Lanos, problem z 2 odpaleniem, jak zaskoczy to 4 tyś. obrotó

06 Kwi 2014, 14:44

Witam mój problem dotyczy Lanosa 1.5 16v 2000r sedam, Pb/lpg.
Jestem zadowolonym posiadaczem mojego pierwszego samochodu i od 3 lat nic sie z nim nie działo, zaś od 2 tygodni nie chce mi odpalać.
Za kazdym razem odpala na benzynie i pierwsze odpalenie jest prawidłowe lecz gdy dojade do celu po czym chce go odpalić to juz tylko kręci i nic po za tym za 4 czy 5 razem odpali, teraz do tego doszły wysokie obroty i trzyma na 4 tyś niesamowity dym z wydechu obroty spadaja po 3 minutach pracy silnika.
Myslalem ze przyczyną są świece lub przewody wiec wymieniłem jedno i drugie, Po odpaleniu poszedł dym z pod maski przy czy mechanik wskazał aby wymienić pierwszy wydech od kolektora, zakupiłęm lecz wstrzymuje sie z wymianą bo nie chce nadal palić a wymiena świec i przewodów nie zdała rezultatu, odpiołem wiec klem aby zresetowac kompa, przeczyscilem bezpieczniki, slyszalem ze to moze być czujnik polożenia wału i tak teraz gdybam bo nie stać mnie na wymienianie podzespołów po przez sprawdzanie co jest przyczyną awari, silnik ma przejechane 240 tyś.
Prosze o pomoc w rozwiązaniu mojej usterki
john1987
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 11 2010
Auto: daewoo lanos 15 1.6 100km

31 Maj 2019, 11:23

Witam.Często nasze problemy zaczynają sie od błahych defektów pracy silnika ,a co robi kierowca ? ? wyskakuje z auta i szybciutko coś podkręca lub reguluje gdzieś jakąś śrubkę ..i jazda..ale do czasu, bo każde regulowanie śrubką to zmiana ustawień na gaźniku i tym samy inaczej ustawia sie system elektr, na przepustnicy i styków "silnika krokowego" i idą inne sygnały do Compa w silniku..Niby to silnik pracuje jakoś nośnie ale do czasy gdy wsiadamy rano i nie chce zapalić.Ty sposobem doprowadzamy silnik do kompletnej roz regulacji układu i stop..A awarię to uratuje ponowne ustawienia system sterowania zapłonem w silniku.więc trzeba sie na tym znać lub dojechać do warsztatu na ponowne ustawienia. Wniosek jest taki że często to usterki mechaniczne w silniku dają nam złudzenie ze damy radę podkręcić coś sami w układzie.dla przykładu : podam ze zacierający sie rozrusznik daje symptomy szkodzące w różny sposób na zapalanie silnika z systemem Alarmu i dodatkowo z instalacja LPG.Ku zastanowieniu sie kierowców aut z LPG..jakie może mieć działanie przeszkadzające..Pozdrawiam.
JanMarten49
Nowicjusz

Zdjęcia: 14
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie holować samochód osobowy?
    Niezależnie od tego ile jeździmy samochodem dużo czy też mało nie możemy założyć, że nie przytrafi nam się awaria, która unieruchomi nasz pojazd. Dlatego warto wiedzieć co zrobić, gdy do takiej sytuacji dojdzie? Po ...