Pierwsze auto z napędem 4x4

30 Sty 2010, 11:05

Witam.
Mam na imię Damian, jest to mój pierwszy post więc wypadało by się przywitać : cześć wszystkim :)/. Mam nadzieje ,że miło spędzę tutaj czas i dobrze się bee bawił.
A teraz do rzeczy. Na co dzień śmigam autkiem osobowym i w sumie wraz z moja żona doszliśmy do wniosku, że czas na autko z napędem 4x4. Zanim poznałem moją żonę jeździłem Hondą CRX II gen. Później stwierdziłem, że może czas na coś większego bo wygodniejsze, bo bardziej pakowne i... zakupiłem MB w201. Wszystko ładnie pięknie ale... tak naprawdę potomstwa więc duże auto praktycznie zdało egzaminu a że rodzinne mam również na wsi - brak drogi asfaltowej - jazda staje się bardziej udręka niż przyjemnością. Więc do rzeczy - auto terenowe - nie za duże, z możliwością jazdy 4x4. co moglibyście mi polecić?
Czytałem o samuraju, o ferozie, rocky .... W sumie autem nie będę jeździł w ciężki teren. Ograniczę się do jazdy po stepach, polnej drodze, lesie i czasami jak popada deszcz to to błocie max 25cm głębokości.... No i zima.... jak widać za oknem - drogi są zasypane...
Mam nadzieje, że dzięki waszym poradom uda mi się sprecyzować konkretną markę i model autka i dokonam zakupu.
Pozdrawiam was serdecznie
icemerc
Nowicjusz

Miejscowość: LDZ

30 Sty 2010, 11:23

Jeśli nie potrzebujesz samochodu do codziennej jazdy to polecam Samuraia :) Małe zwinne i Nie dużo pali porównując do innych terenówek :wink: Ale po czarnym Samuraiem to katorga praktycznie zero komfortu :???:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

30 Sty 2010, 11:33

Hello

W zasadzie nie wspomniałeś ile kaski masz do wydania, a to ważna sprawa. Ja np śmigam montkiem i uważam że jest bardzo uniwersalny, ale rozglądam się intensywnie za patrolkiem GR. Bardzo mi się podoba i ma fajne rozwiązania techniczne. Ale to moje subiektywne przemyślenia.
Opel Monterey 3,1TDI z 1996 r.
SLY
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: świętokrzyskie

30 Sty 2010, 11:37

zależy jaki fundusz :wink:
jak z rodziną to zapomnij o samuraju, jak dojazd po większej ilości czrnego zapomnij o samuraju :mrgreen:
jak fundusz duży to Grand Vitara, Pajero spotr, Merc G jak mały to stara Vitka, mitsu pajero 1 generacji, Opel frontirra jak lubisz wygode to Cherokee 4,0 z automatem i LPG,
jak fundusz koło 15-17 to można poszukać Patrola, Dyskoteke, Pajero 2, RR classic, opel Monterey/Isuzu Trooper
najpierw określ przedział kwotowy (nie przeznaczaj całej kasy na zakup bo i tak ze 2-3 tysie trzeba na pakiet startowy czyli wymiane zużytych części poprawki dostosowanie do naszych potrzeb, nie licze opon)
jedna jest rzecz z której sobie musisz zdać na początku sprawe, 10l ON na 100km to jest super oszczędna terenówka poniżej tego to trudno zejść czymś ważącym 1,5-2,5 T
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

30 Sty 2010, 12:41

Dokładnie tak, jak radzą powyżej.
Najpierw zrób rachunek sumienia, określ za ile, do czego, na jakie przejazdy ma być to auto, a nastpnie szukaj odpowiedniego modelu.
Zapamiętaj też, że zakup w przypadku używanego auta 4x4 to tylko 75-85% sumy jaką musisz wydać, aby to auto spokojnie eksploatować, zestaw startowy jest obowiązkowy i to też są koszty.
Terenówka to jest x1,5 osobówki w kosztach utrzymania i eksploatacji, więc licz dokładnie.

Pozdrawiam.
16
zibi2005
Nowicjusz

Miejscowość: made in poland

30 Sty 2010, 15:14

No fakt nie określiłem kosztów zakupu. A więc biorąc pod uwagę iż będzie to auto dla mnie - żona jeździ czymś innym, budżet mam ograniczony i wynosi ok 7-8 tyś. Jeżeli chodzi o przejazdy to tak jak pisałem - zima - wiadomo 4x4 się przydaje wiec poza czystym asfaltem chciałbym jeździć pędzony z 4 kół. Inne pory roku to głównie polne drogi, piasek, leśne drogi i błoto jakie powstaje po deszczu... no i nie ukrywam, że czasami trzeba wyciągnąć kogoś ( auto osobowe ) jak się zakopie w śniegu lub ugrzęźnie w błocie... Jako, że będę głównie jeździł sam lub z żona oraz do pracy nie potrzebuje olbrzyma ( typu patrol, czeroki, terrano czy frontera ) raczej skupiam się nad czymś mniejszym - 3 drzwiowym...
A że to ma być pierwsze w życiu auto powiedzmy terenowe postanowiłem poradzić się was tutaj - widzę , że macie większe obycie i doświadczenie niż ja...
Natomiast komfort jest dla mnie sprawą drugorzędna - 8 lat z rzędu miałem samochody posadzone na sportowych gwintach więc wiem jak się jeździ na twardym i sztywnym zawiasie i jak trzęsie. Nie przeraża mnie to :)
icemerc
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Honda silniki K20 / K24
    Cztery cylindry w układzie rzędowym. Pojemność: 2 do 2,4 litra. Zalety: relatywnie duża moc. Wyprodukowane przez Hondę motory K20 / K24 zasłynęły dzięki systemowi zmiennych faz rozrządu VTEC i do tej pory mają zwolenników ...

30 Sty 2010, 15:33

O to kolego polecam samuraia :) Jak cie nie przestrasza brak komfortu to jest to samochód w samras dla ciebie :wink: A za 7-8 tyś kupisz juz fajnego samiego :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

30 Sty 2010, 15:35

Kolega powyżej w tym przypadku ma rację jak niechcesz się zagrzebać w naprawach ja tez bym polecał samiego. Naprawdę to fajniutkie autko.
SLY
Początkujący
Awatar użytkownika

30 Sty 2010, 15:44

gwinrt to nie ro samo co stry resor tu nie chodzi też o wygode ale o prowadzenie, trzymanie a raczej nie trzymanie auta w zakretach, myszkowanie podczas hamowania,

ogólnie moja rada dozbieraj troche kasy kup Pajero albo 2,5 w dieslu albo 3.0V6 w benzynie
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

30 Sty 2010, 15:53

Ale powiedz mi po co mu takie duża terenówka ?? :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

30 Sty 2010, 17:16

No ostatnio oglądałem jednego samuraja... a feroza? korzystając z dobrodziejstwa serwisu google.pl poczytałem o tym aucie - przeraza mnie tylko fakt iż popularność tego auta jest na bardzo niskim poziomie...
icemerc
Nowicjusz

30 Sty 2010, 17:20

samurajsj700 napisał(a):Ale powiedz mi po co mu takie duża terenówka ?? :mrgreen:

Bo Samurai do jeżdżenia do pracy, czasami po lesie i szutrach, bez większego terenu to raczej przesada na resorach. Ja bym proponował zastanowić się nad 3 modelami: Terrano I 2.7TD lub 3.0V6, Pajero I 2.5TD lub 3.0V6, ewentualnie Isuzu Trooper 2.8TD lub 2.6i, oczywiście krótkie wersje nadwoziowe, masz przednie niezależne zawieszenie i tył na sprężynie o wiele bardziej wygodnie niż resory Samuraia.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI

30 Sty 2010, 17:47

mhm... bardzo fajnie, że sie wypowiadacie - cieszy mnie to i moja wiedza coraz bardziej sie rozszerza... przeglądałem ostatnio youtube i natknołem sie na taki filnik :

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=VDww8XutYkI[/youtube]

czy to realne co te auta wyprawiają ? czy są jakoś poprzerabiane? Bo nieukrywam, że zrobiło to na mnie ogromne wrażenie
Ostatnio edytowany przez icemerc, 01 Lut 2010, 00:33, edytowano w sumie 1 raz
icemerc
Nowicjusz

30 Sty 2010, 17:58

Możliwe :)

A ten samurai to kupla z b-b miał tylko opony terenowe i lekko był podwyższony :mrgreen:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=irECIJSBk_E [/youtube]

[ Dodano: Sob Sty 30, 2010 18:01 ]
To jest cud he he

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rwAEoicUTGE[/youtube]
Ostatnio edytowany przez samurajsj700, 01 Lut 2010, 00:33, edytowano w sumie 1 raz
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

30 Sty 2010, 18:58

Fajne filmiki, samuraje jak zwykle bardzo waleczne.
SLY
Początkujący
Awatar użytkownika