Nowe auto dla młodego za ok.50tys. zł

03 Cze 2018, 12:17

Witam!
Kolega poprosił mnie o pomoc w poszukiwaniu samochodu, sam na samochodach się nie zna i boi się używanych, więc postanowił poszukać czegoś nowego. Do tej pory jeździł Toyotą Yaris którą dzielił z mamą.
Auto głównie używane będzie na dojazdy z miejsca pracy do domu rodzinnego(ok 150km) oraz na dojazdy do pracy w obrębie małego miasta.
Samochód będzie brany prawdopodobnie w leasing na firmę jego ojca.

Wymagania: W miarę ładny z zewnątrz zeby nie było wstydu tym jeździć, silnik benzynowy(nie musi być jakiś mocny, ważniejsza bezawaryjność), w miarę dobre wyposażenie jak na ten budżet(klima, elektryka, jakieś fabryczne radio ze sterowaniem z kierownicy powinno wystarczyć).
Roczne przebiegi 15/20 tys km.

Początkowo myślał o segmencie B m.in o poprzednim modelu fiesty z wyprzedaży, może Corsa, ja mu proponowałem Kie Rio, ale nawet za 50tys ciężko znaleźć coś w fajnej wersji, trzeba wybierać czy lepszy silnik czy wyposażenie ale i tak szału nie ma.

Po przejrzeniu ofert placów dealerskich wpadłem na pomysł Renault Megane np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Myślę że jak za taką cenę to jest na prawdę dobra opcja, może to nie jest demon prędkości, wyposażeniem też nie powala, ale jest na pewno ładny, powinien być dość bezawaryjny i na pewno wygodniejszy niż auta klasy B na dłuższe trasy :D

Co myślicie o tym pomyśle?
I co innego mogę mu doradzić?
luck112
Początkujący

Miejscowość: Wręczyca Wielka
Prawo jazdy: 10 02 2013
Auto: Renault Scenic III

03 Cze 2018, 12:37

Może Cactus, silnik wyjątkowo oszczędny, a i wyposażenie niczego sobie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

03 Cze 2018, 14:37

Myślę, że to Megane to bardzo ciekawa opcja, silnik jest trochę mułowaty, ale powinien przejechać pierwsze 200 tysięcy bezawaryjnie. Na minus jakość plastików i ich spasowanie w środku, ale w autach z segementu B w tym budżecie nie będzie lepiej.
Alternatywa to auta segmentu B, ale wcale nie będą ani szybsze ani lepiej wyposażone w tej cenie np.
Kia Rio
Hyundai i20
Seat Ibiza
Skoda Fabia
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Z9 Gran Turismo 1999
    Koncept BMW Z9 Gran Turismo ma wyznaczać kierunek rozwoju wzornictwa motoryzacyjnego w XXI wieku. Przejrzystość, dynamika i technologia, która dzięki zastosowaniu BMW iDrive ponownie definiuje pojęcie ergonomiki w ...