Lexus IS 250 - dobór kół

18 Mar 2018, 21:24

Witam,

czy jeżeli na oponeo.pl pisze, że muszę mieć na przedniej osi 225/40 R18, a na osi napędowej 255/40 R18 to rzeczywiście niedopuszczalnym jest mieć jednakowy rozmiar opon na obu osiach? Nigdy wcześniej nie zakładałem szerszych opon na oś napędową, ale z uwagi na fakt, że jest to mój pierwszy napęd na tył wolę zasięgnąć porady, czy nie popełnię kardynalnego błędu kupując cztery jednakowe opony letnie.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Batal96
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 06 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Lexus IS 250
Silnik: 2.5 V6 208KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

18 Mar 2018, 22:45

Weź pod uwagę że prawdopodobnie tylne felgi są szersze od przednich ale jeżeli dobierzesz tak żeby posowały to według mnie nie ma przeszkód żeby założyć 4 takie same
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Maj 2018, 10:52

Kao napisał(a):Weź pod uwagę że prawdopodobnie tylne felgi są szersze od przednich
Dokładnie tak jak pisze [email widoczny po zalogowaniu] Sprawdź felgi i ich szerokość, jeżeli jest taka sama to bez problemu możesz założyć identyczne opony na wszystkie cztery koła.

Moja uwaga że chyba pomyliłeś rozmiar na tył bo powinien być według mnie 255/35R18 jest on najbardziej zbliżony do przedniego rozmiaru jeżeli chodzi o średnicę koła. Rozmiar który podałeś to ponad 3,5% więcej a to już jest niedopuszczalne przy montażu ze względy na systemy bezpieczeństwa ABS, ESP itp. które zaczną prawdopodobnie wariować przy takiej różnicy.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    BMW 3 Gran Turismo wzbogaci gamę modeli BMW serii 3
    Nowe BMW 3 Gran Turismo to innowacyjna koncepcja, która wzbogaci gamę modeli BMW serii 3. Trzeci wariant nadwoziowy w tej rodzinie łączy dynamikę Sedana, sportowy genotyp oraz praktyczny i wszechstronny charakter wersji ...