Legalizacja używanej butli LPG?

20 Mar 2013, 10:10

grigorji napisał(a):musi to zrobić autoryzowany zakład który nam takie coś wystawi,więc trzeba im za takowy papierek zapłacić

Nie.. Butlę możesz sobie wymienić sam.. Czy to nową, czy stara ale jeszcze z okresem "ważnosci"..
Tak jak pisze Migi60..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

20 Mar 2013, 11:43

Z tego co przeczytałem rozumiem to tak ,ze masz zbiornik ponownie homologowany i wtedy na dokumencie faktycznie przypisany jest do konkretnego samochodu , na ateście zbiornika który ma ważną homologacje (tzn ma niecałe 10 lat ) nie ma przypisania samochodu .
Przepisy nie zezwalają na montaż zbiornika ponownie homologowanego w innym samochodzie
zmorek
Początkujący

Prawo jazdy: 13 07 1995
Auto: vw sharan

20 Mar 2013, 11:56

zmorek napisał(a):masz zbiornik ponownie homologowany

Zdecydujcie się o czym piszecie - o butli ważnej przełożonej z innego auta, nowej, czy ponownie atestowanej (czyli starszej niż 10 lat)..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Mar 2013, 12:32

Napisałem przecież, ze o ile dobrze rozumiem wcześniejsze wypowiedzi to sprawa z banką wygląda tak jak opisałem. :cry:
zmorek
Początkujący

20 Mar 2013, 13:59

Cały czas chodzi o używaną butlę z ważnym atestem.Sąsiad założył gaz do swojego auta w tamtym roku,miesiąc temu skasował przód samochodu ,butla prawie nowa z papierami została nie uszkodzona,więc pomyślałem że ją odkupię za stówkę i sam przełożę do swojego auta bo mi się w maju kończy 10 lat butli.Założenie nowej u gazownika 460 zł ,legalizacja starej nie wchodzi w rachubę bo pordzewiała od spodu a i to chyba koszt 250 zł.Tak czy owak jeśli mam zamiar tym autem jeździć jeszcze tylko 3-4 lata to niema sensu zakładać nowej.Pozostaje tylko czy komuś się chce samemu przełożyć i trochę grosza zaoszczędzić :D
grigorji
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 08 1970
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Opel Astra F 1996r.
Silnik: 1,4 16v 90 KM X14XE
Rok produkcji: 1996

21 Mar 2013, 17:51

silvo44 napisał(a):Tak jak pisze Migi60..
No jednak nie do końca.W tym przypadku "zmorek" ma całkowicie rację.Sprawy montazu uzywanych części w samochodach reguluje DZU.NR.201 poz.1666 z dn.28.09.2005r.Nie zmienia to jednak mojego poglądu i wymagania wobec klienta na OBT: tylko i wyłącznie poświadczenie na zbiornik podpisane przez inspektora TDT... :!: Reszta no cóz....samo zycie... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dzięki oponom zmniejszyć hałas w samochodzie?
    Hałas w przypadku ogumienia spowodowany jest przez tarcie oraz częstotliwość drgania opony i powietrza w niej. Zewnętrzny hałas toczenia jest parametrem szczególnym, ponieważ decybel (dB) jest jednostką logarytmiczną ...
    Smart Fortwo w nowej edycji limitowanej "cityflame"
    Pełen kontrastu, pełen życia - smart fortwo w nowej edycji limitowanej cityflame skutecznie przyciąga spojrzenia i rozświetla serca miast. Połączenie słonecznego koloru z czarnymi dodatkami ma swój ciąg dalszy w kabinie, ...

22 Mar 2013, 10:02

Migi60 napisał(a):reguluje DZU.NR.201 poz.1666 z dn.28.09.2005r

Zwykły śmiertelnik nie czyta ustaw i rozporządzeń - pokazuje papier i ma starczyć..
Jak rozpoznasz czy butla została zamontowana jako "część zamienna", czy jest od nowości ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Mar 2013, 16:23

Legalizacja używanej butli LPG to ponowne dopuszczenie jej do użytkowania po 10 latach i wtedy w takim dokumencie jest TDT jest VIN jest NAZWISKO nawet ADRES własciciela sam- wystawia to INSPEKTOR DOZORU TECHNICZNEGO po badaniu w obecności własciciela , który się tam podpisuje.
Nowy zbiornik (mniej niż 10 l )ma atest tylko z TDT i własnym fabrycznym numerem , homologacją. :ok:
zmorek
Początkujący

22 Mar 2013, 19:16

zmorek napisał(a):i wtedy w takim dokumencie jest TDT jest VIN jest NAZWISKO nawet ADRES własciciela sam- wystawia to INSPEKTOR DOZORU TECHNICZNEGO po badaniu w obecności własciciela , który się tam podpisuje.
:shock: :shock: No,no widzę ze pominęły mnie nowości podpisane i wydane przez min.Nowaka... :wink: Nie wiem gdzie obowiązuje taka procedura i kto to wprowadził ale ja wiem ze:zbiornik gazowy jest demontowany z pojazdu przez autoryzowany zakład a własciciel pojazdu odjezdza w sina dal.Po załatwieniu wszelkich spraw technicznych i "papierkowych" montowany jest on ponownie w pojezdzie przez ten sam zaklad i po sprawie....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

23 Mar 2013, 09:53

Migi60 napisał(a):zbiornik gazowy jest demontowany z pojazdu przez autoryzowany zakład a własciciel pojazdu odjezdza

Nooo, ja też tylko taką procedurę znam - gdzie zmorek wypatrzyłeś zmiany ??
Albo wrzuć skan takiej "nowej" homologacji..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Kwi 2013, 23:03

No Migi60 nie popisujesz się tu znajomościa tematu i przepisów. Zmorek ma rację. Dokument ponownej legalizacji zbiornika wystawiony przez TDT zawira VIN samochodu, imię, nazwisko i adres właściciela.
grigorji - Obecnie przepisy zabraniają montazu używanych elementów instalacji LPG w tym zbiornika na gaz, ale nikt nie jest w stanie zweryfikować tego, wiec bierz od sąsiada ten zbiornik wraz z dokumentem (o ile wydził komunikacji nie postawił na nim stępla przy rejestracji) zamontuj i masz problem z głowy .
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

22 Kwi 2013, 08:01

I tak właśnie zrobiłem.300 zł w kieszeni zostało :D
grigorji