Land rower freelander 1,8 benzyna zagotowanie wody

25 Lut 2011, 17:28

aha czyli to ze sie otwiera termostat a nie właczaja wentylatory to jest oki :) no to fajnie bo juz myslałem ze to bedzie grubsza sprawa
janek4
Nowicjusz

Miejscowość: Kawęcin

07 Mar 2011, 13:41

cytuje-przy grzaniu silnika tuż po otwarciu termostatu /letnia woda z chłodnicy/ jak poszły wentylatory na full to mało auto nie odleciało , i po ostudzeniu silnika po każdym uruchomieniu zimnego silnika wentylatory kreca pełna parą , ale podmiana czujnika nic nie daje , kable nie oberwane
tyle że pewnie zbzikował durny sterownik od rovera wskaznik temp działa , sklep zarzeka się że termostat ok auto nie ma inst. gazu - kon.cytatu

BINGO- troche czasu straciłem bo pewne eliminacje nie wnosiły zmian
myślę, że znalazłem przyczynę -zimny silnik "wentylki" stoją jak nalezy
nie była to wina sterownika Rovera - a gówniany styk w pewnej wtyczce :mrgreen:
sterownik był w weryfikacji u elektronika -który nie umiał powiedziec czy dobry czy zły
P.S. przy okazji wiem jak zmodyfikować ten uklad chłodzenia -nadchodzi cieplejsza pora na jazdy testowe :wink:
pozdro
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

22 Mar 2011, 08:05

hej sympatyk mozesz napisac jaki masz dobry sposób na przerobienie tego układu chłodzacego
janek4
Nowicjusz

Miejscowość: Kawęcin

23 Mar 2011, 13:56

sorry, ale niedopracowany układ wypuścił Rover z Landem do spółki ,
kasę wzięli ,
nie słyszałem żeby ogłaszali akcję serwisową związaną z usprawnieniem tego ukladu niby modyfikowanego w 2001 r, ale nie do końca skutecznie :mrgreen:
znasz podejscie serwisu LR do tematu ; ten typ tak ma, układ ciśnieniowy -mocno dokrecać korek zbiornika , normy ekolologiczne ,.. a w razie czego uszczelkę wymienimy

ja mam spostrzeżenia, wnioski i usprawniam to, ale kolejne testy dopiero rozpoczęte;
w OBR nie ma ....
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

29 Mar 2011, 16:49

Witam, ja miałem podobny problem z chłodzeniem (silnik strasznie sie grzał), wymieniłem termostat ktury sprawdziłem wcześniej w gorącej wodzie i był ok.Silnik dalej się grzał więc wywaliłem całkiem termostat i tak jezdziłem,ale zrobił się problem z ogrzewaniem (słabo grzał) więc wziołem ponownie termostat i wywierciłem w grzybku termostatu cztery otworki po przekątniej (wiertłem 2mm) i założyłem.Teraz już mam problem z głowy,silnik już sie nie przegrzewa i ogrzewanie działa :smile: jak należy.
L.R freelander. Jak (gdzie) zdobyc instr.napraw w j.polskim???
Azymut
Nowicjusz

Miejscowość: Mazowsze

29 Mar 2011, 19:41

Dziś byłem na wymianie paska klinowego i co się okazało po jego zdjęciu, że problemem jest pompa wody, w której wyrobiło się jakieś łożysko, co powodowało intensywne zużycie paska. Co więcej od jakiegoś czasu ubywało mi płynu w zbiorniczku wyrównawczym, ale problem bagatelizowałem (już znam przyczynę). W serwisie stwierdzili że jeszcze chwila i silnik zacząłby się przegrzewać, właśnie z uwagi na uszkodzoną pompę wody.
olo
byolo
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyprawa do MOab - relacja zdjęciowa
    Dawno mnie tu nie bylo...czas nadrobic zaleglosci. Ostatnio mialem zaszczyt wspolorganizowac impreze Autotraper Moab Challenge. Bylem przewodnikiem po szlakach Moab dla grupy z firmy Autotraper z Lodzi. Zabawa byla swietna..na ...
    Jak bezpiecznie podróżować w ciąży?
    Kobiety spodziewające się dziecka powinny wiedzieć, jak bezpiecznie podróżować zarówno za kierownicą, jak i na fotelu pasażera. Jak więc podróżować bezpiecznie w ciąży? Oto nasze wskazówki: Pasy ...