Lekka stłuczka z mojej winy - prośba o pomoc

10 Gru 2008, 18:34

Witam,

Jestem nowy na tym forum, wiec z gory przepraszam jesli moje pytania powtarzaja sie juz na forum.

Opisze sytuacje ktorej dotycza pytania :

Kupilem samochod 25 10.2008 nie przerejestrowalem go na siebie i wlascicielem polisy OC zostal rowniez 1 wlasciciel ( oplacilem skarbowke ), 5 12.2008 mialem leka sluczke z mojej winy i pokrzywdzonemu napisalem oswiadczenie.

Pytania:

1. Czy ubezpieczalnia zwroci pokrzywdzonemu pieniadze za naprawe ?

2. Jakie ja poniose kosekwencje ?

3. Chce ten samochod sprzedac nie przerejestrowujac go na siebie ani nie zmieniajac polisy. Co muszezrobic ? Co dac kupujacemu ? ( szlyszalem od znajomego ze moja umowe z 1 wlascicielem albo jej kopie - czy to prawda ? )

Bardzo prosze o szybka pomoc chce jak najszybciej sprzedac ten samochod i musze wyjasnic te kwestie przed sprzedaza.

Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
szantilas
Nowicjusz

10 Gru 2008, 22:31

1. Jeżeli polisa OC była ważna w dniu szkody to ubezpieczalnia ma obowiązek wypłacić odszkodowanie. Wg obecnych przepisów polisa idzie za samochodem. Jeżeli jej nie wypowiedziałeś na piśmie to jest ważna.

2. Sprzedając dalej musisz wypożyczyć kupującemu od Ciebie Twoją umowę kupna sprzedaży (oryginał). Bez oryginału tej pierwszej umowy on nie zarejestruje samochodu.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

10 Gru 2008, 23:30

WItam,

Dziekuje za odpowiedz. Jeszcze chcialby zapytac o kilka kwesti co do wyporzyczenia umowy. Jak ma to wygladac : mam dac ta umowe a pozniej ja odebrac ? czy odebranie tej umowy jest konieczne ? czy musze sobie zrobic ksero umowy najlepiej za poswiadczeniem z oryginalem u notariusza ?

Pozdrawiam.
szantilas
Nowicjusz

11 Gru 2008, 10:28

Do urzędu komunikacji musisz pójść z dwoma umowami w oryginale.
Urząd zabierze kopie, na oryginałach przybije pieczątki, że samochód zarejestrowano.

Oddajesz umowę osobie, która Ci ją dała do rejestracji.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

11 Gru 2008, 10:36

Przepraszam ale niezbyt zrozumiałem ta wypowiedz, chodź dziękuję również za nią.

Chciałbym przypomnieć ze to ja będę sprzedającym i to osobie która ode mnie kupi będę musiał dać moja umowę z 1 właścicielem.

Chce zapytać jak to ma się odbyć ( moje pytania w poprzednim postcie ).
szantilas
Nowicjusz

11 Gru 2008, 12:04

Sytuacja jest taka:
Kupiłeś samochód, nie przerejestrowałeś go.
Teraz go sprzedajesz.

Jeżeli tak to wygląda to kupujący od Ciebie, żeby to zarejestrować w swoim urzędzie komunikacji przynosi:
1. umowę kupna na której ty kupiłeś pojazd (oryginał)
2. umowę kupna między Tobą a tym któremu sprzedajesz
3. dowód rejestracyjny z ważnym badaniem technicznym
4. ważną polisę OC
5. kartę pojazdu jeśli była wydana
6. tablice rejestracyjne
7. dowód osobisty

Co do kwestii tego czy masz mieć tą swoją pierwszą umowę w oryginale to zależy od Ciebie. Zawsze jest to jednak umowa kupna na podstawie której stałeś się właścicielem pojazdu. Ja osobiście zachowuję takie dokumenty. Możesz sobie zrobić kopię notarialną ale jest to tylko kopia w razie czego. Lepiej się umówić z tym który od Ciebie kupuje, żeby odesłał tobie oryginał jak załatwi sprawę

Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem Twoje pytanie i odpowiedź jest na temat ;)

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

11 Gru 2008, 12:18

Dziekuje bardzo :)

Ta odpowiedz wpelni mnie satysfakcjonuje.

Pozdrawiam i dziękuje.
szantilas
Nowicjusz