Lanos, ABS działa tylko kiedy tem. spada poniżej - 5 st C

28 Gru 2010, 20:02

Od 2 lat jeżdżę Lanosem w przeświadczeniu że ABS nie działa. Praktycznie cały czas świeci się kontrolka ABS-u informując o tym fakcie. Tymczasem w tą zimę, kiedy nastały mrozy i temperatura spadła poniżej -5 st C lampka ABS-u nie świeci się. Pomyślałem że i lampka się popsuła gdyby nie fakt że przy hamowaniu słychać co jakiś czas "charatanie" ABS-u. Dzisiaj wypróbowałem na oblodzonej jezdni .... no i działa bez zarzutu .... Z tym że jak przejadę te 30 km (coś widocznie się nagrzewa) no i ponownie zapala się lampka ABS i przestaje działąć ?
Jak to możliwe ?

Pozdrawiam
archi2day
archi2day
Nowicjusz

Miejscowość: Mikolow

05 Sty 2011, 15:41

Sprawdz przy kołach czujniki ABSu,mocowanie,odległość do pierścieni.Zakładam że płyn hamulcowy wymieniasz okresowo(2/3lata).
życie jest zbyt krótkie żeby jezdzić przepisowo lub dieslem...
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

06 Sty 2011, 19:31

A ja p[roponuję spraqdzić jaki to błąd się pokazał i będzie wszystko jasne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A3 numerem jeden w klasie samochodów kompaktowych
    W tegorocznej edycji plebiscytu AUTO BILD-Design-Award, czytelnicy tego popularnego magazynu motoryzacyjnego uznali nowe Audi A3 za najatrakcyjniejsze auto w klasie małych i kompaktowych samochodów. W plebiscycie o ...
    Lexus LF-1 Limitless to nowy rodzaj crossovera
    Według japońskiego magazynu Mag-X, samochód będący seryjnym rozwinięciem koncepcyjnego Lexusa LF-1, zaprezentowanego w styczniu na North American International Auto Show w Detroit, ma trafić na rynek w 2021 roku. Dziennikarze ...