Lodówka przestała działać

19 Paź 2022, 21:00

Jak to bywa w ostatnich czasach 4 miesiące po gwarancji lodówka przestała działać. może jest u nas ktoś kto się zna na AGD. doszedłem do tego ze do płyty głównej dochodzi napięcie ale nie ma światła w lodówce i nie działa wyświetlacz LCD więc podejrzewam że w ogóle nie działa, okaże się rano czy będzie kałuża.

Lodówka elektrolux LNC7ME32X2

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Paź 2022, 12:33

Próbowałeś zrobić reset lodówki? Powinna być jakaś kombinacja przycisków wymuszająca tą funkcję. Niektóre lodówki po np. przerwie w dostawie prądu odłączeniu na chwilę zasilania nie pokazują nic na wyświetlaczu tak jak by był martwy. Nie wiem dlaczego tak jest może to jakaś ochrona przed jego uszkodzeniem itd. czasem działają dobrze, a wyświetlacz nie świeci aż do resetu jak nic nie padło.

Co do żarówki wewnątrz to nie wiem czy ma coś wspólnego z wyświetlaczem bo one raczej są na osobnym obwodzie i jej włączaniem steruje stycznik przy zawiasach.

Ja bym ją odłączył od prądu na jakieś 10-15 min. następnie podłączył i jak dalej nic się nie będzie świeciło to zrobił reset sprawdzając w instrukcji jak to zrobić. Jak ją podłączysz do prądu i nie będzie dawała znaku życia to trzeba by było jeszcze sprawdzić czy nie ma jakiegoś bezpiecznika.

Jak by wyświetlacz działa to powinna zgłosić jakieś błędy na nim jak coś jest nie tak.

U mnie kiedyś w lodówce padł czujnik temperatury i głupiała niesamowicie też było po gwarancji i serwis powiedział że minimalny koszt naprawy to 400zł z dojazdem bo nie było jeszcze wiadomo co się popsuło. Wpadłem na pomysł żeby przemierzyć najpierw czujniki temperatury i okazało się że jeden z nich ma wartości z kosmosu. Po wymianie wszystko zaczęło pracować jak należy a czujnik kosztował 80zł :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Paź 2022, 21:43

Rokiko napisał(a):Próbowałeś zrobić reset lodówki? Powinna być jakaś kombinacja przycisków wymuszająca tą funkcję.
W instrukcji nie ma jako takiego resetu, jest mowa tylko o odłączeniu urządzenia do konserwacji.
Rokiko napisał(a):Co do żarówki wewnątrz to nie wiem czy ma coś wspólnego z wyświetlaczem bo one raczej są na osobnym obwodzie i jej włączaniem steruje stycznik przy zawiasach.
tu jest oświetlenie led i to w dodatku po 2 stonach a przestało działać wszystko w tym samym momencie.
Rokiko napisał(a):Jak ją podłączysz do prądu i nie będzie dawała znaku życia to trzeba by było jeszcze sprawdzić czy nie ma jakiegoś bezpiecznika.
tego szukałem w pierwszej kolejności ale niczego nie znalazłem no ale tak jak mówiłem napięcie dochodzi do płyty głównej ale tam więcej kabli jest i nie wiem na których ma być napięcie a na których nie, na brązowym i niebieskim jest 240 a na reszcie nie, sądzę ze podświetenie i wyświetlacz chodzi na 12v, może jakiś kondensator klęknął, widziałem płyty główne po 150 euro, kupiłbym bez wahania ale żeby tylko to było to.....
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

21 Paź 2022, 10:23

Chłodzenie też nie działa bo miałeś dać znać?

Kao napisał(a):widziałem płyty główne po 150 euro, kupiłbym bez wahania ale żeby tylko to było to
Samemu na własną rękę ciężko sprawdzić taką płytę. Jedynie co to można by kupić podłączyć sprawdzić czy działa jak nie to nie jej wina i ewentualnie odesłać ze zwrotem kasy o ile jest taka możliwość.

Mi wczoraj klęknęła zmywarka i pompa która wypompowuje wodę nie wyłącza się przez co nie chcą działać żadne programy ;/ (pompuje nawet jak nie ma już wody) chyba będzie wina sterownika bo jeszcze nie niego nie doszedłem. Sprawdziłem odpływ, dopływ, zawór na dopływie, hydrostaty (mam dwa), czujnik temperatury, grzałkę przepływową, czujnik przeciwzalaniowy... wszystko sprawne, a pompa dalej chodzi i wyłącza ją ogranicznik czasu po 3 min. po czym ponownie włącza i wywala błąd związany z odpływem :angry: Wyczyściłem dodatkowo wszystko ale nie było brudne, przewody wszystkie drożne. Muszę jeszcze przemierzyć wiązkę kabli między sterownikiem który jest w drzwiach, a wiązką na dole zmywarki.
Rokiko
Forumowicz VIP

21 Paź 2022, 10:34

Rokiko napisał(a):Chłodzenie też nie działa bo miałeś dać znać?
no niestety nie działa.
Rokiko napisał(a):Jedynie co to można by kupić podłączyć sprawdzić czy działa jak nie to nie jej wina i ewentualnie odesłać ze zwrotem kasy o ile jest taka możliwość.
nie wiem czy będzie taką możliwość, znalazłem jakiegoś gościa co naprawia AGD w okolicy, może coś pomoże.

teraz wszystko robione na 5 minut, dramat z tym jest.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

21 Paź 2022, 10:50

Spróbuj może coś Ci pomoże i nie skasuje jak za nową lodówkę :) bo problem jest w tym że czasem nawet drobne naprawy są nieopłacalne bo to prawie koszt nowego sprzętu w którym masz gwarancję. To że się psuje to ok zdarza się (przy dzisiejszych technologiach niedopuszczalne to co się dzieje) ale naprawa nie powinna być taka droga.

Kao napisał(a):teraz wszystko robione na 5 minut, dramat z tym jest.
Tragedia, wymieniałem ostatnio uszczelkę miski olejowej w kosiarce bo zaczęła przeciekać i tam widać jak zajrzysz wałek rozrządu i co patrzę, a on z twardego PVC :shock:
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poznań Motor Show - nowa data targów!
    Wczoraj późnym wieczorem pojawiła się informacja o przełożeniu największych targów motoryzacyjnych Poznań Motor Show które miały odbyć się między 26, a 29 marca 2020 roku. Nowy termin w którym ...

23 Paź 2022, 13:07

@Kao i jak udało Ci się z tą lodówką?

Ja przy zmywarce poddałem się ;/ sprawdziłem wszystko po kolei stycznik zalania wodą, pompę odpływową, pompę myjącą, grzałkę przepływową, hydrostaty (mam dwa), zawór doprowadzający wodę, wąż dopływowy i odpływowy, czujnik temperatury, całą wiązkę od sterownika przemierzyłem, sterownik wygląda dobrze ale tu na układach scalonych już tak dobrze się nie znam tym bardziej że nie mam schematu. Nawet znalazłem niechcący w niej tryb serwisowy który pozwala na test wszystkich podzespołów po kolei :) niestety zmywarka cały czas próbuje wypompować wodę nawet jak jej już nie ma i wywala błąd odpływu normalnie jak zaczarowana.

Dzwoniłem do jednego serwisanta od zmywarek to powiedział, że nie podejmuje się naprawy jak mu wytłumaczyłem o co chodzi i co sprawdziłem ;/

Na elektrodzie napisałem i rozkładają ręce, a ja już nie mam pomysłów i wydaje mi się że to wina sterownika (nowy już niedostępny) więc naprawa nie opłacalna.

Co ciekawe wczoraj raz ruszyła zrobiła zadany program i myślę będzie ok. ale uruchamiam ją ponownie i ... znowu ten sam problem.
Rokiko
Forumowicz VIP

23 Paź 2022, 17:44

oddałem do fachowca, we wtorek będę miał info co i jak i najważniejsze za ile
Kao
Moderator
Awatar użytkownika