Lekkie szarpanie, przerywanie przy obr. 2000

15 Gru 2016, 09:45

Witam forumowiczów,mam problem z moim ducato 2.1 multijet, mianowicie od tygodnia auto zaczęło szarpać przy obrotach 2000,na trójce podczas szybkiego przyspieszenia prawie nie zauważalne, na czwórce to już bardziej a na piątce gdy auto załadowane i pod górkę i jeżeli szarpanie trwa dłużej to auto przestaje przyspieszać po puszczeniu gazu i ponownym wciśnięciu auto reaguje normalnie na pedał gazu ale szarpanie nie ustępuje, komputer wykazał błędy; EGR-ten błąd wiem że był wcześniej, błąd pedału gazu,błąd przepustnicy , błąd świec- świece rok temu były wymienione na nowe. Macie jakieś pomysły,u mechaników czterotygodniowe kolejki ,a chciałbym wiedzieć nz jaki koszt się szykować.
kosiorek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 1997
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: fiat ducato multijet 2.1

15 Gru 2016, 16:57

kosiorek napisał(a):EGR-ten błąd wiem że był wcześniej
To może byc główna przyczyna, a to że był wcześniej już być może jeszcze działał. W tej chwili może być zacięty w pozycji otwartej. Spróbuj go wyczyścić (tu masz 50% szans, że zacznie działać prawidłowo bo przeważnie błędy generuje przez to że jest brudny/zalepiony), wykasować błędy i sprawdzić ponownie czy się pojawią.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

16 Gru 2016, 10:48

Dzięki za odpowiedz, może sam bym sobie poradził z tym EGR-em ale dostęp kiepski i raczej bez demontażu chłodnicy się nie obejdzie.No nie wiem zobaczę.
kosiorek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 1997
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: fiat ducato multijet 2.1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczne jesienne weekendy
    Wciąż zbyt wielu polskich kierowców ignoruje ryzyko związane z prowadzeniem samochodu po spożyciu alkoholu, takie jak większa brawura, gorsza umiejętność oceny sytuacji na drodze czy spowolnienie reakcji za kierownicą. ...
    10 ciekawostek na temat Toyoty
    Toyota to dziś największy koncern motoryzacyjny świata i jedna z największych firm na naszym globie pod względem przychodów. Japońska marka odnosi sukcesy na rynkach od Ameryki, przez Europę i Azję, aż po Australię. ...