02 Cze 2018, 23:29
Dobry wieczór!
Piszę, aby poradzić się Was w kwestii wyboru mojego pierwszego samochodu. Prawo jazdy mam już 6 lat, przejeździłem sporo różnych aut (Astra G, Corsa C, Suzuki Swift, Suzuki SX4, Alfa 159, Polo) i teraz stoję przed wyborem swojego pierwszego dupowozu. Dodam, że samochód będę użytkował w cyklu: 4x w miesiącu trasa po 200 kilometrów, w tygodniu mogą pojawiać się dni po 70 km na drodze szybkiego ruchu.
Swoje poszukiwania zawęziłem do dwóch modeli:
- Honda Civic VI (ewentualnie VII, aczkolwiek w moim budżecie {do 10 tys.} raczej ciężko o fajny egzemplarz) w wersji (najlepiej) Fastback, ewentualnie Hatchback (ale tutaj troje drzwi mnie trochę zniechęca, nie ma natomiast tego problemu w Civicu VII).
- Seat Leon I.
Co do silnika w Hondzie to jestem pewny, że chciałbym wersję 1.5 V-tec (114 KM), jako że wszędzie jest on przytaczany jako jednostka najbardziej ekonomiczna, pozwalająca jednak na przyjemną jazdę.
Problem natomiast zaczyna się w przypadku Leona: jedni mówią, że 1.6 16V(103 KM?) w zupełności wystarczy, inni że poniżej 1.8 20V (125 KM) nawet nie ma co schodzić, bo słabsze jednostki ledwo jadą. Jak to jest naprawdę?
Dodam, że ogólnym priorytetem jest jak najmniejsze spalanie oraz ogólnie niskie koszty eksploatacji samochodu. Nie jeżdżę bardzo szybko, 120 km/h to dla mnie przeważnie górna granica, chciałbym żeby samochód przy tej prędkości nie katował się na 4-5 tysiącach obrotów. Mam duży dylemat, bo Honda przemawia do mnie właśnie silnikiem i ogólną trwałością, Leon natomiast pięciodrzwiowym hatchbackiem i bardzo zgrabną sylwetką.
Prosiłbym o pomoc w przytoczonych przeze mnie kwestiach, za wszelkie rady i opinie z góry dziękuję. Pozdrawiam!