LR Discovery 300Tdi - ucieka płyn chłodniczy

07 Sty 2010, 16:23

Witam!

Zauważyłem że w zbiorniczku wyrównawczym ubywa płyny chłodniczego. Niedawno wyrównałem stan, a po przeechaniu zaledwie ok.50km musiałem znów dolać 1.5L. Na wężach nie zauważyłem wycieków, chociaz są dość upaprane i może gdzieś jednak na wężu. Ale są jeszcze dziwne objawy, mianowicie przy odkręcaniu korka od zbiorniczka wyrównawczego wytwarza się podciśnienie i wylatyje przy tym roszkę płynu.
Ostatnio miałem taki problem z autem żony Audi A2 1.4Tdi - tam okazała się walnięta uszczelka pod głowicą!!!
Miał ktoś już problemy z uszczelką w 300Tdi?
pozdro
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polanów/Smardzewice

07 Sty 2010, 18:44

sprawdź czy nie masz oleju w płynie i płynu w oleju. ale nawet jeśli żaden z nich się nie przedostaje to wskazuje to na uszczelkę pod głowicą. do mechanika jak najszybciej póki zniszczeń nie ma :wink:
niestety nawet 200 i 300tdi znane jako niezajebliwe co jakiś czas wydmuchują uszczelkę - nic nie trwa wiecznie :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

07 Lut 2010, 20:11

sprawdź pompę obiegu chłodzenia czy nie jest wypracowana. Miałem taką sytuację w kilku różnych autach (m. in. w busie T4 i własnie w dyskotece) też podejrzewałem uszczelkę głowicy pęknięcie bloku i inne cuda okazało się że pompa wody była zużyta (dosłownie) łożyska zatarły się i uszczelniacze puszczały płyn wentylatorek go rozdmuchiwał i nic nie było widać.
Petro-land
Nowicjusz

Miejscowość: warm-maz

08 Lut 2010, 08:43

u mnie przy podobnych objawach winna była pompa wody
Niech moc i moment obrotowy będą z Wami
croochy
Początkujący

Miejscowość: Lublin/Cyców

09 Lut 2010, 21:23

Kolego Bartłomieju, czy miałem problem z uszczelką od głowicy?
Prawie dwa tygodnie temu, padła mi pompa wtryskowa w moim disco, równoczesnie z krzyżakiem przy przekładni kierowniczej.
Oddałem do pompiarza, naprawił pompę , ale chciał byc taki uczynny że postanowił naprawić krzyżak, jak go zdjął, to zaczął kręcić kierownicą i zerwał taśmę od poduszki- nie ma kalksonu ani poduchy.
Następnego dnia pękł wężyk doprowadzający olej do turbiny, wyleciał cały olej, prawie zatarłem silnik.
Kupiłem nowy wężyk, uzupełniłem chyba ze 100l oleju ( 2l zostały) i wydawałoby się ok.
Wspomniane 2 l postawiłem za fotelem, wyjechałem w trase i butelka się przewróciła i cała zawartość się wylała na podłoge.
Pojechałem do znajomego , co ma pralnię , aby to wyczyscić , powyjęciu wszystkiego z podłogi okazało się że od strony kierowcy podłogi w ok 10% nie ma.
Jak by tego było mało, z wężyka dalej się sączy olej.
Więc tylko czekam, aż wydmucha mi uszczelkę pod głowicą, bo chyba gorzej już być nie może.
Wiem że się rozpisałem, trochę nie na temat, może ktoś mnie wesprze na duchu.
A i tak go nie zamienie.
tajny30
Nowicjusz

Miejscowość: Koszalin/Słupsk

09 Lut 2010, 21:38

skarżymy się? :mrgreen:
rozebrałem silnik i okazało się, że łożysko wisko jest do wymiany - niestety element ten występuje jedynie z deklem rozrządu i kosztuje... ok.1kzł :cry: :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bentley EXP 100 GT - elektryczny luksus
    Jak widać Bentley stawia na luksus w wydaniu samochodów elektrycznych. Na razie jest to prototyp ale w niedalekiej przyszłości może się okazać że takie samochody będą królowały na globalnym rynku. To nie tylko ...

12 Lut 2010, 16:56

mój póki co "sam się popsuł i sam się naprawił", tzn. dolałem lepszego płynu chłodniczego i jest ok. - na razie... :wink:
Zaliczam ostatnio sporo trasy do Warszawy - Łodzi - Koszalina i jest naprawdę ok. super jak na tę pogodę..no i bez awarii. Ale też miał swoje gorsze dni: zepsuty szyberdach, zamek w drzwiach, urwana rurka od bagneta do oleju, nie można domknąć szyb, nagle włączające się awaryjne (???!!!) itd...spoko luzz..jest OK :wink:
pozdro!! szczególne dla landziarzy
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polanów/Smardzewice