LAND ROVER Freelander

08 Sie 2009, 20:35

Klimatyzacja przestała działać, jak włączam nic się nie dzieje obroty bez zmian.
Jeździłem w upalny dzień na 2 biegu po lesie w pewnym momencie Freelander jakby troszeczkę się przydusił dwa razy, nie zwracałem na to większej uwagi. Najprawdopodobniej to był moment kiedy coś się stało z klimą. Proszę o pomoc jak do tego się przybrać co posprawdzać?
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

09 Sie 2009, 21:07

Najlepiej włącznik i elektromagnes który załącza pompę.Jeśli będą działać to pewnie pompa się zepsuła.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

09 Sie 2009, 21:44

zobacz bezpiecznik F4 (15A) w skrzynce w komorze silnika
pozdr.
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

10 Sie 2009, 12:00

Wszystkie bezpieczniki ok, włącznik w kabinie też (świeci się jak włączę) a ten elektromagnes to spróbuję poszukać.
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

10 Sie 2009, 14:30

Nim zaczniesz szukać awarii proponuje sprawdzić najbardziej banalny powód dla którego sprężarka jest wyłączana, - brak czynnika chłodzącego lub jego niski stan
Nie wiem jak we Frelkach ale przerabiałem to już w dwóch autach, czynnika ubyło poniżej wymaganego stanu minimalnego i sprężarka była automatycznie wyłączana i nie reagowała aby nie doszło do jej uszkodzenia
Freelander 2004 1.8 16V
Konrad Targówek lub 147750Mhz SQ5OMU
Konrad Targówek
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

11 Sie 2009, 16:18

No i pogrzebałem sobie Panowie ALLE JAJA !!! Zacząłem od najprostszej rzeczy, włącznik w kabinie, diagnoza - działa. Jak miałem to rozebrane to pokręciłem regulacją temperatury i ZASKOCZYŁA klima i działała. Jak przestała to znowu pokręciłem (na zimnym w okolicy gdzie pokrętło stabilizuje śrucinka) i działa i tak jest od wczoraj. Aby było ciekawiej to nie mam ciepłego nawiewu a dźwignia chodzi normalnie nawet drut przygjąłem żeby dalej ciągnęła. Co się dzieje do j... ch...??? :shock: :shock: :shock:
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe III generacji
    Najmniej popularny typ instalacji LPG, będący niejako pośrednim pomiędzy II a IV generacją. Trudno obecnie spotkać nowe takie zestawy, gdyż rynek zdominowały systemy sekwencyjne. W instalacji gazowej III generacji wyeliminowano ...
    Skoda Superb Combi - czwarta generacja modelu
    Czwarta generacja modelu Superb Combi kontynuuje swoją triumfalną ścieżkę z jeszcze bardziej dopracowanym projektem, obszerną i niezwykle wygodną przestrzenią oraz innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi. Nowy model ...

20 Sie 2009, 16:34

kolego propo klimy to pd nogami pasażera masz czujnik lub przekaźnik on lubi czasami nie łączyć ja tak mam w angliku rusze kabelkami podpiętymi do niego i klima zaczyna działać
cysio025
Nowicjusz

Miejscowość: Radom
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Astra G 1,7TD 68kn

20 Sie 2009, 19:17

Możesz mi napisać coś więcej jak go zlokalizować. Czy ten czujnik będzie odpowiedzialny za to że nie mam ciepłego nawiewu? Ja myślałem że za ciepło-zimno odpowiedzialna jest gdzieś tam zapadka regulująca odpowiednio strumień powietrza. :cry:
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Sie 2009, 20:14

tak ja napisałem tylko o czujniku u mnie w angliku jest po lewej.Mniej więcej 15-25 cm od środkowej konsoli do 20cm od podłogi przykręcony do ściany grodziowej wewnątrz auta. Ja go zlokalizowałem jak po nabiciu klimy włączyła się dwa razy i padła. Życzę powodzenia bo jesień nadchodzi.Ale podejrzewam że to chyba linka ci padła od ciepłego

[ Dodano: Czw Sie 20, 2009 21:17 ]
HUBI, sprawdż linke czy nie spadła
cysio025
Nowicjusz

Miejscowość: Radom
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Astra G 1,7TD 68kn

23 Sty 2010, 17:33

Ja w temacie klimayzacji , moze ktos mi pomoze. Miesiac temu kupiłme ferdka 1,8 b 99r.
Oprócz wielu usterk jest jeszcze jedna , brakuje rurek klimatyzacji . Niby klima jest przełozona na lewa strone ale mam pytanie czy faktycznie jest taki problem z uruchomieniem klimy po przekładce jak to przedstawił jeden specjalista od Land Rovera ?
kostass
Początkujący

Miejscowość: Łódź

26 Sty 2010, 08:45

no coz... na mam wersje z 2002 roku 1.8 z klima , po przekladce i wszystko smiga ladnie... klima rowniez... wracaj tam gdzie byla przekladka robiona i op.....ol kogo trzeba...:)
Prorok78
Początkujący

Miejscowość: Wroclaw

26 Sty 2010, 10:56

Niestety nie mogę poniewaz kupiłem go juz po przekładce . Ale powiedz mi czy miałes jakies problemy z parownikiem czy wyprowadzeniem odwodnienia. Na razie z uwagi na temperaturę nie zagladam do klimy , troche jakby nie jest teraz potrzebna :wink: .
kostass
Początkujący

Miejscowość: Łódź

26 Sty 2010, 11:32

nie mialem z klimatyzacja zadnych problemow... dzialala przedtem, po przekladce dziala tak samo :)
Prorok78
Początkujący

Miejscowość: Wroclaw