REKLAMA
![](https://www.forumsamochodowe.pl/galeria/moto-sport-a166/pawel-trela-samochod-do-driftu-opel-gt-t32585.jpg)
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Dishman napisał(a):(...) W przypadku osobówek takie ostrzeganie o tyle mnie śmieszy...
fourup napisał(a):Nie wyśmiewaj dobrych manier, bo wyjdziesz na łosia malinowego...
Pojeździj trochę po zachodzie (zwłaszcza Niemcy) - tam takie zachowanie jest normą, niepisaną regułą bezpiecznego współżycia na drogach. Tam, kiedy chcesz komuś podziękować np. za ustąpienie pierwszeństwa i migniesz awaryjkami - kierowca za Tobą natychmiast zaczyna hamować, bo myśli, że właśnie Ci się auto zepsuło (albo z innego ważnego powodu) i musisz się zatrzymać... W cywilizowanych krajach z rozwiniętą kulturą drogową dziękuje się migając naprzemiennie lewy-prawy lub krótko naciskając klakson...
Wiem, że uzasadniłeś swoją wypowiedź, jednak nadal uważam, że jest to dobry zwyczaj, a Ty z niego drwisz...Dishman napisał(a):Nie wybieraj wypowiedzi z kontekstu. Napisałem dlaczego mnie to śmieszy, więc może łaskawie jeżeli już chcesz się odnieść do tej wypowiedzi to do wszystkiego, a nie sobie selektywnie wybierzesz to co Ci pasuje...
Owszem, cywilizowany, jednak daleko nam do Kultury na drogach, jaką można zaobserwować w krajach vardziej rozwiniętych. Jest to zjawisko "nowobogactwa", którego korzenie sięgają jakiś 10-15 lat wstecz i zostało dobrze opisane w opracowaniach zarówno socjologicznych jak i psychologii społeczeństw (ale to zupełnie inna bajka jest...)...Dishman napisał(a):(...) Sądziłem, że Polska to cywilizowany kraj. Nie ma u nas bowiem puszczy, małpy nie rzucają bananami, a krowy w 99% załatwiają się na polu a nie na drodze. Więc z tym brakiem cywilizacji w Polsce nie przesadzaj...
Ano taki, że:Dishman napisał(a):(...) Jaki ma sens, że osobówka będzie stać w korku na awaryjnych, skoro widać zza niej dokładnie co się dzieje z przodu? I wcale nie potrzebujesz widzieć jej świateł awaryjnych...
Wiem, podałem to tylko jako przykład...Dishman napisał(a):(...) Obyczaje w wielu krajach są różne, również na drogach...
fourup napisał(a):Wiem, że uzasadniłeś swoją wypowiedź, jednak nadal uważam, że jest to dobry zwyczaj, a Ty z niego drwisz...
fourup napisał(a):Owszem, cywilizowany, jednak daleko nam do Kultury na drogach, jaką można zaobserwować w krajach vardziej rozwiniętych. Jest to zjawisko "nowobogactwa", którego korzenie sięgają jakiś 10-15 lat wstecz i zostało dobrze opisane w opracowaniach zarówno socjologicznych jak i psychologii społeczeństw (ale to zupełnie inna bajka jest...)...
fourup napisał(a):Ano taki, że:
- nie zza każdej osobowki widzisz to, co jest przed nią (zza moich na pewno nie zobaczysz, chyba, że jedziesz bardzo wysokim autem!), bo ma, na przykład: przyciemnione szyby, zasłonki/rolety, załadowany bagażnik (kombi) itp.;
- rzadko się zdarza, żeby jechał ciąg osobówek, nieprzerwany jakimś TIRem (ciężarówką), czy chćby zwykłym dostawczakiem, zza którego też niewiele widać;
- nierzadko dojeżdżasz do korka, który zaczyna się tuż za szczytem wzniesienia i jadąc nawet z dozwoloną szybkością jesteś narażony na gwałtowne hamowanie... chyba, że malutkie Tico jadące przed Tobą zasygnalizuje awaryjnymi, że coiś na drodze jest "nie cacy" i pozwoli Ci wyhamować spokojnie, płynnie i bezpiecznie...
Poza tym - stojąc w korku - nie stoisz na awaryjkach cały czas, a jedynie do momentu, aż dojedzie do Ciebie kolejny pojazd i wtedy to on powinien sygnalizować zator, a Ty możesz wtedy spokojnie przestać migać...
MotoAlbercik napisał(a):lewy lub środkowy pas służy TYLKO do wyprzedzania.W przepisach nie ma takiego zapisu jak "dopuszcza się jazdę lewym pasem,jezeli na prawym są koleiny,dziury,łaty itp)"