Skoda Octavia 1.6 SR 98 r - Problem ABS

07 Sty 2011, 11:33

Witam , otóz czasami podczas ruszania na lodzie gdzies w przednim kole słychac było jak by ABS blokował któres z kół , dzisiaj jak chamowałem to zapaliła mi sie kontrolka ABS i juz tak została , swieci sie cały czas zaraz po odpaleniu silnika a powinna zgasnąc i dodam ze jakby wogóle abs nie działał teraz. Czy moge to sprawdzić jakos sam zeby odrazu na kompa nie jechac i nie płacic nie potrzebie?? Może to poprostu którys bezpiecznik siadł tylko gdzie on sie znajduje??
luki1304
Początkujący

Miejscowość: Piła

07 Sty 2011, 12:21

Zacznij od sprawdzenia wszystkich bezpieczników. Jak jest przepalony, to widać z daleka. Nie trzeba ich nawet wyjmować.
Posprawdzaj też czujniki przy kołach, czy któryś nie jest luźny albo urwany albo uszkodzony mechanicznie. Pooglądaj tez przewody tych czujników. Zwróć uwagę też na zębatki, czy mają wszystkie zęby i czy czasami między ząbkami nie ma lodu - jest teraz dość zimno i może zamarznąć mięzy zębatkami woda, może nazbierać się też między nimi sniegu.
Jeżeli to wszystko będzie ok, to nie pozostaje ci niestety nic innego jak tylko podłączyć się pod vag-a i odczytać błąd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Sty 2011, 12:41

A gdzie moge znależć bezpiecznik odpowiedzialny za abs?? A i czy moge jezdzic tak narazie i nie bedzie z tego żadnych konsekwencji poza brakiem abs??
luki1304
Początkujący

07 Sty 2011, 12:46

Bez ABS-u układ hamulcowy działa jak każdy inny bez ABS-u. Czyli podczas gwałtownego hamowania lub hamowania na śliskiej nawierzchni koła poprostu ci się zablokują. Układ hamulcowy działa jak zwykły, klasyczny.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

07 Sty 2011, 13:00

A jaki jest koszt podpięcia do kompa żeby sprawdzic co jest nie tak?? Bo np dzwoniłem do takiego niby serwisu Skoda , Volkswagen , Seat ( przynajmniej sie tak ogłaszaja) to mi powiedzieli ze samo podpiecie pod kompa to juz 60 zł , za ewentualna wymiane jednego czujnika 70 zł + cena czujnika. Chyba troche przesadzone ceny???
luki1304
Początkujący

07 Sty 2011, 16:50

Średnia cena podłączenia się pod kompa to koszt około 55 zł. Tak więc 60 zł to cena raczej normalna. Ale za wymianę czujnika 70 zł, to już przesada.
Zadzwoń albo podjedz nie do serwisu, bo tam jest zasze drogo, tylko do zwykłego mechanika. Każdy szanujący się warsztat ma program diagnostyczny do każdego auta. I można dogadać się co do normalnej ceny. Jak ktoś przyjeżdża z usterką, to w koszta naprawy nie wlicza się podłączenia pod komputer - to, jak mechanik wykryje usterkę, to już jego sprawa. Ty za to płacić nie powinieneś. Tak więc jedz do normalnego mechanika i powiedz że świeci ci się kontrolka ABS-u. Zapytaj o ewentualne koszta naprawy. Nic nie wspominaj o podłączeniu się pod komputer.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Zimowa Szkoła Bezpieczeństwa
    Jazda w zimowych warunkach wymaga od kierowcy większych umiejętności, a także odpowiedniego wyposażenia samochodu w opony, które zapewnią maksymalną możliwą przyczepność. Od kilku lat toczy się dyskusja, czy warto ...

07 Sty 2011, 20:04

Dzieki za porade , wezme to pod uwage jeżeli bede auto prowadził do mechanika , ale narzie to znikło , znaczy samochód postał około 6 godzin , wsiadłem i przejechałem jakies 300 m i kontrolka zgasła i abs działa normalnie . Możliwe ze jak rano jechałem było pełno wody i wszędzie ta woda chlapała i poprostu czujnik sie zabrudził czy cos i dlatego tak szwankowało??
luki1304
Początkujący

08 Sty 2011, 13:35

Mało prawdopodobne. Jakby tak było, to praktycznie każdy samochód z abs-em miałby taki problem. Możeliwe natowniast jest, że np. między zebami był lód. Przyszła odwilż, lód stopniał, wypadła z między zebów i jest ok. Ale jak problem będzie się powtarzał, to pozostaje komputer.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika