Lokalizacja drona

30 Wrz 2019, 21:18

Witajcie. Niedawno kupiłem sobie drona :)
Wszystko fajnie, tylko dzisiaj znalazłem artykuł, że ktoś zgubił drona. No i tu mnie naszło - zgłębiłem temat i okazało się, że coś takiego zdarza się i to dośc często. W 2016 roku nawet wojsko zgubiło drona nad Tychami. Szukali 3 dni....
No i wpadłem na pomysł, żeby kupić SmartWatch-a dla dzieci...I przymocować go do telefonu. Dzięki temu będę wiedział gdzie dokładnie jest mój dron. Pytanie tylko - mój dron ma GPS. I czy ten GPS z drona nie będzie się gryzł, zakłócał z sygnałem GPS z tego SmartWatcha? Bawił się ktoś kiedyś z czymś takim?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Wrz 2019, 21:54

MotoAlbercik napisał(a):I przymocować go do telefonu. Dzięki temu będę wiedział gdzie dokładnie jest mój dron
Przymocować go do drona :) Możesz spróbować ale te smartwatche tańsze nie mają dokładnej lokalizacji.
Jak można zgubić drona? Chyba przez wyznaczenie mu trasy lotu poza naszym zasięgiem wtedy korzysta on z ustawienia które zostało mu zadane i dopóki nie zakończy zadania do nas nie wróci.
Przynajmniej mój znajomy tak miał ustawił mu lot na mapce w sumie z pięcioma punktami ale jak się okazało nie przybliżył co skutkowało wyznaczeniem trajektorii lotu dużo większej niż chciał.
Po 15 minutach dron wrócił do nas ale już myśleliśmy że go nie znajdziemy. Jak oglądaliśmy filmik okazało się że mieliśmy dużo szczęścia bo dron leciał na wysokości wierzchołków kilku drzew i o jedno prawie zahaczył. Jak by tak się stało to by spadł i tu mógłby pomóc taki lokalizator o którym myślałeś, ale może jest coś lepszego niż taki zegarek np. [link do oferty na Allegro wygasł]
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

01 Paź 2019, 12:03

Cichy77 napisał(a):Jak można zgubić drona?

Heh... To wcale nie takie trudne...
Tutaj poczytaj :)
Też mieli wyznaczoną trasę. I podejrzewam, że nie był to dron za 1000 ani 2000 zł...Podobnych tematów jest zresztą sporo. W moim dronie raczej nie mam możliwości wyznaczenia trasy lotu. Mam Syma X8PRO za 400 zł. Głównie chciałem nim latać nad polami, łąkami i czasem lasami, żeby obserwować zwierzęta ( sarny, łosie, dziki, jelenie itp ). Ma kamerkę regulowaną góra/dół za pomocą pilota, więc faja opcja do takich obserwacji. Dron ma niby auto powrót do pilota, ale różnie to bywa. Zawiśnie gdzieś nad drzewem w lesie i szukaj wiatru w polu...Ma też automatyczny start i lądowanie, ale to raczej nie pomoże w razie "W". Jedynie to że ma ten auto powrót w razie utracenia sygnału z pilota i można nacisnąć w każdej chwili przycisk na pilocie i dron też niby ma wrócić do pilota. Ale wolę się zabezpieczyć dodatkowo.
Dlatego pomyślałem o tym SmartWatch-u. Np [link do oferty na Allegro wygasł]
Ma wiele przydatnych funkcji - najważniejsze to GPS, można na mapach google sprawdzić tor lotu drona, co też pomoże w jego lokalizacji, lokalizacja niby do 1 m, jest czujnik zdjęcia zegarka, który włącza alarm na telefonie, w razie gdyby lokalizacja była niedokładna, to zawsze można zadzwonić i szukać po sygnale dzwonienia ( jakby leżał gdzieś w krzakach albo wisiał na którymś drzewie w lesie ).
Według mnie bardzo przydatne funkcje w przypadku poszukiwania drona.
Pytanie tylko czy sygnał GPS drona i sygnał GPS tego zegarka nie będą się zakłócały wzajemnie? Czyli jak są dwa nadajniki GPS obok siebie, to czy oba będą działać prawidłowo?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Paź 2019, 17:57

Czytałem trochę o tym i faktycznie można go zgubić bez większego problemu. Jeżeli chodzi o tego smartwatcha to taki sam testowałem i powiem ci że słabo z jego lokalizacją czasem wolno działa albo i nie ;/ Aplikacja ma sporo możliwości ale tego smartwatcha drugi raz bym nie kupił :/

Sygnały GPS nie powinny się zakłócać ale jak to będzie w rzeczywistości to jak sam nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział. Poleciłem ci lokalizator wyżej który powinien lepiej się sprawdzić od takiego zegarka.
Cichy77
Forumowicz VIP

01 Paź 2019, 20:24

Skoro mówisz, że ten SmartWatch nie jest taki dobry, to rezygnuję z niego. Pozostaje mi więc to, co mi poleciłeś. Tylko z tego co czytam, to on nie ma chyba funkcji dzwonienia. W sensie, że dzwonię na numer karty sim i go słychać gdzie jest.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Paź 2019, 20:29

MotoAlbercik napisał(a):Skoro mówisz, że ten SmartWatch nie jest taki dobry
Mam go i nie spełnił moich oczekiwań, ma problemy z lokalizacją itd. oczywiście decyzja należy do Ciebie :)

MotoAlbercik napisał(a):Pozostaje mi więc to, co mi poleciłeś. Tylko z tego co czytam, to on nie ma chyba funkcji dzwonienia. W sensie, że dzwonię na numer karty sim i go słychać gdzie jest.
Czyli nie ma jakiegoś głośnika, poszukaj może są takie które np. uruchomisz aplikacją bez dzwonienia żeby dawały jakiś dźwięk. Podałem Ci tylko przykładowy który powinien lepiej się spisać od tego smartwatcha :)
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpierw kierunkowskaz, potem hamowanie
    Obok braku sygnalizowania kierunkowskazem planowanego manewru, podstawowym błędem wielu kierowców jest nieodpowiedni moment włączenia kierunkowskazu. Zarówno zbyt wczesne, jak i zbyt późne sygnalizowanie ...

01 Paź 2019, 20:41

Poszukam i coś może uda mi się znaleść. Jak kupię i wyprubuję to napiszę jak się sprawuje. Ważne, że sygnały się nie będą zakłócać, bo głównie mi o to chodziło.
Dzięki :ok:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

02 Paź 2019, 08:48

MotoAlbercik napisał(a):Ważne, że sygnały się nie będą zakłócać, bo głównie mi o to chodziło.
Wiesz co jak jakiś czas temu w samochodzie testowałem sobie trzy równe nawigacje zamieszczone jedna pod drugą i nie zauważyłem żeby miały jakieś problemy z sygnałem GPS. Tu pewnie będzie podobnie. Tyle że taki dodatkowy nadajnik warto zamieścić nad dronem lub z tyłu, jak byś miał to w postaci tylko takiej płytki to można przykleić na taśmę dwustronną i powinno być ok.
Cichy77
Forumowicz VIP

06 Paź 2019, 11:59

Też tak właśnie pomyślałem. Nie raz w aucie korzystam z Yanosika i mapy google równocześnie i sygnały się nie zakłócają. Dzisiaj po południu wypróbujemy - pożyczyłem od kolegi taki SmartWatch jak pisałem wcześniej. Zgadaliśmy się w pracy i okazało się, że ma coś takiego dla córki. Mówił, że działa to dość dobrze, a apka pracuje z mapy google, więc ciekawa sprawa. Apka już ściągnięta i jak jestem w domu, to mi pokazuje, że i telefon i zegarek są w domu. Rano byłem na spacerze z psem i mi pokazało przebytą trasę.... Zobaczymy jak z dronem będzie to wyglądało. Jak wypróbuję to dam znac.
A wojsko ma taką technologię rozbudowaną i zgubili drona...Całe pułki przez trzy dni szukały. A wystarczyłby lokalizator GPS za 50 zł, albo nawet za 200.... :happy:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

08 Paź 2019, 08:53

No i w niedzielę polataliśmy sobie dronem. Powiem tak - zegareczek przypiąłem wokół kamery i trzyma się dość dobrze. Powiedziałem córce, żeby poleciała nim gdzieś i wylądowała, a ja będę go szukał z telefonem. I powiem wam, że go znalazłem bez problemu :) Wylądowała nim za krzakami i przykryła liśćmi :D . Gdy dotarłem na miejsce wg telefonu, to byłem jakieś półtora metra przed tą kupką liści. Telefon wskazywał, że jestem przy dronie. Gdy włączyłem przebytą trasę, na telefonie pokazało mi, jak córka nim latała. No ale że go nie było puściłem sygnał na zegarek i zaczęło dzwonić w tej kupce liście przede mną :) I od razu znalazłem. Okazuje się, że działa to dość dobrze. Półtora metra błędu, to nie dużo. Do tego jest sygnał poszukiwania, więc super sprawa.
Wczoraj oddałem zegareczek koledze, a dzisiaj go zamówiłem na allegro. Tylko że ciutek nowszy model, droższy o 30 zł. Zobaczymy jak będzie się sprawdzał. Aplikacja na telefon ta sama.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

08 Paź 2019, 11:24

No widzisz czyli sprawdził się u Ciebie. Być może ja miałem jakieś starsze oprogramowanie bo kupowany był ponad 1,5 roku temu.

Daj znać jak ci się sprawdzi ten nowy który zamówiłeś :wink:
Cichy77
Forumowicz VIP

09 Paź 2019, 11:40

Fajny pomysł z tym smartwatchem, w sumie też nie spodziewałbym sie że można zgubić drona ale to na porządku dziennym z tego co widzę :D
grzegorek22
Początkujący