Leon 1.6 zaczął długo się wkręcać na obroty, stracił sporo mocy

01 Sie 2018, 11:59

Witam, posiadam leona I 1.6 16v z 2003 roku z miesięcznym gazem(sterownik kme nevo, wtryki baracuda, reduktor nordic tomasseto) i od paru dni męczy mnie taki problem a mianowicie, autko straciło troche mocy, głownie na niskich obrotach, zanim się wkręci na obroty nawet na 2 biegu przy 30 na godzinę to jest wrażenie jak bym jechał na 3 albo i 4, dopóki nie osiągnie jakoś 2500 obrotów to muli niesamowicie(wiem ze to benzyna a nie diesel ale tak źle wczesniej nie było) dodatkowo na 1 kiedyś jak się zapomniałem i dodałem za dużo gazu to ruszał na pełnej z piskiem opon a teraz jak celowo chcialem to zrobić to rusza w miare szybko potem ma taką zamułe jak by przestał sie wkręcać na obroty i po sekundzie odżywa spowrotem, dodam że po założeniu gazu wymieniłem cewke bo zdechła i gazownik jeszcze powiedział że świece można by wymienić, i moje pytanie jest czy to może być wina świec a jak nie to czego innego ?
Olek1995
Początkujący

Prawo jazdy: 03 12 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon I
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004
  • 01 Sie 2018, 12:13

Takie same objawy są na gazie i na benzynie
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Sie 2018, 12:16

Tak, zapomniałem dodać że wieczorem jak już nie ma tak dużej temperatury jest to jak by mniej odczuwalne, jeszcze dziś popatrzę jak to będzie wyglądało o 14 i o 22 i dam znać, oczywiście poziom płynu chłodzącego jest sprawdzony i auto się nie przegrzewa
    Olek1995
    Początkujący

01 Sie 2018, 12:34

Filtr powietrza czysty? Dla mnie tu śmierdzi przepływomierzem albo przepustnicą. Warto komputer podłączyć zobaczyć czy nie wyrzuca żadnego błędu.
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

01 Sie 2018, 12:38

Filtr ma niecałe pół roku, czyli świece nie mogą byc tego przyczyna ?
    Olek1995
    Początkujący

01 Sie 2018, 12:45

Świece również mogą być przyczyną ale wcale nie muszą. Podłącz pod kompa to Cię trochę naprowadzi
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

01 Sie 2018, 12:58

Powiem tak ze w tej chwili bardzo słabo z gotówką u mnie, ale mam w rodzinie mechanika tyle że starszej daty, nie uzywa komputera ani nic, i w piątek jadę świece wymienić u niego, da się jakoś bez użycia komputera cos zdiagnozowac ? z tego co się orientuje to przepustnice moze wystarczy tylko przeczyścić, a jak sprawa wygląda z przepływomierzem ? czytałem gdzieś że w VAGach na sprawdzenie czy działa wystarczy go wyjąć i przygazować auto, jak nie ma różnicy to znaczy ze nie dziala. Tak więc w piątek mógłbym troche pogrzebać bo zanim silnik sie ochlodzi do zmiany świec to troche zajmie
    Olek1995
    Początkujący

01 Sie 2018, 15:08

Hej proponuję jednak jakoś podłączyć go pod komputer bo być może wymienisz świece bez potrzeby a będzie to np.wadliwy czujnik temperatury koszt podłączenia to do 50 zł a za nowe świece plus wymianę zapłacisz około 200 i problem dalej będzie nie rozwiązany.
    matixow
    Nowicjusz

01 Sie 2018, 16:04

Świece już mam, kupiłem bo gazownik zalecił wymianę. A wymianę mam za darmo więc to nie problem, teraz jak jechałem to największy problem jest na jedynce, na pełnym gazie rusza jak by chciał a nie mógł, rusza dość wolno biorąc pod uwagę jak było wcześniej następnie jest małe szarpniecie i dopiero po nim dostaje kopa bo są już obroty większe
    Olek1995
    Początkujący

01 Sie 2018, 17:30

A jak trzyma temperature normalnie jest 90 i trzyma jak się na grzeje ? Bo w tych silnikach też potrafią psuć się czujniki temperatury i też dzieją się różne rzeczy
    matixow
    Nowicjusz

01 Sie 2018, 17:36

Trzyma normalnie, przynajmniej tak pokazuje wskazówka. Wentylator dość mocno pracuje ale to chyba normalne przy takiej temperaturze
    Olek1995
    Początkujący

01 Sie 2018, 18:32

A sprawdzałeś czy jest różnica na Klimie włączonej i wyłączonej?
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

01 Sie 2018, 19:00

W sumie to nie, a to może być prawdopodobne, bo wieczorem klimy nie używam,sprawdzę po pracy i dam znać po 22 czy jest różnica. A to klimatyzacja może mieć aż taki wpływ na zachowanie auta? :o
    Olek1995
    Początkujący

01 Sie 2018, 20:54

Klimatyzacja nie ale czujnik temperatury może mieć a , klimatyzacja z tego względu że czujnik jest 4 pinowy i jeden z pin związany jest z Klima.
    matixow
    Nowicjusz

01 Sie 2018, 21:06

Choć trzeba pamiętać że klima sama w sobie obciąża silnik widać po załączeniu spadanie obrotów, a w przypadku gdy jakaś rolka się zaciera to w sumie będzie wpływalo na pracę silnika też.
    matixow
    Nowicjusz