka historia
- proszę Cię rozwiń ten temat - mam to samo- chodzi jak ,z kąd, jaki ,za ile reduktor?.
stanisław tołłoczko
Początkujący

Miejscowość: pomorze

11 Kwi 2009, 15:39

Mam landka z1999 roku i też mi tak puka po wycofaniu. W zbiorniku paliwa coś pływa i w momencie gdy szybko ruszasz to coś po prostu bije o zbiornik. Sądze , że to nie jest żadna wada :D
marekl
Nowicjusz

11 Kwi 2009, 16:22

masz cos w zbiorniku paliwa a jak sie to do niego dostalo?? moze wydaje ci sie ze to zbiornik a moze to rura wydechowa uderza w tyle na kolanie o nadwozie??
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

11 Kwi 2009, 16:38

niesądze, że to rura. Myślę,że to pływa coś w rodzaju smoka.
marekl
Nowicjusz