Witam, na początku chciał bym się przywitać ze wszystkimi forumowiczami, jest to mój pierwszy post
Stałem się posiadaczem Nissana Terrano z 90r, wersja 2 drzwiowa, silnik V6 3l. Obecnie auto ma remontowaną blacharkę i usuwane wszelkie techniczne usterki. Podczas przeprowadzania tych prac chciałem podnieść budę do góry, najlepiej około 7cm. Pierwszym pomysłem było podniesienie na zawieszeniu, ale samo zawieszenie da się wyciągnąć 8cm, dalej jest ogranicznik, myślę, że maksymalną wysokość jaką w tym wypadku możemy uzyskać to 3,5cm i prawdopodobnie konieczna będzie wymiana amortyzatorów na dłuższe ze względu na pracę poza swoim nominalnym zakresem (jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi). Drugie rozwiązanie to lift budy, czy ma ktoś zdjęcia z takiej operacji? Jak dobrze to zrobić, żeby karoseria przy mocnym hamowaniu i szarpnięciach do przodu była sztywno zespolona z ramą, a nie bujała się do przodu i tyłu powodując wyrywanie mocowań? O ile można podnosić maksymalnie budę stosując gumowe podkładki żeby nie pakować się w duże problemy techniczne? Jeśli samą budę da się podnieść powiedzmy o 6cm, to zawieszenie zostawił bym jak w oryginale.
W związku z chęcią podniesienia auta do góry mam pytanie do posiadaczy- jak takie auto zachowuje się w koleinach? Czy możliwości trakcyjne spadają? Obecnie Terrano ma opony 275/60/r15 i jazda po asfalcie to horror, wygląda bardzo fajnie, ale powyżej 60km/h jedzie gdzie chce, ciągła walka z kierownica
![Sad :(]()
Jeśli po podniesieniu będzie jeszcze gorzej to auto będzie tylko do oglądania..
Poza podniesieniem, chcę wymienić amortyzatory na nowe (najlepiej twardsze), zrobić remont zawieszenia, założyć opony 235/75/r15 (tylko ze względu na prowadzenie).
Terrano ma głównie służyć do jazdy po asfalcie, bardziej jako reklama na czterech kołach. Wypady na pole tylko w weekendy, ale bez grzebania się w błocie.
Do dyspozycji mam pomieszczenie z kanałem, migomat, wszelkie potrzebne narzędzia, zapał ,zdolności manualne i kilka lat pracy przy naprawie rozbitych osobówek
![Smile :)]()
Z góry dziękuję za wszelkie techniczne porady dzięki którym mody zostaną wykonane w sposób profesjonalny, a nie okażą się partyzantką która niszczy auto.
Ps. Podziękowania dla kolegi FOURUP’A za telefoniczne podpowiedzenie jak sprawdzić napędy i skrzynie
![Smile :)]()