Lekkie szarpanie, przerywanie przy obr. 2000

15 Gru 2016, 09:45

Witam forumowiczów,mam problem z moim ducato 2.1 multijet, mianowicie od tygodnia auto zaczęło szarpać przy obrotach 2000,na trójce podczas szybkiego przyspieszenia prawie nie zauważalne, na czwórce to już bardziej a na piątce gdy auto załadowane i pod górkę i jeżeli szarpanie trwa dłużej to auto przestaje przyspieszać po puszczeniu gazu i ponownym wciśnięciu auto reaguje normalnie na pedał gazu ale szarpanie nie ustępuje, komputer wykazał błędy; EGR-ten błąd wiem że był wcześniej, błąd pedału gazu,błąd przepustnicy , błąd świec- świece rok temu były wymienione na nowe. Macie jakieś pomysły,u mechaników czterotygodniowe kolejki ,a chciałbym wiedzieć nz jaki koszt się szykować.
kosiorek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 1997
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: fiat ducato multijet 2.1

15 Gru 2016, 16:57

kosiorek napisał(a):EGR-ten błąd wiem że był wcześniej
To może byc główna przyczyna, a to że był wcześniej już być może jeszcze działał. W tej chwili może być zacięty w pozycji otwartej. Spróbuj go wyczyścić (tu masz 50% szans, że zacznie działać prawidłowo bo przeważnie błędy generuje przez to że jest brudny/zalepiony), wykasować błędy i sprawdzić ponownie czy się pojawią.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

16 Gru 2016, 10:48

Dzięki za odpowiedz, może sam bym sobie poradził z tym EGR-em ale dostęp kiepski i raczej bez demontażu chłodnicy się nie obejdzie.No nie wiem zobaczę.
kosiorek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 1997
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: fiat ducato multijet 2.1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Osoby z niepełnosprawnością na drodze
    Osoby z niepełnosprawnością posiadają w ruchu drogowym szczególne prawa, z czego wielu kierowców nie zdaje sobie sprawy. Chodzi nie tylko o specjalne miejsca parkingowe, lecz także o możliwość przekraczania ...